Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vypočúvanie kandidátov NKÚ sa začalo škandálom: Matovičovci vytiahli fotky na jedného z nich!

Henrieta Crkoňová. Zobraziť galériu (8)
Henrieta Crkoňová. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Maroš Žilinka, Henrieta Crkoňová aj Karol Mitrík spĺňajú zákonné podmienky na to, aby mohli kandidovať na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Rozhodol o tom dnes parlamentný finančný výbor, ktorému sa kandidáti predstavili.

Dnes vypovedali pred poslancami vo výbore traja kandidáti na šéfa NKÚ. Ako prvá bola Henrieta Crkoňová (nom. Mariána Kvasničku a Štefana Kuffu). Tá by chcela vrátiť NKÚ autoritu, vážnosť, dôveryhodnosť a zvýšiť podiel na zlepšení hospodárenia s verejnými prostriedkami. Svoje plány predstavila dnes poslancom v parlamentnom finančnom výbore. Crkoňová je bývalá vedúca služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD. Trvá na tom, že je nezávislá kandidátka a odmieta politické hry.

"NKÚ vnímam ako moderný flexibilný úrad s čistým hospodárením," povedala. Súčasný úrad podľa nej nefunguje dobre. "Nevstupuje dostatočne do procesov a supluje ho polícia a prokuratúra," uviedla Crkoňová. Kandidátka by chcela tiež vylúčiť politikárčenie z kontrol.

Crkoňová odpovedala aj na otázky poslancov. Opozícia sa jej pýtala, či rokovala o podpore so Smerom-SD. Upozorňuje, že ak Crkoňová v parlamente prejde a stojí za ňou z opozície len Kuffa a Kvasnička, bude nominantkou Smeru-SD. Pretože prevažne jeho hlasy v prípade zvolenia dostane.

"S nikým zo Smeru-SD som nerokovala. Som nezávislá kandidátka, nerobila som politické rozhodnutia," vyhlásila Crkoňová. V súvislosti so svojím bývalým pôsobením na ministerstve školstva povedala, že z funkcie bola odvolaná. Trvá na svojej nezávislosti. Zároveň odmieta informácie z médií, že sa tu len tak objavila. "Nespadla som z oblakov," vyhlásila s tým, že poukázala na svoje doterajšie úspechy aj na českej univerzite.

Igor Matovič z OĽaNO v reakcii na Crkoňovej vyhlásenia o nezávislosti ukázal fotky, ktoré podľa neho dokazujú "extrémnu blízkosť" Crkoňovej manžela k premiérovi Robertovi Ficovi. "Tvrdiť, že ste nezávislá, je neúprimné," zdôraznil Matovič. Trvá na tom, že Crkoňová je nevhodná kandidátka. Spomenul aj údajné rokovania s Ficom či so šéfom poradcov predsedu vlády Vladimírom Faičom (Smer-SD).

Crkoňová reagovala, že jej manžel kandidoval za starostu s podporou Smeru-SD, KDH a hnutia NOVA. Odmieta konšpiračné spojenia aj Matovičove vyjadrenia, že klame. "Pána Faiča si neviem ani predstaviť, ako vyzerá," povedala Crkoňová.

Podľa Daniela Lipšica (nezaradený) nie je uveriteľné tvrdenie, že ak by bola zvolená, bude dôrazne kontrolovať kauzy vlády, ktorá ju nominovala na post na ministerstve školstva. Upozornil, že do funkcie išla v roku 2014, teda v čase, keď už boli známe viaceré kauzy súčasnej vlády. Crkoňová zopakovala, že bola touto vládou nielen vymenovaná, ale aj odvolaná. "Ak by vás vláda odvolala za to, že ste upozorňovali na korupciu, tak by ste boli dobrá kandidátka. Ale vás odvolali preto, že sa zmenil minister a ten si priniesol svojich ľudí," reagoval Lipšic.

Matovičovci ukázali fotky Crkoňovej muža so smerákmi

Hnutie Obyčajných ľudí upozornilo, že kandidátka na šéfku NKÚ Henrieta Crkoňová je čistým politickým nominantom, čo potvrdzuje množstvo fotografií jej manžela s viacerými najvyššími predstaviteľmi Smeru.

Vypočúvanie kandidátov NKÚ sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Vypočúvanie kandidátov NKÚ sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Vypočúvanie kandidátov NKÚ sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Vypočúvanie kandidátov NKÚ sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Vypočúvanie kandidátov NKÚ sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Vypočúvanie kandidátov NKÚ sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Všetci traja môžu kandidovať

Všetci traja kandidáti sa zhodujú, že o NKÚ by malo byť viac počuť. Chcú preto zmeniť komunikáciu nielen s úradmi, ale aj navonok. Hovorili tiež o lepšej kontrole narábania s verejnými zdrojmi. Nevyhli sa otázkam o nezávislosti. Všetci traja trvajú na tom, že sú nadstranícki.

Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov. Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička a Štefan Kuffa. Kvasničku to stálo členstvo v klube KDH, Kuffu v klube OĽaNO tiež kritizovali, ale nevylúčili ho.

Mitríka, bývalého šéfa SIS, preferuje šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, za čo ho kritizuje aj jeho posledný kolega v parlamente z SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Kandidujem aj kvôli J. Figeľovi, seniori vraj nemusia sedieť doma

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Karol Mitrík sa rozhodol kandidovať za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu SR po tom, ako videl, čo sa okolo voľby v parlamente deje. Na dnešnom híringu pred poslancami finančného výboru nekonkretizoval, čo presne sa to dialo. Daniel Lipšic (nezaradený) sa ho pýtal, o čo išlo. "Dialo sa to, že sa zjednotila opozícia?" obrátil sa Lipšic na Mitríka. Lipšic vidí za Mitríkovou kandidatúrou snahu rozbiť jednotu opozície. "Pán poslanec, to je tvoje videnie," reagoval Mitrík.

Bývalý člen KDH a neskôr SDKÚ-DS potom povedal, že ho v kandidatúre utvrdilo vyjadrenie predsedu KDH Jána Figeľa. "Rozčúlila ma veta o dôchodcoch. Pán Figeľ povedal, že 69-roční dôchodcovia by mali sedieť doma. Že kde sa ešte pechoríme. Tak ma trochu dvihlo," vysvetlil Mitrík po svojom vypočutí na výbore. Zopakoval, že sa kandidatúry nemieni vzdať.

Pavol Zajac z KDH sa Mitríka pýtal, či si myslí, že v prípade zvolenia za šéfa NKÚ bude v úrade za opozíciu alebo za Smer-SD. Pripomenul, že 60 poslancov opozície stojí za Marošom Žilinkom. Ak teda bude Mitrík zvolený, podľa Zajaca to bude len hlasmi Smeru-SD a Pavla Freša. Mitrík to podľa vlastných slov tak nevidí a označuje to len za konštrukciu poslanca či médií. Zároveň vyhlásil, že sa nebude Frešovi cítiť zaviazaný. Nemieni brániť kontrole na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja.

Opozícia Mitríkovi pripomenula aj jeho výpoveď v kauze Čuňo, ktorú súd označil za nedôveryhodnú. A tiež fakt, že Mitrík nezbavil mlčanlivosti kľúčového svedka z kauzy Gorila, hoci ho o to žiadala polícia. Mitrík trvá na tom, že zákon neporušil. Tvrdí, že spomínané dožiadanie nespĺňalo náležitosti, aby mohol svedka zbaviť mlčanlivosti. Polícia však tvrdí, že dožiadanie bolo v poriadku. "To, čo si myslí polícia, nie je relevantné," reagoval Mitrík s tým, že ako šéf SIS zodpovedal za spravodajskú službu. "Všetko som robil podľa litery zákona, podľa najlepšieho svedomia a vedomia," doplnil.

Mitríkov navrhovateľ Pavol Frešo si za svojou nomináciou stojí. Poukazuje aj na to, že Mitrík získal previerku na prísne tajné a hovorí, že je odborne zdatný ako šéfovia kontrolných úradov v okolitých krajinách. Podľa Lipšica sa pri voľbe hrá špinavá hra. Frešov argument s previerkou neakceptuje. "Všetci vieme, ako funguje NBÚ. Veď previerku dostal aj Štefan Harabin," vyhlásil Lipšic, podľa ktorého previerka nie je zárukou kvality kandidáta.

Mitrík pred poslancami hovoril o tom, čo by chcel na čele NKÚ robiť. V prípade zvolenia by chcel preskúmať strategické dokumenty, plán kontrol pre rok 2015, chcel by zlepšiť kontrolu. Plánuje stretnutie s manažmentom, so zamestnancami. Tvrdí, že mu ide o "transparentnosť, priamočiarosť a výkonnosť". Venovať by sa chcel aj čerpaniu eurofondov. NKÚ by sa tiež mal podľa neho zaoberať problematikou samoočisťovacieho procesu. Mitrík chce ľudí na úrade motivovať k lepším výkonom. "Mám dosť skúseností, aby som vedel naštartovať nové procesy. Strhnem svojich spolupracovníkov k tomu, aby sme sa za svoju prácu nemuseli hanbiť," uzavrel.

Frešo: Mitríkovou nomináciou neplním želanie Smeru, je najlepší a verím mu 

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo trvá na tom, že neplní nomináciou Karola Mitríka na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR želanie Smeru-SD. Mitríka navrhol preto, že je to podľa neho najlepší kandidát, aký tu v tomto volebnom období bol. Rozhodol sa pre neho, lebo je zakladajúcim členom SDKÚ-DS a Frešo mu verí. Mitríka dávnejšie označili za vhodného kandidáta aj premiér Robert Fico a Pavol Paška (obaja Smer-SD).

Pre vlastného kandidáta sa Frešo rozhodol podľa vlastných slov preto, že päťkrát sa opozícia pokúsila presadiť spoločného kandidáta, ale nikdy sa to nepodarilo. "Päťkrát sa hrala hra, na ktorú vyzval Robert Fico. Aby sme dali jedného kandidáta a ten bude zvolený. Päťkrát Robert Fico oklamal opozíciu. Prečo by sme to mali robiť šiestykrát?" zamyslel sa Frešo.

Na otázku médií, prečo nedal vlastného kandidáta už po treťom či štvrtom neúspešnom pokuse, povedal, že bol lojálny voči kolegom a chcel tomu dať ešte šancu. "Ale keď vás niekto päťkrát podvedie, tak začnete rozmýšľať, či nezmeniť stratégiu," doplnil.

Na otázku, či teda štvornásobný podvod je v poriadku a ešte nebolo treba meniť stratégiu, odpovedal: "Robím si trochu srandu. Podľa mňa aj dvakrát nebolo v poriadku, ale bol som lojálny voči kolegom. Keby sme boli triezvi, tak už po prvom raze zmeníme stratégiu."

Frešo trvá na tom, že Mitrík je lepší kandidát ako Žilinka, a to aj napriek tomu, že Mitrík má na krku nedôveryhodnú výpoveď na súde v kauze Čuňo a tiež nezbavenie mlčanlivosti kľúčového svedka v kauze Gorila. Podľa Freša je lepší preto, že "má komunálnu, regionálnu aj legislatívnu skúsenosť a bol dobrým šéfom tajnej služby".

Na otázku, čo bude robiť, ak bude Žilinkovi chýbať k zvoleniu jediný hlas, Frešo odpovedal, že nevie. "To bude niečo vtipné. Niečo si dovtedy vymyslím," poznamenal s tým, že hlavne by bol rád, keby už bol zvolený nový šéf NKÚ. Voľba predsedu NKÚ bude 19. mája. Úrad vedie naďalej Ján Jasovský, ktorý presluhuje od februára 2012. Do funkcie ho nominovala už neexistujúca ĽS-HZDS.

Žilinka: Chcem byť dobrým, nezávislým a nestranným predsedom NKÚ 

Nesmierna úcta k právu a spravodlivosti – aj to považuje za jednu zo svojich predností kandidát na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Maroš Žilinka. Dnes sa spolu s ďalšími dvomi kandidátmi predstavil poslancom finančného výboru. Tí ho vypočuli a podrobili otázkam.

"Je mojou ambíciou ozaj byť dobrým, nezávislým a nestranným predsedom NKÚ. Na to dávam svoje slovo," zdôraznil Žilinka. V prípade, že ho nedodrží, dajú sa z toho podľa neho vyvodiť konzekvencie. Žilinku podporuje ako kandidáta na šéfa NKÚ takmer celá opozícia. Traja opoziční poslanci majú vlastných kandidátov.

V prípade, že by bol zvolený, chce popracovať na viacerých oblastiach úradu, kde vidí rezervy. V prvom rade je to plánovanie kontrolnej činnosti z hľadiska významu subjektov a objemov financií, ktoré by mali byť kontrolované. Je za strategické, väčšie a celoplošné úlohy.

Ďalšie zefektívnenie by rád dosiahol v kontrole samosprávy a vyšších územných celkov. Zároveň by sa chcel zamerať aj na kontrolu prostriedkov z fondov európskych spoločenstiev. "To sa zvýrazňuje aj tým, že sme na prahu nového programovacieho obdobia," opísal Žilinka.

Venovať sa chce tiež aj komunikačnej sfére. Chcel by komunikovať tak, aby boli závery NKÚ jasné, zrozumiteľné a transparentné. Aby ich teda pochopila nielen odborná, ale aj laická verejnosť. "Treba zlepšiť uvádzanie prínosu NKÚ z hľadiska jeho činnosti na nakladanie s verejnými financiami," priblížil. To znamená, poukazovať na to, aké nedostatky sa zistili, prípadne, aké zlepšenia sa dosiahli a aké prostriedky sa tým ušetrili.

Na Žilinkovo vystúpenie reagoval poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický. Pripomenul mu, že v rokoch 2010 až 2012 bol štátnym tajomníkom ministerstva vnútra a bol aj na kandidačnej listine KDH. "Ako môžete tvrdiť, že ste apolitický?" položil Žilinkovi otázku Kamenický.

Podľa Žilinku ale v prípade jeho pôsobenia na ministerstve vnútra išlo o odbornú nomináciu, čomu zodpovedal aj obsah jeho práce. O to isté mu išlo podľa jeho slov aj na kandidačnej listine KDH, nikdy do strany nevstúpil a kandidoval ako odborník. "Ani samotné členstvo v politickej strane nie je prekážkou kandidovať na funkciu predsedu NKÚ," zdôraznil Žilinka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu