Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miroslav Lajčák začal svoj program v New Yorku bilaterálnymi stretnutiami

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (štvrtý sprava) počas rokovania s predstaviteľmi amerických židovských organizácIí, ktoré sa uskutočnilo v rámci programu pracovnej cesty ministra zahraničných vecí Zobraziť galériu (4)
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (štvrtý sprava) počas rokovania s predstaviteľmi amerických židovských organizácIí, ktoré sa uskutočnilo v rámci programu pracovnej cesty ministra zahraničných vecí (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Stretnutím s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijadom Nadžíbom al-Malkím začal v pondelok (22.9.) podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák svoj oficiálny program v New Yorku. Rokovania oboch ministrov sa sústredili na otázky súvisiace s blízkovýchodným mierovým procesom.

Lajčák uviedol, že Slovensko privítalo dohodu o zastavení paľby, ktorá ukončila 51 dní vojenských operácií v Gaze a jej okolí a pripomenul slovenský príspevok do balíka humanitárnej pomoci pre obyvateľov pásma Gazy. Na stretnutí sa hovorilo aj o posilnení bilaterálnej spolupráce, ktorej konkrétnym výsledkom je aj minulotýždňové rozhodnutie o otvorení zastúpenia SR v palestínskom Rammaláhu v spoločných priestoroch s Českou republikou. "Máme záujem konzultovať s Palestínou nielen otázky bilaterálneho záujmu, ale aj vývoj v celom blízkovýchodnom regióne," povedal M. Lajčák.

Zľava: Podpredseda vlády a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Stretnutiu M. Lajčáka s ministrom zahraničných vecí Turkménskej republiky Rašidom Meredovom dominoval záujem o identifikáciu nových perspektívnych projektov ekonomickej spolupráce a možnosti rozšírenia vzájomnej obchodnej výmeny. "Máme záujem participovať na pripravovaných projektoch industrializácie, modernizácie a výstavby infraštruktúry, vodného hospodárstva, zalesňovania a agrárneho sektora, kde má Slovensko dobré odborné i praktické kapacity," povedal M. Lajčák.

Ako dodal, Slovenská republika má záujem o dialóg s Turkménskom v oblasti posilňovania energetickej bezpečnosti pri diverzifikácii trás a upevňovaní ich bezpečnosti. Partneri sa zhodli, že prvotným predpokladom väčšej obchodnej výmeny a ekonomickej spolupráce je zintenzívnenie dialógu medzi ministerstvami zahraničných vecí oboch štátov, a inventarizácia zmlúv právnej základne. Turkménsky minister prejavil zaujem o skúsenosti z fungovania vyšehradskej spolupráce, ako aj o možnosti rozšírenia počtu slovenských štipendií pre turkménskych vysokoškolákov. 

Zľava: Podpredseda vlády a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V diskusii s ministerkou zahraničných vecí, vzdelávania a kultúry Lichtenštajnského kniežatstva Aureliou Frickovou sa M. Lajčák venoval najmä otázke podpory Medzinárodného trestného súdu (ICC) a jeho spolupráce s Bezpečnostnou radou OSN. "Sme presvedčení, že len efektívna spolupráca členských štátov OSN s ICC môže viesť k úspešnému naplneniu jeho mandátu," povedal M. Lajčák.

Slovenská republika je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu ICC od roku 2002 a dlhodobo je vnímaná ako jeho aktívny podporovateľ. V apríli 2014 SR ratifikovala dva tzv. Kampalské dodatky k Rímskemu štatútu ICC (týkajúce sa vojnových zločinov a zločinu agresie) a uložila príslušné listiny u jeho depozitára (GT OSN), čím sa zaradila do prvej dvadsiatky štátov, v ktorých bol vnútroštátny schvaľovací proces ukončený.

Sprava: Podpredseda vlády a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Popoludňajší program zavŕšil dnes šéf slovenskej diplomacie stretnutiami so zástupcom Kresťanskej misie pre komunitu OSN Garrym Allenom a následne s predstaviteľmi amerických židovských organizácií B’nai B’rith, American Jewish Committee a World Jewish Congress. Ich ústrednými témami boli otázky dodržiavania ľudských práv, slobody vierovyznania a náboženskej nenávisti v niektorých oblastiach sveta. "Sloboda vyznania nie je privilégiom, ale základným právom, ktoré musí byť rešpektované," povedal M. Lajčák. 

V rozhovore so zástupcami židovských organizácií rezonovalo predovšetkým ich znepokojenie nad nárastom antisemitských nálad v Európe a silnejúcim snahám o marginalizáciu holokaustu. M. Lajčák v odpovedi potvrdil nulovú toleranciu vlády SR voči extrémistickým činom a prejavom, a to nielen z hľadiska legislatívy SR, ale aj v konkrétnych krokoch vlády, ktorá odsudzuje všetky prejavy antisemitizmu, etnickej nenávisti a diskriminácie. 

Lajčák má počas svojej pracovnej cesty do USA v programe aj takmer dve desiatky bilaterálnych rokovaní s rezortnými partnermi z viacerých krajín Afriky a Ázie a Európy, ktorí sa zúčastňujú tohtoročnej všeobecnej rozpravy VZ OSN, ako aj stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi OSN vrátane nového Vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zeida Ra'ad Zeida al-Husseina.

Minister M. Lajčák sa taktiež zúčastní na viacerých sprievodných podujatiach, organizovaných OSN a členskými štátmi na okraji všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia. Po New Yorku má minister naplánované v sprievode prezidenta republiky aj stretnutia v Bostone, Holmdele v New Jersey, San Diegu a San Franciscu. Záverečnú časť pracovnej cesty ministra Lajčáka tvoria rokovania s čelnými predstaviteľmi americkej administratívy vo Washingtone, D.C.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu