Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalí politickí väzni protestujú proti zmene zákona o Ústave pamäti národa

František Bednár
František Bednár (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Svetové združenie bývalých politických väzňov (SZBPV) zastupujúce obete a odporcov komunistického režimu nesúhlasí s podaním návrhu na zmenu zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN) z dielne poslancov koalície Smer, SNS, Most –Híd a nezaradenej poslankyne Martiny Šimkovičovej, ktorým Ondrej Krajňák 15. októbra skončí vo funkcii predsedu správnej rady ÚPN.

Podľa návrhu novely by výkon funkcie doterajšieho predsedu Správnej rady ÚPN skončil k 15. októbru 2017, pričom štatutárnym orgánom sa stane Správna rada ústavu ako kolektívny orgán, a nie jej predseda. „Ak by sa chcel ústav odvolať v nejakom súdnom spore, ako to urobil v prípade sporu o to, či bol Andrej Babiš agentom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB), bude o podaní odvolania rozhodovať správna rada, nie predseda,“ uviedol vo vyhlásení zastupujúci predseda SZBPV František Bednár, podľa ktorého návrh zmeny zákona je politickou objednávkou a pomstou Andreja Babiša ako aj potvrdením pokračujúceho vplyvu „prisluhovačov totalitného komunistického režimu“.

Krajňák podľa Bednára na rozdiel od jeho predchodcu obhajuje záujmy obetí komunistického režimu, no namiesto morálnej podpory sa zo strany kompetentných stretáva s kritikou a zasahovaním do jeho kompetencií a právomocí. Bednár tiež upozorňuje, že nárast podpory politických strán označovaných ako extrémistické je výsledkom súčasnej reálnej politiky na Slovensku. SZBPV preto vyzvalo koaličných poslancov, aby návrh na zmenu zákona o ÚPN stiahli. Protestný list už združenie zaslalo predstaviteľom EÚ a zastupiteľským úradom EÚ, USA, Kanady a ďalších štátov.

Viac o téme: Ústav pamäti národa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu