Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico: Opozícia potvrdila, že jej súčasný stav na GP a ÚS vyhovuje

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnešné vyjadrenie opozície potvrdzuje, že jej súčasný stav na Generálnej prokuratúre (GP) SR a Ústavnom súde (ÚS) SR vyhovuje. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na výzvu zástupcov opozičných strán, aby vláda na utorkové (30.4.) mimoriadne rokovanie parlamentu nepredložila novelu zákona o organizácii ÚS SR v skrátenom legislatívnom konaní.

Fico pripomenul, že opozícia odmietla rokovať o odbornom riešení tohto problému. "Namiesto toho celú vec politizuje," dodal. Zdôraznil, že vláda na základe doktríny nevyhnutnosti schválila legislatívne riešenie, ktoré má vytvoriť ÚS podmienky na rozhodnutie vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša.

"Keďže odvtedy došlo k určitému vývoju, vrátane postoja opozície, vláda zváži ďalšie kroky na svojom utorkovom zasadnutí," uviedol Fico. Bližšie však nešpecifikoval, o aké konkrétne kroky má ísť. Kabinet sa v utorok stretáva na svojom riadnom rokovaní, keďže v stredu 1. mája je štátny sviatok. Bod súvisiaci s ÚS sa zatiaľ na oficiálne zverejnenom programe nenachádza.

Predsedovia poslaneckých klubov troch strán Ľudovej platformy, SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, dnes vyzvali kabinet, aby predmetnú novelu nepredložil na prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia sa obáva, že sa tak stane na mimoriadnej schôdzi NR SR. Podľa Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) by v takom prípade išlo o politický vstup vlády a parlamentu do prebiehajúceho konania o podaní Jozefa Čentéša. "Zmenili by sme pravidlá hry retroaktívne," zdôraznila.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zvolal schôdzu pre tri zákony, ktoré parlamentu vrátil na opätovné prerokovanie prezident SR Ivan Gašparovič. Žitňanská si myslí, že preto nie je potrebné mimoriadne zasadať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu