Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Kočner rozpredáva z väzby byty za stovky tisíc: Kupcami sú deti daňovej úradníčky a právnička

Kočner z väzby rozpredáva byty. Zobraziť galériu (9)
Kočner z väzby rozpredáva byty. (Zdroj: TASR/Dušan Hein, Topky/Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner má na krku viacero obvinení. Okrem iných aj pre objednávku vraždy novinára Jána Kuciaka či pre falšovanie miliónových zmeniek. Vo väzbe je síce niekoľko dlhých mesiacov, no ani to mu nebráni v tom, aby úradoval aj spoza mreží. Aj keď mu väčšinu majetku zablokovala prokuratúra, to, čo zostalo, rozpredáva jedna radosť.

Kočner pritom neporušuje žiaden zákon. Prokuratúra totiž nezablokovala jeho obchodný podiel vo firme Správa a inkaso pohľadávok. Podnikateľ z väzby vymenil konateľa spoločnosti a byty a garážové státia na lukratívnych miestach v hlavnom meste postupne smerujú do rúk nových majiteľov. Informoval o tom denník SME.

V hre sú státisíce

Firma mala predať tri byty, každý v hodnote okolo 300-tisíc eur, už vo februári. Transakciu mal Kočner plánovať niekoľko mesiacov. Dve z nehnuteľností kúpili deti daňovej úradníčky. Doterajšie informácie však nepoukazujú na to, že to súvisí s Kočnerovými daňovými kauzami. 

Komplex Urbanic na Cintorínskej ulici: Spoločnosť rozpredáva byty práve v tejto lukratívnej časti Bratislavy.
Zobraziť galériu (9)
Komplex Urbanic na Cintorínskej ulici: Spoločnosť rozpredáva byty práve v tejto lukratívnej časti Bratislavy.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Súrodenci Michal a Mária Kováčikovci na otázky denníka nereagovali, dlhoročná daňová úradníčka Helena Kováčiková, ich matka, sa však vyjadrila prostredníctvom tlačového oddelenia finančnej správy. „Vami spomínanú kúpu bytu so mnou moje deti nekonzultovali, nemali na to žiadny dôvod, keďže sú dospelí a svoje rozhodnutia so mnou neriešia,“ napísala. V spoločnej domácnosti podľa nej nežijú už desať rokov. 

Zasiahne Finančná správa?

Kováčiková st. pripravuje v rámci Finančnej správy metodické usmernenia pre všetky útvary FS. Vyjadrila sa, že s kolegami sa podieľala na príprave stoviek stanovísk a usmernení, bližšie ich však pre daňové tajomstvo nekonkretizovala. Či teda pripravovala usmernenie aj v rámci kontrol firiem Kočnera či Ladislava Bašternáka, nie je známe.

Ďalšie obvinenie Kočnera: Zverejnili nové fakty, Kuciakovi sa vyhrážal už po stretnutí v Pente

Spojenie s druhým menovaným, už odsúdeným podnikateľom L. Bašternákom, však predsa len existuje. Kováčiková totiž pracovala na Daňovom úrade v hlavnom meste v čase, keď na jeho čele stál Dušan Pátek, súčasný viceprezident finančnej správy. Ten mal mať k podnikateľovi blízko, zúčastniť sa mal dokonca jeho svadby. Hovorkyňa FS Ivana Skokanová však upozornila na to, že pracovníci odboru daňovej metodiky, kam spadá aj Kováčiková, nie sú oprávnení zasahovať do priebehu daňovej kontroly. K tomu, či napriek tomu bude Finančná správa preverovať dlhoročnú zamestnankyňu, sa ale hovorkyňa nevyjadrila.

Ladislav Bašternák: Po tom, ako súd rozhodol, že pôjde do väzenia, jeho majetok prepadol štátu.
Zobraziť galériu (9)
Ladislav Bašternák: Po tom, ako súd rozhodol, že pôjde do väzenia, jeho majetok prepadol štátu.  (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Ďalší z bytov podľa denníka odkúpila docentka trestného práva prvého predsedu Ústavného súdu Milana Čiča Yvetta Turayová s manželom Gabrielom. Ten objasnil, že kúpa sa konala štandardne cez realitnú kanceláriu. Nehnuteľnosť si zadovážili aj napriek tomu, že krok zvažovali, keďže predávajúcim bola Kočnerova spoločnosť. Napokon zavážila dobrá lokalita. Samostatné garážové státie kúpil do tretice občan Rakúska. 

Nový konateľ spoločnosti Ivo Hricik, s ktorým sa Kočner pozná z podnikania na Donovaloch, sa vyjadril, že predaj zabezpečuje realitná kancelária, a teda kupcov bytov nepozná. V danom komplexe patrí firme trestne stíhaného podnikateľa ešte päť bytov.

Gál priznal možnosť anulovania prevodov majetku Bašternáka, pokiaľ ho odsúdia

Podľa SME Kočner predajom bytov sleduje zabezpečenie jeho rodiny. Časť peňazí z predaja totiž pravdepodobne firma vyplatí Kočnerovej dcére, ktorá je záložným veriteľom. Nový konateľ Hricik uviedol, že bude postupovať v súlade so zákonom a vyplatí iba to, čo bude zdeklarované.

Marian Kočner.
Zobraziť galériu (9)
Marian Kočner.  (Zdroj: glob.sk)

Marian Kočner je vo väzbe od 28. júna minulého roka pre kauzu zmeniek. V nej je obvinený spolu s Pavlom Ruskom. Dvojici hrozí 20 rokov za mrežami. Začiatkom marca vyšetrovateľ obvinil Kočnera aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Naposledy mu pribudlo obvinenie z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, ktorému čelí aj Tomáš Szabó. Ten mal v prípade popravy novinára a jeho snúbenice v osudný okamih stlačiť spúšť.

Viac o téme: MajetokVäzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu