Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Harabin pomáha s riešením problémov súdnictva: Rozhodovať bude Najvyšší súd

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Do diskusie o možnostiach riešenia patovej situácie na Ústavnom súde (ÚS) SR prispel aj predseda Súdnej rady a Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin. Pomôcť by podľa neho mohlo to, že by o námietkach ústavných sudcov rozhodovali sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR.

"Sudcovia NS určite nebudú vyblokovaní, pretože je ich 82 a majú vyššiu kvalifikáciu," uviedol Harabin. Ústavný súd síce posudzuje aj rozhodnutia NS SR, ale z kvalifikačného hľadiska sú na tom odborne lepšie sudcovia najvyššieho súdu, tvrdí Harabin. "Na NS SR nie je politický výber, na ÚS SR je politický výber," dodal. Harabin pritom poukázal na sudcov ústavného súdu Lájosa Meszárosa a Ladislava Orosza, ktorí podľa neho plnia politické funkcie. "Náš ÚS je sčasti politicko-kriminálny ústav," poznamenal.

Vláda sa rozhodla novelizovaním zákona o organizácii Ústavného súdu SR vyriešiť patovú situáciu na ústavnom súde, ktorá vznikla v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. Uplatňovať sa bude doktrína nevyhnutnosti vyplývajúca z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Doktrína umožňuje pojednávať a rozhodovať vo veci sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený, lebo ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti, respektíve odopretiu spravodlivosti. Kabinet dnes schválil novelu zákona, ktorá doktrínu zavádza. Návrh zákona na rokovanie vlády predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková sama navrhovala uplatňovať doktrínu nevyhnutnosti. Ústavný súd SR čelí situácii, do ktorej sa dostal po námietkovej vojne, keď Jozef Čentéš a prezident republiky Ivan Gašparovič postupne namietali zaujatosť jednotlivých sudcov. Ústavná sudkyňa Marianna Mochnáčová ostala jediná, voči ktorej ani prezident ani Čentéš nevzniesli námietku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu