Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lubyová o dokumente Učiace sa Slovensko: Je to strategická a filozofická vízia na ďalších 10 rokov

Martina Lubyová
Martina Lubyová (Zdroj: SITA, /Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - V poradí dvadsiata ministerka školstva na Slovensku Martina Lubyová považuje situáciu v rezorte za kritickú. Povedala to v dnešnej diskusnej relácií RTVS Sobotné dialógy s tým, že po vyriešení situácie by sa chcela dostať do štádia rozvoja. Na margo nového generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu, ktorého do funkcie nominovala SNS, uviedla, že má skúsenosti s manažérskymi funkciami a má odborné predpoklady na túto funkciu. Machala na svojom facebooku šíril rôzne dezinformačné správy, napríklad že ilumináti pripravujú tretiu svetovú vojnu a svet môže zachrániť len ruský prezident Vladimír Putin. „Jeho súkromné názory som nepoznala. K ním sa nemôžem vyjadrovať," uviedla.

Nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Zimenová si však nemyslí, že rezort školstva je ´horúci´. „Pre vládu vzdelávanie nie je prioritou, preto počas Ficových vlád každý nový rok víta začiatok školského roka nový minister," povedala. Podľa nej školstvo musia riadiť špičkoví odborníci a ľudia so srdcom pre túto tému. Pre ňu nie je dobrým signálom ani to, keď ministerka povie, že Machala spĺňa všetky predpoklady pre prácu, ktorú mu zverili.

Lubyová tvrdí, že 260-stranový dokument Učiace sa Slovensko je pre ňu určite prioritou a považuje ho za strategickú a filozofickú víziu na ďalších desať rokov, ktorá musí byť celospoločensky nadimenzovaná, aby sa mohla realizovať dlhodobo. Lubyová hovorila o tom, že najprv je treba upraviť legislatívu a potom zapracovať konkrétne veci do procesu.

Podľa Zimenovej víziu treba ´zobrať´ a už reálne začať meniť vzdelávací systém. „Hlavnou líniou je individuálnejši prístup učiteľov k deťom. Začleňovanie detí do kolektívu. Ak chceme, aby sa učitelia viac individuálne začali venovať žiakom, potrebujú na to inak štrukturovaný systém vzdelávania, viac asistentov," povedala s tým, že za dôležité považuje aj zmeny v systéme úväzkov učiteľov, zmeny v príprave budúcich učiteľov a aj nové metodiky vzdelávania, nové učebnice.

Ministerka školstva poukázala aj na to, že eurofondy sú len jednou z možností, odkiaľ čerpať peniaze na vedu. Poukázala na Agentúru na podporu výskumu a vývoja (APVV), ktorá je tiež zdrojom financovania vedcov. Tá podľa nej vedcov neobmedzuje v témach, na ktoré sa môžu počas výskumu zamerať a každý vedec si sám určuje tému.

Kauza eurofondov sa nevyrieši ani výmenou ľudí

Kauza eurofondov na vedu a výskum bude mať aj ďalšie personálne dôsledky. Pripustila to dnes ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) počas diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy. Samotná výmena ľudí však podľa nej problém eurofondov nevyrieši. Ten je totiž komplexný a treba sa nad ním zamyslieť celospoločensky.

Ministerka odmietla, že by Slovensko v dôsledku kauzy, ktorá pripravila o kreslo jej predchodcu Petra Plavčana (nominant SNS), prišlo o 32 miliónov eur v zmysle, že by niečo museli zaplatiť daňoví poplatníci. Krajine sa podľa nej len zníži o túto sumu celková alokácia, pričom problém vznikol ešte v roku 2014.

„Ja môžem vyvodzovať zodpovednosť personálnu, možno v rámci toho aparátu, v ktorom ja pracujem. Ja túto zodpovednosť vyvodzujem. Možno neviete, ale niektoré zásadné zmeny som už urobila, na ďalších pracujem,“ uviedla Lubyová s tým, že najnovšie nastala výmena na pozícii generálneho sekretára služobného úradu ministerstva. „Vy si snáď myslíte, že keď sa zmení pár úradníkov na ministerstve školstva, že sa vyrieši problém Slovenskej republiky čo sa týka čerpania eurofondov?“ opýtala sa.

Ministerka sa nechcela vracať ku kauze svojho predchodcu s odôvodnením, že do nej nebola zapojená a jej úlohou je pozerať sa do budúcnosti. Zdôraznila, že eurofondy sú trvalý problém ministerstva aj Slovenska a ich čerpanie bolo vždy nízke. „Treba sa nad tým naozaj zamyslieť na celospoločenskej úrovni, nielen že vymeníme pár ľudí. Áno, my ich vymeníme, ale to ešte nie je záruka úspechu, to si všetci dúfam uvedomujú,“ apelovala.

„Súčasťou problému eurofondov je aj zmysluplnosť, respektíve nezmyselnosť niektorých projektov, ktoré tu máme len preto, aby sme chytro vyčerpali eurofondy,“ kritizovala v relácii nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Zimenová. „Nad tou zmysluplnosťou sa tiež treba zamyslieť, a to sa stále nedeje,“ upozornila.

Ohľadom systémových dôsledkov, ktoré boli v súvislosti s eurofondovou kauzou vyvodené, Lubyová informovala, že bolo treba zvoliť dva rôzne spôsoby opatrení, nakoľko jeden z dotknutých operačných plánov je v gescii ministerstva školstva, druhý v gescii ministerstva práce. Preto boli vypracované dva akčné plány, pričom ich princípy sú rovnaké. „To je zvýšenie transparentnosti, to je zníženie miery subjektivity hodnotenia, zabezpečenie zvýšenia odbornosti hodnotiteľov a nastavenie pravidiel pri implementácii tých kritérií,“ priblížila ministerka školstva.

Program chce do konca roka

Národný program Učiace sa Slovensko by mohol byť vypracovaný do konca roka. Predpokladá to ministerka školstva, vedy výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS). "Do exekutívnejšej polohy sa to budeme snažiť dostať prostredníctvom výboru pre vzdelávanie a v závislosti od výsledku politickej diskusie vypracujeme národný program. Predpokladám a verím, že do konca roka," uviedla Lubyová v dnešnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Ministerka zároveň zdôraznila, že reforma je pre ňu prioritou. Ďalším krokom po odovzdaní autorského dokumentu k reforme školstva, ktorý dostala pred niekoľkými dňami, by malo byť práve vypracovanie národného programu. A to so sériou akčných plánov a s konkrétnymi rozpočtami.

"Trochu ideme v rozpočtovom provizóriu Učiaceho sa Slovenska, ale to neznamená, že veci, ktoré sú tam napísané, ktoré sú prioritami, sa nebudú rozpočtovať," podotkla šéfka rezortu školstva na margo toho, že reforma a dlhodobá strategická vízia na desať rokov nie je v súčasnosti ešte narozpočtovaná, čo podľa nej nie je ani technicky možné. "Prvý konkrétny, explicitný rozpočet sa bude dať spraviť na rok 2019," doplnila Lubyová s tým, že v roku 2018 sa chce zamerať na veci rozpočtovo menej náročné, ale ťažiskové na začiatku celého procesu. Ísť by malo napr. o legislatívne opatrenia.

"Viem, že dokument je poriadne prediskutovaný v odborných kruhoch. Prišlo okolo 4000 pripomienok, ktoré boli zapracované, takže naozaj čas tej diskusie máme za sebou. Tú víziu už treba zobrať a povedať, že takto ideme meniť vzdelávací systém," myslí si poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Zimenová (nezaradená). Reagovala tak na vyjadrenie ministerky, ktorá očakáva diskusiu k dokumentu nielen vo výbore naprieč celým politickým spektrom, ale podľa nej by sa k tomu mala vyjadriť aj odborná školská verejnosť, teda napr. rektori či akreditačné komisie. Práve tým chce dosiahnuť konsenzuálne riešenie.

Viac o téme: ŠkolstvoMartina LubyováUčiace sa Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu