Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SDKÚ: Protiprávne referendum na Kryme nesmieme uznať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nedeľné referendum v Autonómnej republike Krym je účelové a protiprávne. S takýmto vyhlásením prišla parlamentná SDKÚ-DS.

Predseda strany Pavol Frešo, podpredseda Ivan Štefanec a europoslanec Eduard Kukan upozornili, že sa referendum uskutočnilo za prítomnosti ozbrojených síl Ruskej federácie a je v rozpore s ústavou Ukrajiny. "Krym naďalej považujeme za súčasť Ukrajiny," vyhlásili.

Predstavitelia SDKÚ-DS zdôraznili, že prioritou slovenskej a európskej zahraničnej politiky musí byť podpora demokratickej a územne celistvej Ukrajiny.

"Uznanie tohto nezákonného referenda Ruskou federáciou bude precedensom, aký nemá v modernej Európe obdobu. Prípadné pripojenie časti územia cudzieho štátu jednostranným mocenským krokom susednej krajiny vážne ohrozuje budúcnosť a stabilitu súčasného usporiadania v Európe," píšu ďalej vo vyhlásení Frešo, Štefanec a Kukan.

SDKÚ-DS vyzvalo slovenskú vládu, aby "dôrazne upozornila Ruskú federáciu na to, že invázia na cudzie územie a jeho anexia je v Európe neprijateľná". Strana tiež opäť vyzvala vládu na stiahnutie slovenského veľvyslanca v Moskve "na konzultácie".

SDKÚ-DS zároveň trvá na tom, aby slovenský parlament prijal uznesenie k vážnej situácií na Kryme a Ukrajine a "jasne pomenoval agresiu zo strany Ruskej federácie na území nezávislej Ukrajiny"

"Slovensko, ako člen Európskej Únie a NATO a ako krajina, ktorá čelila okupáciám v rokoch 1938 a 1968, by mala mať v tomto prípade jasný hodnotový postoj. Je to našou morálnou povinnosťou vyjadriť protest voči snahám o narušenie zvrchovanosti a suverenity Ukrajiny a podporiť tých, ktorí usilujú o demokratickú a slobodnú Ukrajinu," uzavrel Frešo, Štefanec a Kukan.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok (10.3) na rokovaní rozšíreného zahraničného výboru NR SR uviedol, že výsledky referenda na Kryme Slovensko nemôže rešpektovať. Lídri Európskej únie sa na minulotýždňovom summite v Bruseli zhodli na tom, že je v rozpore s ústavou Ukrajiny.

"To je oficiálne stanovisko Európskej rady," uviedol Fico s tým, že sa na tom zhodli všetky prítomné štáty EÚ, medzi ktorými bolo aj Slovensko.

Podľa najnovších údajov získaných zo 75 percent volebných miestností na Kryme sa za pripojenie k Rusku vyslovilo 95,7 percenta zúčastnených voličov. Za zotrvanie Krymu ako súčasti Ukrajiny sa vyslovilo 3,2 percenta voličov.

Účasť v referende bola 82,7 percenta. Na Kryme hlasovalo 81,4 percenta voličov a v Sevastopole, meste s osobitným štatútom, to bolo 89,5 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu