Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Politológ: Zrušením trestnoprávnej imunity sa odstránili nadľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, ktoré dnes jednohlasne schválila Národná rada SR, odstráni kategóriu nadľudí.

Dnes  to povedal Ján Baránek z agentúry Polis. "Určite je dobré, že sme po desaťročiach odstránili kategóriu nadľudí, a to aj zrušením priestupkovej imunity," hovorí Baránek. Podľa neho sa týmto rozhodnutím zároveň ukončil niekoľkomesačný anomálny stav, keď sa poslanci síce nemohli vyhnúť trestom za priestupky, no ak sa z priestupku stal trestný čin, mohli sa skryť sa trestnoprávnu imunitu, ktorú mali ponechanú. Baránek je presvedčený, že poslanci si nezrušili imunitu s nadšením. "Bola zrušená so zaťatými zubami," hovorí.

Aj politológ Miroslav Kusý si myslí, že krok poslancov je výsledkom nátlaku verejnosti. "Pre spoločnosť je to dobré, pretože v minulosti sme boli svedkami zneužívania imunity," povedal Kusý. Trestnoprávnu imunitu chcela zrušiť už vláda Ivety Radičovej, vtedy bola proti strana Smer-SD. Politológ Kusý zmenu postoja súčasnej vládnej strany vníma tiež ako výsledok tlaku. "Sú populisti, čiže sledujú, ako verejnosť reaguje," vysvetľuje. Podľa jeho slov predchádzajúci argument Smeru stratil silu, keďže v súčasnej situácii nemôže tvrdiť, že zrušenie imunity by mohla vládna moc zneužiť proti opozícii. Podľa Baránka prešiel aktuálny návrh aj preto, že poistka v podobe súhlasu parlamentu na vzatie poslanca do väzby vyhovuje aj opozícii.

OĽaNO: Zrušenie imunity je naplnením odkazu novembra 1989

Zrušenie trestnoprávnej poslaneckej imunity považuje predseda OĽaNO Igor Matovič za naplnenie odkazu novembra 1989, keďže politici po 23 rokoch nebudú pred zákonom viac ako ostatní občania. "Ide o víťazstvo všetkých obyčajných ľudí," povedal Matovič. Hoci podporuje hlasovanie na základe svedomia, dnes pri zrušení imunity prižmúril oči. " Bol som veľmi rád, že mnoho poslancov hlasovalo proti svojmu presvedčeniu," dodal. Podľa neho k zrušeniu imunity pomohli aj protesty v uliciach zo začiatku roka.

"Čím viac neoprávnených privilégií majú politici, tým bližšie sme k totalitnému štátu. Čím menej výhod, tým bližšie sme k modernej demokratickej krajine," vyslovil sa poslanec hnutia Mikuláš Huba.

"Ak žijeme spravodlivo, nemáme sa čoho báť," uviedla podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová.

OĽaNO pripravilo na sobotu večer na Bratislavskom hrade happening pre občanov v súvislosti so zrušením poslaneckej imunity. Vystúpi kapela Doroty Nvotovej a premietať sa symbolicky bude film Eštébak. Podľa Matoviča tak ako hudobníci zo skupiny Doroty Nvotovej pochádzajú z Himalájí, aj politici na Slovensku si mysleli, že žijú kdesi hore nad občanmi. Takto môžu opät zostúpiť do nížin k bežným ľuďom, uzavrel líder OĽaNO.

Poslanci stratia trestnoprávnu imunitu, po novom budú nepostihnuteľní len za výroky prednesené v parlamentnej sále a orgánoch Národnej rady SR a za hlasovanie, a to aj po zániku ich poslaneckého mandátu. Vyplýva to z návrhu novely Ústavy SR, ktorú vo štvrtok podporilo jednohlasne všetkých 144 prítomných poslancov, a nadväzujúcej novely Trestného poriadku.

Istú výhodu v porovnaní s bežnými občanmi si zákonodarcovia predsa len ponechajú - na ich vzatie do väzby bude potrebný súhlas parlamentu a na zadržanie v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. V opačnom prípade budú okamžite prepustení.

Návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity podpísali predsedovia všetkých poslaneckých klubov. Priestupkovú imunitu si poslanci zrušili už koncom predchádzajúceho volebného obdobia. Po podpísaní noviel prezidentom o imunitu zákonodarcovia prídu 1. septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu