Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lajčák predložil druhý zoznam kandidátov na sudcu ESĽP

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák predložil Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy (PZ RE) druhý zoznam kandidátov zo Slovenska na miesto sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Pre TASR to potvrdil riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Susko pripomenul, že Súdna rada na poslednom zasadnutí zotrvala na svojom pôvodnom stanovisku, že nemôže zrušiť výsledky voľby, v ktorej boli zvolení kandidáti za Slovensko a nemá ani zákonné možnosti na predloženie nového zoznamu kandidátov. "Tomuto kroku predchádzalo stretnutie, ktoré inicioval M. Lajčák a na ktorom vysvetľoval stav vecí v záujme úspechu schvaľovacej procedúry. V nadväznosti na uvedené rozhodnutie Súdnej rady minister Lajčák prikročil k naplneniu uznesenia vlády SR a predložil pôvodnú kandidátku na posúdenie," uviedol Susko. Dodal, že dnes bol doručený list stáleho predstaviteľa pri Rade Európy generálnemu tajomníkovi PZ RE Wojciechovi Sawickému. "V súlade so schválenou procedúrou v rámci Rady Európy bude nasledovať vypočutie kandidátov príslušným podvýborom PZ RE. Rozhodnutie vo veci prijme Parlamentné zhromaždenie," uzavrel Susko. 

Šéf slovenskej diplomacie ešte na konci júna verejne hovoril o tom, že PZ RE nie je spokojné ani s druhým zoznamom kandidátov na sudcu ESĽP za Slovensko. "Nerád by som vystavoval túto krajinu hanbe, že náš zoznam bude odmietnutý a záleží mi na tom, aby Súdna rada dala také mená, ktoré bude môcť vláda s čistým svedomím schváliť," povedal Lajčák 24. júna. Súdna rada tvrdí, že nová voľba kandidátov na európskych sudcov pripadá do úvahy až po zrušení uznesenia vlády, ktorým druhý zoznam kandidátov schválila. "Faktom zostáva, že predloženie kandidátov SR na post sudcu ESĽP je v zmysle Ústavy SR plne v kompetencii Súdnej rady SR," upozornil Susko ešte v júli. "Podľa ustálenej praxe môže zmenu, respektíve zrušenie uznesenia iniciovať iba samotný predkladateľ, v tomto prípade Súdna rada SR. Nemôže tak spraviť minister Miroslav Lajčák a ani iný člen vlády," zdôraznil.

Súdna rada vlani v decembri schválila troch uchádzačov o post slovenského sudcu ESĽP a predložila vláde, ktorá zoznam svojím uznesením schválila. Išlo o druhý zoznam kandidátov, keďže prvý bol vrátený. Na zozname je advokát a prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ondrej Laciak, sudkyňa Okresného súdu Bratislava III Andrea Krišková a súčasná zástupkyňa SR pred ESĽP Marica Pirošíková. Na prvom zozname boli Pirošíková, prokurátor Marek Tomašovič a bývalý sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec. PZ RE prvý zoznam kandidátov vrátilo s oficiálnym zdôvodnením, že kandidáti nie sú dostatočne dobre kvalifikovaní. 

Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013, no na súde môže pracovať, až kým bude zvolený jeho nástupca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu