Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dankov príspevok na rekreáciu je opäť terčom kritiky: Podľa SaS môže byť protiústavný

Predseda NR SR Andrej Danko.
Predseda NR SR Andrej Danko. (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Uzákonený príspevok zamestnávateľov na rekreáciu zamestnancov podľa strany SaS môže byť aj v rozpore s ústavnou deklaráciou, podľa ktorej sa hospodárstvo SR zakladá na princípoch sociálne a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky.

Parlament minulý týždeň schválil novelu zákona o podpore cestovného ruchu. Zamestnávatelia tak budú poskytovať svojim zamestnancom príspevok na rekreáciu na Slovensku v prípade, ak majú viac ako 49 pracovníkov. Pre firmy a inštitúcie s menej ako 50 zamestnancami bude tento príspevok dobrovoľný za rovnakých podmienok a v tom istom rozsahu. 

"Trhovej ekonomike sa prieči, aby parlament príkazom zaťažoval zamestnávateľov nákladmi na rekreáciu svojich zamestnancov, a to bez ohľadu na ich ekonomické možnosti, čím zhoršuje ich vyhliadky na konkurenčnom trhu," argumentuje podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. "Trhovej ekonomike odporujú pravidlá, podľa ktorých zamestnávatelia s viac ako 49 zamestnancami i za cenu vlastného krachu musia povinne podporovať rekreovanie svojich zamestnancov a dotovať tým odvetvie cestovného ruchu," dodáva tím líder SaS pre dopravu Miroslav Ivan.

Podľa Kiššovej takýto príkaz môže byť aj v rozpore s ústavným článkom, podľa ktorého Slovensko chráni a podporuje hospodársku súťaž. Keďže časť zamestnancov v menších firmách nemá na príspevok nárok a vzhľadom k tomu, že zamestnanci získajú príspevok od zamestnávateľa až po vynaložení nemalej sumy z vlastných zdrojov, poslanci vládnej koalície podľa SaS zároveň postupovali diskriminačne a aj antisociálne.

Ak prezident Andrej Kiska príslušnú novelu nevráti parlamentu, strana SaS je pripravená obrátiť sa v tejto veci na Ústavný súd, aby ten určil hranice legitímnych zásahov parlamentu do podnikania, ktoré sú v súlade s princípmi sociálne orientovanej trhovej ekonomiky na Slovensku.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoSaSSNSPríspevok na rekreáciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu