Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS a OĽaNO-NOVA odmietajú novelu o pamäti národa,koalícia si za ňou stojí

Natália Blahová (SaS)
Natália Blahová (SaS) (Zdroj: SITA)

Novela zákona o pamäti národa z dielne koalície priamo zasahuje do nezávislosti Ústavu pamäti národa (ÚPN). Myslí si to opozícia. Kluby SaS a OĽaNO-NOVA takýto návrh nepodporia."Cieľom predkladateľov je uviesť ústav do hybernácie. Politické zasahovanie do apolitickej inštitúcie môže mať za následok to, že ústav prestane spĺňať svoj účel," vyhlásila predsedníčka klubu SaS Natália Blahová, podľa ktorej by to mohlo vyhovovať bývalým príslušníkom ŠtB či komunistickej strany.

Myslí si, že zmena zákona súvisí aj s kauzou českého politika a podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša. ÚPN ho evidoval ako agenta ŠtB, čo Babiš popiera. Prípad má na stole Ústavný súd SR. Blahová v pléne spomenula obavy, že v prípade odvolania súčasného šéfa ÚPN nové vedenie môže prípad zamiesť pod koberec. "Z kuloárov vieme, že nové vedenie ÚPN má záujem stiahnuť sťažnosť," povedala Blahová.

Poslankyňu prekvapilo, že pod návrh sa podpísala aj Edita Pfundtner z Mosta-Híd. "Most ide spolu s SNS a Smerom rušiť inštitúciu Jána Langoša," zdôraznila Blahová. Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA upozornila, že právna norma podriadi šéfa ÚPN správnej rade ústavu, ktorá je podľa Jurinovej "výsostne politický orgán".

Novela má zaviesť nový model riadenia ÚPN

Pfundtner sa ohradila. "Dotklo sa ma, keď ste hovorili o kolaborantoch. Nikto z mojej rodiny nebol príslušníkom ŠtB ani komunistickej strany," zdôraznila a zároveň odmietla vyjadrenia o tom, že koalícia ide ničiť ÚPN a pomáhať Babišovi.

"Stojím si za tým, že členovia správnej rady nie sú nedotknuteľní. Majú byť odvolateľní aj v prípade, keď závažným spôsobom neplnia svoje povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona. A nie iba vtedy, ak náhodou neprídu šesť mesiacov do práce," vyhlásila Pfundtner.

Jaroslav Paška z SNS pri predkladaní návrhu zdôraznil, že novela má zaviesť nový model riadenia ÚPN. Má zodpovedať modelu verejnoprávnej inštitúcie. Podľa právnej normy súčasný šéf ústavu Ondrej Krajňák skončí 15. októbra 2017. Ostane však členom správnej rady, a to do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený.

Po novom má byť štatutárom ÚPN správna rada ako kolektívny orgán, nielen samotný jej predseda ako v súčasnosti. Novela zároveň ruší výbor ústavu a orgánmi ÚPN zostanú dozorná rada a správna rada. Zavádza sa tiež nezlučiteľnosť funkcie člena orgánov ústavu, členov správnej rady a dozornej rady s pracovným pomerom alebo iným pracovnoprávnym vzťahom s ústavom. K zmenám má dôjsť aj pri platoch.

Poslanci zároveň navrhujú pridať oprávnenie orgánu, ktorý ustanovil člena správnej rady, odvolať ho aj v prípade "zistených závažných nedostatkov dozornou radou pri výkone jeho funkcie", ale aj vtedy, ak spácha trestný čin alebo šesť mesiacov nevykonáva činnosť. Správna rada má deväť členov, päť z nich volí parlament, dvoch vláda a dvoch prezident.

Vedeniu ÚPN sa návrh nepozdáva

Ústav považuje novelu a jej zdôvodnenie za účelové a zavádzajúce. "Prioritou návrhu je čo najskôr odvolať súčasného predsedu správnej rady Ondreja Krajňáka, ktorý si dôsledne plnil úlohy vyplývajúce zo zákona," odkázal v stanovisku ústav.

Podľa jeho predstaviteľov je navrhnutá novela šitá na mieru práve bývalému vedeniu ÚPN zastúpenému v súčasných orgánoch správnej a dozornej rady. Podľa ÚPN sú skutočným dôvodom novely zákona o pamäti národa kauzy ako Babiš, Hudzovič, Petranský, návrhy na odobratie výsluhových dôchodkov bývalým príslušníkom ŠtB, zverejnené mená sudcov, prokurátorov a vyšetrovateľov, ktorí sa v súvislosti s nedovoleným prekročením hranice alebo inak podieľali na súdení nevinných spoluobčanov.

Viac o téme: SaSNatália BlahováOĽaNO-NOVA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu