Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko podporí Luntera: Verejne hovorím voľte ho, musí poraziť Kotlebu

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) bude v novembrových voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) odporúčať kandidáta na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja s najvyššími preferenciami, ktorý by mohol poraziť súčasného šéfa kraja Mariana Kotlebu (ĽSNS). V dnešnej diskusnej relácii V Politike na TA3 to vyhlásil predseda Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko.

Danko naznačil, že citlivo zvažuje vyslovenie straníckej podpory pre nezávislého kandidáta Jána Luntera, ktorý v doterajších prieskumoch získal najvyššie preferencie a ktorému vyjadrili podporu aj zvyšné dve vládne strany Smer-SD a Most-Híd, pretože mu takáto podpora môže aj ublížiť. Zdôraznil pritom, že cieľom SNS je porážka súčasného predsedu kraja a predsedu ĽSNS Kotlebu.

„My jasne odporúčame našim voličom voliť pána Luntera. Nie je stranícky kandidát, veľmi citlivo ja zvažujem slová. Niekedy mu podpora môže pomôcť a niekedy ublížiť. On sa sám vyjadril k podpore Smeru-SD, že nie on podporuje Smer-SD, ale že Smer-SD jeho. Prepáčte, ja takúto facku od neho nepotrebujem, ale verejne hovorím, voľte ho,“ uviedol Danko.

Predseda SNS podľa jeho slov pri vyjadrení takejto podpory reflektuje názor regionálnych straníckych štruktúr v Banskobystrickom kraji. „Pán Lunter na seba preberie, a verím, že sa mu to podarí, veľkú zodpovednosť. Ja budem odporúčať, aby naši volili najsilnejšieho kandidáta podľa prieskumov, dnes to je on, a určite nebudem nikoho kontrovať, koho volí, ale odporúčam takisto, aby to bol ten najsilnejší kandidát, ktorý porazí Kotlebu,“ doplnil.

Rovnaký problém ako v Banskej Bystrici hrozí podľa Danka aj v Nitre, kde kandiduje podpredseda ĽSNS Milan Uhrík. To bol dôvod, prečo vládne strany vytvorili koalíciu okolo súčasného predsedu kraja Milana Belicu. Danko vyzval Jána Grešša, ktorý je kandidátom pravicových strán, aby sa vzdal v prospech súčasného predsedu kraja.

„V Nitre sme urobili koalíciu, pretože tam hrozí ten istý problém. Takisto tam vyzývam pána Grešša, ako druhého kandidáta, aby podporil pána Belicu, ktorý je kandidát Smeru-SD, SNS a Most-Híd,“ povedal.

Viac o téme: HolokaustFašizmusTotalitaAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu