Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vstup Krymu do Ruskej federácie má svoje ohlasy: Krymskí Tatári sú rozhorčení!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

SIMFEROPOL - Krymskí Tatári sú rozhorčení, že vyhlásením nezávislosti Krymskej republiky bolo za nich rozhodnuté o ich bydlisku. V programe Sloboda slova televízie ICTV to dnes vyhlásil predseda krymskotatárskeho medžlisu (parlamentu) Refat Čubarov, keď komentoval výnos o uznaní nezávislosti Krymskej republiky, podpísaný ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Určovať miesto Krymu, jeho budúcnosť - to nikto nesmie urobiť a ani to neurobí bez uznania práva krymských Tatárov na sebaurčenie," vyhlásil Čubarov.

Z Putinovho výnosu Čubarov citoval výrok, že Rusko berie "do úvahy želanie národov Krymu", pričom však upozornil, že "krymskotatársky národ sa na tej fraške, ktorú ktosi označil za referendum, nezúčastnil". 

Spresnil, že spomedzi 185.000 krymskotatárskych voličov sa v nedeľu na plebiscite "z rôznych dôvodov" zúčastnila asi tisícka. 

Tatársky líder upozornil, že postoj Ruska nie je len prejavom neúcty voči príslušníkom jedného pôvodného národa Krymského polostrova, ale aj voči ďalším trom. 

Za pôvodné obyvateľstvo Krymu sú totiž okrem krymských Tatárov považovaní aj Ukrajinci, Karaimovia (krymskí Karaiti) - komunita patriaca k turkotatárskym národom, ktorá sa hlási ku karaitskému judaizmu -, ako aj príslušníci krymčackej etnicko-náboženskej skupiny, ktorá má pôvod v židoch a za svoj jazyk prijala krymskú tatárčinu s množstvom výpožičiek z hebrejčiny a aramejčiny. 

Podľa agentúry Ukrinform Čubarov dodal, že ani jeden z týchto národov nedovolí, aby niekto rozhodoval namiesto nich, v akom štáte "sa rozprestiera ich zem".

Duma prijala vyhlásenie: Putin schválil prijatie Krymu do Ruskej federácie

Ruský prezident Vladimir Putin schválil návrh zmluvy medzi Ruskom a Krymom o prijatí Krymskej republiky do Ruskej federácie. Podľa agentúry Reuters tým potvrdil plány Kremľa na pripojenie tohto juhoukrajinského regiónu k Rusku.

Ruské i ukrajinské agentúry informovali, že zmluvu by mal podpísať dnes s predsedom krymského parlamentu Vladimirom Konstantinovom, ktorý s krymskou parlamentnou a vládnou delegáciou pricestoval v pondelok do Moskvy na rokovania o právnych aspektoch vstupu Krymskej republiky do zväzku Ruskej federácie.

O želaní Krymu stať sa súčasťou Ruskej federácie Putin v súlade s ústavným zákonom dnes oficiálne informoval aj obe komory Federálneho zhromaždenia: Štátnu dumu a Radu federácie.

V súvislosti s udalosťami na Kryme Putin dnes o 15.00 h moskovského času vystúpi s posolstvom k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia. Zvyčajne sa ruský prezident prihovára poslancom oboch komôr parlamentu koncom kalendárneho roka, takže posolstvo venované Krymu je mimoriadne.

Medzičasom dnes Štátna duma hlasmi 441 poslancov (jeden sa hlasovania zdržal) schválila vyhlásenie o situácii na Kryme, ktoré do parlamentu predložili lídri všetkých štyroch parlamentných strán a predseda Dumy Sergej Naryškin.

V texte ruskí poslanci vyjadrujú podporu krymskému národu v jeho snahe zjednotiť sa s Ruskom, vítajú výsledok nedeľňajšieho referenda, v ktorom voliči schválili návrh na pripojenie Krymskej republiky a mesta Sevastopol k Ruskej federácii. Ruskí poslanci vyjadrili nádej, že krymské vedenie bude podporovať "súlad medzi rôznymi konfesiami a jazykovú rôznorodosť v republike". Vyhlásenie ubezpečuje krymských občanov, že ruskí poslanci budú pracovať v prospech prosperity polostrova a jeho občanov počas obdobia prechodu pod Ruskú federáciu.

Nariadenie schváliť návrh prístupovej zmluvy Putin podpísal v pondelok, spresňuje Reuters s tým, že ide o súčasť krokov, ktoré nasledujú po tom, ako krymskí voliči v nedeľňajšom referende drvivou väčšinou hlasov odobrili pripojenie polostrova k Rusku.

Ukrajina a Západ referendum považujú za protiústavné a odmietli uznať jeho výsledky, pričom mnohé štáty už uvalili na Rusko a proruských krymských politikov sankcie. Moskva, naopak, výsledky plebiscitu akceptovala a ako prvý štát sveta uznala nezávislosť Krymskej republiky.

Putin informoval parlament o žiadosti Krymu pripojiť sa k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin pokračoval dnes v procese začleňovania ukrajinského Krymu k Rusku: informoval vládu a parlament o návrhu krymského vedenia pripojiť sa k Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie Kremľa.

Putin informoval parlament na druhý deň po tom, čo Rusko uznalo Krym ako nezávislý štát po referende, v ktorom voliči podporili pripojenie k Rusku, uviedol Kremeľ.

Ešte dnes vystúpi Putin s prejavom pred oboma komorami parlamentu.

Ruský parlament predložil návrh rezolúcie o opätovnom pričlenení Krymu

Lídri všetkých štyroch frakcií v dolnej komore ruského parlamentu, Štátnej dume, dnes predložili pracovnú verziu spoločného stanoviska k ukrajinskému regiónu Krym. Píše o tom agentúra RIA Novosti.

Návrh rezolúcie víta výsledky nedeľňajšieho referenda, v ktorom 96,7 percent obyvateľov Krymu podporilo jeho opätovné pripojenie k Rusku. Polostrov patril 60 rokov Ukrajine, ku ktorej ho pričlenil sovietsky vodca Nikita Chruščov.

Zákonodarcovia sa v dokumente zaväzujú "prispieť k sociálnemu a ekonomickému rozvoju Krymu, prosperite jeho obyvateľov, ako aj zachovaniu mieru, pokoja a uzmiereniu v tejto oblasti počas prechodného obdobia", ktoré ho teraz čaká.

Členovia komory tiež prisľúbili rešpektovanie zákonných práv všetkých Krymčanov, a to "bez ohľadu na ich občianstvo, etnicitu, jazyk či vierovyznanie," píše sa v predkladanej rezolúcii.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok prednesie prejav k otázke Krymu v oboch komorách parlamentu; rokovať bude aj s lídrami jednotlivých regiónov a predstaviteľmi štátnych organizácií.

Nedeľňajšie referendum v Krymskej autonómnej republike, ktoré sa uskutočnilo na pozadí prebiehajúcej krízy na Ukrajine, je ohniskom najvážnejšej geopolitickej konfrontácie medzi Moskvou a Západom od čias ukončenia studenej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu