Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ľudová platforma vyzýva vládu, aby neriešila ústavný súd v skrátenom konaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predsedovia poslaneckých klubov troch strán Ľudovej platformy, SDKÚ-DS, KDH a Most - Híd dnes vyzvali vládu, aby novelu zákona o organizácii ústavného súdu nepredložila Národnej rade (NR) SR na prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní.

"Vyzývame vládu, aby tak nerobila. Mimoriadna vláda ešte nebola, návrh na skrátené legislatívne konanie ešte nie je na svete, takže vyzývame vládu, aby k tomuto kroku neprikročila," vyhlásila Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) na spoločnej tlačovej konferencii s Pavlom Hrušovským (KDH) a Lászlóom Solymosom (Most - Híd).

"V nedeľu o druhej prišla pozvánka na mimoriadne rokovanie parlamentu, ktoré má v programe tri body, prezidentom vrátené zákony, o ktorých všetci vieme, že kvôli týmto trom zákonom nie je potrebné zvolávať mimoriadnu schôdzu," povedala Žitňanská, podľa ktorej tieto legislatívne normy môžu byť prerokované na nasledujúcej riadnej schôdzi parlamentu. Opozícia sa preto obáva, že novelu zákona o organizácii ústavného súdu, ktorú schválila vláda 24. apríla, bude parlament predsa len prerokovávať v skrátenom legislatívnom konaní práve na nadchádzajúcej mimoriadnej schôdzi NRSR.

Podľa Žitňanskej by v takom prípade išlo o politický vstup vlády a parlamentu do prebiehajúceho konania o podaní Jozefa Čentéša. "Zmenili by sme pravidlá hry retroaktívne," zdôraznila.

"Potvrdzujem isté obavy, ktoré pre nás vyplývajú zo zajtrajšej (30.4) náhle zvolanej schôdze," doplnil ju Pavol Hrušovský. "S obavami sledujeme vývoj prípravy legislatívy, ktorá má zmeniť procesné podmienky na ústavnom súde v prípade vznesenia námietok zaujatosti proti niektorým sudcom ústavného súdu. Vnímame to ako pokračujúci zápas o ovládnutie generálnej prokuratúry, o to, ako definitívne zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša z tejto hry dostať von," povedal Hrušovský.

"Keď takýto návrh zajtra (30.4) do parlamentu príde, budeme to považovať za ďalšiu možnosť pošliapať základné demokratické princípy tohto štátu," vyhlásil Solymos s tým, že parlament by zasiahol do stavu vecí v čase, keď na ústavnom súde prebieha živý spor.

Žitňanská dodala, že ústavný súd má stále dostatok priestoru vyriešiť Čentéšovu kauzu aj bez zmeny zákona.

"Ak bude prijatý tento zákon, NR SR bude voliť nového generálneho prokurátora a Čentéš bude vylúčený z možnosti byť na základe platnej voľby vymenovaný za generálneho prokurátora," vyhlásil Hrušovský. Na otázku, ako to môže vedieť, odpovedal: "Tuším to."

Čo sa týka samotného riešenia situácií, keď sa ústavný súd zablokuje námietkami zaujatosti strán sporu, podľa Žitňanskej je možné rokovať aj o zmene zákona. Ale nie v skrátenom legislatívnom konaní a pri takom znení návrhu zákona, ktoré znamená vstup parlamentu do prebiehajúceho sporu. "To môže mať ďalšie pokračovanie v Štrasburgu," vyhlásila Žitňanská.

O tom, aký konkrétny postup zaujmú strany Ľudovej platformy na mimoriadnej schôdzi, sa dohodnú na základe toho, či vláda napokon predloží návrh na skrátené legislatívne prerokovanie zákona o organizácii ústavného súdu, alebo nie.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zvolal na utorok 30. apríla na 13.00 h mimoriadnu schôdzu parlamentu. Dôvodom sú tri zákony, ktoré prezident SR Ivan Gašparovič vetoval. Parlament sa nimi tak musí zaoberať opäť. Podľa pôvodného plánu sa mali poslanci zísť až 14. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu