Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico mení Zákonník práce: Nemôžeme dovoliť, aby lacná pracovná sila vytláčala Slovákov

Robert Fico Zobraziť galériu (7)
Robert Fico (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

ŽILINA - Pracovná sila zo zahraničia by mala mať po novom rovnaké podmienky a rovnaký plat ako zamestnanec zo Slovenska. Opatrenie v podobe zákazu sociálneho dampingu chce vláda SR zakotviť do Zákonníka práce, informoval o tom dnes v Žiline na podujatí Konfederácie odborových zväzov (KOZ) premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Dnes je Slovensko krajinou, ktorá má akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a je tu tlak zamestnávateľov na dovoz lacnej pracovnej sily zo zahraničia a my nemôžeme dovoliť, aby lacná pracovná sila vytláčala našich ľudí," uviedol Fico. Preto podľa neho vláda dá do Zákonníka práce zákaz sociálneho dampingu, čo bude znamenať, že ak aj bude dovezený zamestnanec zo zahraničia, musí mu dať zamestnávateľ také isté podmienky a taký istý plat. "Pretože v opačnom prípade budú naši ľudia neatraktívni pre našich slovenských zamestnávateľov," podotkol. 

Ďalším opatrením je podľa neho inštitút preddôchodku. Ten sa dotýka ľudí, ktorí prídu o zamestnanie krátko pred nadobudnutím dôchodkového veku, alebo ľudí, ktorí chcú ísť skôr do dôchodku, prípadne pracovníkov, ktorí majú zamestnanie, kde nemôžu pracovať až do 62. veku života. "Tu chceme v kombinácii s takzvaným tretím pilierom zatraktívniť možnosť takého odchodu. V praxi to bude znamenať, že títo ľudia neprídu o časť dôchodku," doplnil Fico s tým, že na opatrení bude vláda pracovať s odbormi a v krátkom čase ho podobne ako pri inštitúte minimálneho dôchodku zakotví do príslušných právnych predpisov. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Inštitút preddôchodku sa podľa predsedu vlády SR bude dotýkať ľudí, ktorí sú v treťom pilieri. "Chceme, aby do neho prispieval aj štát, aj zamestnávatelia. Ide o model, na ktorom teraz pracuje ministerstvo práce," dodal. Aktivita v podobe inštitútu preddôchodku, ako poznamenal prezident KOZ Jozef Kollár, vychádzala práve zo strany odborov. "To nie sú iba ľudia, ktorí sú prepustení dva roky pred dôchodkom, ale máme veľa profesií, ktoré pri zvyšovaní veku odchodu do dôchodku nie sú schopné a nevládzu prácu robiť. Jednoducho sú na ňu naučení a iné ani robiť nevedia," vysvetlil s tým, že ide napríklad o tavičov. 

Odborári v tejto súvislosti podľa Kollára vidia aj viac foriem, nielen sa naviazať na tretí pilier. "Je možné ešte rokovať so zamestnávateľmi, aby boli nejaké možnosti na to, aby tento človek mohol odísť do dôchodku. V každom prípade však treba tretí pilier zatraktívniť, pretože v súčasnosti, keď aj zamestnávateľ do neho prispieva, tak sa mu to zdaňuje, zodvodňuje a to je, si myslím, nie najlepšia cesta, aby ľudia do tretieho piliera vstupovali," uzavrel.

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

Fico sľúbil rast minimálnej mzdy a príplatky za prácu

Krajiny Vyšehradskej štvorky dnes ťahajú hospodársky rast v celej Európskej únii, povedal počas dnešných osláv 1. mája v Nitre premiér Robert Fico (Smer-SD). „Keby u nás nebol hospodársky rast, ktorý sa blíži k štyrom percentám, a podobné je to aj v Česku, Maďarsku a Poľsku, Európska únia by dnes nemohla hovoriť o pozitívnom hospodárskom raste,“ skonštatoval premiér.

Robert Fico na oslavách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Úlohou vlády je podľa premiéra robiť všetko pre to, aby sa Slovensko približovalo z hľadiska životnej úrovne bohatým krajinám EÚ. „Na jednej strane máme bohaté západné krajiny, na druhej strane krajiny, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004 a napriek tomu, že stále majú vysokú produktivitu a kvalitu práce, veľmi pomaly sa približujú priemernej životnej úrovni v EÚ.“

Vláda chce preto dynamicky pristúpiť ku zvyšovaniu minimálnej mzdy, ktorá by sa mala na budúci rok priblížiť k sume 500 eur mesačne a v roku 2019 by mala hranicu 500 eur prekročiť. Ďalším opatrením vlády bude zavedenie desaťdňovej platenej dovolenky pre otca novonarodeného dieťaťa, pričom otec si ju bude môcť vybrať v priebehu prvého mesiaca po narodení dieťaťa. Táto dovolenka bude platená vo výške desaťdňovej priemernej mzdy, ktorú otec zarába. 

Robert Fico na oslavách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Slovensko je v rámci EÚ krajinou, v ktorej pracuje najviac ľudí v noci, až 240.000 zamestnancov. Tým by sa mali zvýšiť príplatky za prácu v noci zo súčasných 20 % z minimálnej mzdy na 50 %, čo by znamenalo, že priemerný zamestnanec zarobí ročne o vyše 500 eur viac. Príplatky za prácu v sobotu a nedeľu by mali dosiahnuť 100 % výšky minimálnej mzdy. „Stopercentný príplatok vo výške priemerného zárobku navrhneme aj za prácu počas štátneho sviatku,“ povedal premiér.

Robert Fico na oslavách
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Ďalšou podporou pre zamestnancov bude aj vyššia podpora cestovania za prácou. „Sú nejaké príplatky na cestovanie na šesť mesiacov od nástupu do práce a príspevok na bývanie, tieto chceme zvýšiť. Zároveň chceme zaviesť príspevok na presťahovanie sa za prácou do iného regiónu,“ potvrdil Fico. 

Myšlienka 13. platu je mi sympatická 

Myšlienka 13. platu, s ktorou prišla nedávno SNS, je predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) veľmi sympatická. Zatiaľ ale ani je celkom aktuálna. "To je druhý balík," povedal Fico v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Pripomenul, že jeho strana dlhodobo hovorí o potrebe zvyšovania miezd na Slovensku.

Robert Fico
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Najskôr chce riešiť zmeny v pracovných podmienkach, ktoré plánuje predstaviť v pondelok 1. mája. Téma povinného 13. platu je podľa neho veľký zásah a musí o ňom hovoriť s partnermi. "Musíme sa o tom dohodnúť s koaličnými partnermi. Ale je mi táto myšlienka veľmi sympatická. Musíme robiť všetko preto, aby mzdy na Slovensku rástli," vyhlásil Fico.

Na Európe sme závislí

Európa je to, čo potrebujeme a na čom sme závislí. Vyhlásil to dnes v Nitre premiér Robert Fico (Smer-SD). Slovensko pred 13 rokmi práve na 1. mája vstúpilo do Európskej únie (EÚ). Členstvo v Únii krajine podľa predsedu vlády pomohlo.

Zároveň pripomenul dianie v Únii vrátane brexitu. Poukázal na to, že niektoré krajiny sú pripravené zaradiť tretiu rýchlosť a ak Slovensko nebude pripravené, môže zostať mimo európskeho jadra. To Fico nechce. "Nevieme si predstaviť iný životný priestor, ako je priestor EÚ," vyhlásil s tým, že treba dávať pozor na kritériá, ktoré by nás mohli z jadra vysunúť. 

Fico kritizoval aj opozíciu

Pre zotrvanie je podľa neho potrebná politická stabilita, ktorú ako premiér garantuje. "Ako predseda vlády garantujem, že táto vládna koalícia je stabilná, má vnútornú stabilitu a nenecháme sa rozhádzať nejakými bláznami, polobláznami alebo niekým, kto tu šíri nenávisť," povedal.

Ďalším kritériom sú hospodárske výsledky, ktoré podľa Fica Slovensko má. Spomenul hospodársky rast aj historicky najnižší deficit verejných financií. "Treba držať toto tempo. Keď tieto zdravé kontúry SR udržíme, udržíme sa aj v jadre európskeho diania," poznamenal.

Fico ďakoval seniorom a apeloval na mladých, aby nečerpali informácie iba z nenávistných zdrojov. "Zachovajme si zdravý rozum. Netvrdím, že sme neurobili chyby, že sme najlepší. Kto veľa robí, robí aj chyby. Ale to, čo na Slovensku je, je to najlepšie. Iná koalícia vzniknúť nemohla a táto vládna koalícia je garantom stability a rozvoja SR do budúcnosti," vyhlásil.

Zároveň sa opäť ohradil voči politike nenávisti, ktorú podľa neho predvádza opozícia. Vyzval na férovú politickú súťaž. "Vyzývam k láske, úcte a rešpektu," doplnil premiér, podľa ktorého práve takéto správanie dnes chýba.

Viac o téme: Robert FicoZákonník práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu