Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Potvrdené: Prezident potvrdil, že poslanci prídu o trestnoprávnu imunitu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci prídu od 1. septembra o trestnoprávnu imunitu, po novom budú nepostihnuteľní len za výroky prednesené v parlamentnej sále a orgánoch Národnej rady a za hlasovanie, a to aj po zániku ich poslaneckého mandátu. Vyplýva to z novely Ústavy a nadväzujúcej novely Trestného poriadku, ktoré podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Informovala o tom Soňa Záňová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta. Zaujímavosťou je, že na dátum, ku ktorému poslanci prídu o trestnoprávnu imunitu pripadá 20. výročie schválenia Ústavy Slovenskej republiky.

Istú výhodu v porovnaní s bežnými občanmi si zákonodarcovia predsa len ponechajú - na ich vzatie do väzby bude potrebný súhlas parlamentu a na zadržanie v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. V opačnom prípade budú okamžite prepustení.

Sudcov sa zmena nedotkne a trestnoprávna imunita im zostane v doterajšom rozsahu, na ich trestné stíhanie alebo vzatie do väzby dáva súhlas Ústavný súd. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) predpokladá, že na jeseň po dokreovaní Súdnej rady spolu so zástupcami Ústavného súdu a ministrom spravodlivosti dospejú ku konsenzu a pripravia aj návrh novely ústavy na zrušenie imunity sudcov.

Prezident dnes tiež podpísal novelu zákona o veterinárnej starostlivosti. Z novely vyplýva, že obce sa budú vyjadrovať k chovu nebezpečných zvierat. Chov levov, tigrov či iných nebezpečných zvierat bude podliehať rozhodovaniu obecného zastupiteľstva. Podľa platného zákona o veterinárnej starostlivosti a vyhlášky ministerstva pôdohospodárstva o chove nebezpečných živočíchov je potrebné v prípade záujmu o chov nebezpečného živočícha získať rozhodnutie príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.

Žiadateľ je okrem iného povinný k žiadosti priložiť vyjadrenie obce k chovu nebezpečných živočíchov. „V zákone ani vo vyhláške však nie je bližšie špecifikovaný orgán obce, ktorý je oprávnený takéto vyjadrenie vydať, ani nie je jasná miera záväznosti takéhoto vyjadrenia pre obsah vydávaného rozhodnutia,“ objasnil počas rokovania v Národnej rade predkladateľ novely poslanec za Smer-SD Ján Podmanický. Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v zbierke.

Prezident dnes tiež podpísal novely zákonov o: bankách, o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka. Hlava štátu tiež svojim podpisom odobrila zákon o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu