Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vládu čaká rokovanie o ďalších krokoch týkajúcich sa situácie na ÚS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda by sa mala dnes opätovne zaoberať riešením situácie na Ústavnom súde (ÚS) SR. Ako avizoval premiér Robert Fico, kabinet v tejto súvislosti zváži ďalšie kroky. O aké konkrétne má ísť, bližšie neinformoval.

Vo zverejnenom oficiálnom programe sa zatiaľ tento bod nenachádza, takže nie je jasné, či vláda prediskutuje návrh na skrátené legislatívne konanie novely zákona o organizácii ÚS. Tú odsúhlasila na svojom minulotýždňovom rokovaní (24.4.). Opozícia sa tohto kroku obáva a vyzvala vládu, aby na dnešnú mimoriadnu parlamentnú schôdzu, ktorá sa začína o 13. hodine, nepredložila návrh na skrátené legislatívne konanie.

Podľa nich totiž ÚS nevyužil všetky možnosti, ktoré má k dispozícii, aby vyriešil sťažnosť Jozefa Čentéša. Opozícia vníma novelu, ako aj prípadné skrátené legislatívne konanie, ako pokračujúci zápas o ovládnutie generálnej prokuratúry a ako definitívne vyradenie Čentéša z hry.

Zmenou zákona sa zakotví doktrína nevyhnutnosti. O Čentéšovej sťažnosti na postup prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý ho napriek zvoleniu v parlamente odmietol vymenovať za generálneho prokurátora, by tak rozhodoval pôvodný senát ÚS. Takže aj tí sudcovia, ktorí boli právoplatným rozhodnutím Ústavného súdu vylúčení pre ich predpojatosť. Niektorí odborníci poukazujú na retroaktívnu zmenu súčasných pravidiel hry.

Ministri budú dnes rokovať aj o návrhu novej zmluvy medzi SR a ČR o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní. Tá by mala zjednodušiť uznávanie diplomov získaných v Česku a zapísanie akademického titulu nadobudnutého u západných susedov. Pri zápise titulu získaného na českej univerzite do občianskeho preukazu už zrejme nebude treba úradne overovať diplom. Uznávanie ako administratívny proces však bude stále potrebné pri regulovaných povolaniach. Zmluva bude uzatvorená na úrovni prezidentských dohôd, "z dôvodu zabezpečenia jej prednosti pred zákonmi oboch štátov".

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská predložila na 57. schôdzu informáciu o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva za uplynulý rok. Z nej vyplýva, že dlh medziročne vzrástol o vyše 62 miliónov eur. Kým ku koncu roka 2011 bol po tom, čo sa štátne nemocnice oddlžovali 300 miliónmi eur na úrovni 150,5 milióna eur, na konci minulého roka to bolo 213,2 milióna eur. Ide o záväzky po lehote splatnosti na úrovni istiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu