Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Gál priznal možnosť anulovania prevodov majetku Bašternáka, pokiaľ ho odsúdia

Gábor Gál a Ladislav Bašternák
Gábor Gál a Ladislav Bašternák (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar, SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) potvrdil po dnešnom rokovaní vlády SR, že účelové prevody majetku v prípade odsúdenia Ladislava Bašternáka môžu byť právne anulované. Gál pripomenul takzvaný odporovateľný právny úkon, ktorý sa môže uplatniť v prípade, že majetok dlžník previedol účelovo.

"Prípad sme preskúmali a teraz to má v rukách správca majetku," potvrdil Gál s tým, že jeho rezort prípad po právoplatnom rozsudku na Krajskom súde v Bratislave preskúmal. Bašternák ešte pred rozsudkom previedol všetky nehnuteľnosti na manželku a ďalšie spriaznené osoby. V osobnom vlastníctve mu zostal iba byt v komplexe Bonaparte, ktorý obýva bývalý premiér, v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD).

Ladislav Bašternák od roku 2017 čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil, napriek tomu bola na neho podaná obžaloba.

Istanbulský dohovor je nie na programe dňa

Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, tzv. Istanbulský dohovor nie je na programe dňa. Vyhlásil to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Tému považuje za aktuálnu politickú agendu SNS. Strana chce zastaviť ratifikáciu dohovoru a s týmto cieľom navrhla do programu aktuálnej schôdze parlamentu aj tému dohovoru. "Žiadame vládu SR, aby proces smerujúci k ratifikácii Istanbulského dohovoru ukončila," povedal podpredseda SNS Jaroslav Paška na utorkovej tlačovej konferencii v parlamente.

Podľa SNS sú problémy v terminológii dohovoru a Ústavy SR. "Tá nepripúšťa také definície partnerských vzťahov, ako sú zakotvené v dohovore," doplnil Paška s tým, že slovenská ústava definuje manželstvo muža a ženy a nie partnerstvo pre rovnaké páry. Gál zdôraznil, že gro toho, o čom hovorí Istanbulský dohovor, už slovenská legislatíva rieši. "Slovenská republika už gro požiadaviek, ktoré od nás žiadajú, vyriešila," povedal minister. 

Dohovor spôsobil v minulosti napätie v koalícii. Vtedajšia ministerka spravodlivosti z Mosta-Híd Lucia Žitňanská dohovor presadzovala, SNS ho odmietala a vyhlásila, že chce, aby Slovensko vzalo svoj podpis spod dohovoru späť. Podľa SNS by dohovor mohol vytvoriť cestu registrovaným partnerstvám homosexuálov. SNS zároveň vyhlasovala, že je za ochranu žien a nemieni tolerovať násilie na nich páchané. 

Niekdajší premiér Robert Fico (Smer-SD) pred rokom vo februári vyhlásil, že nedá súhlas na to, aby vláda predložila Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (tzv. Istanbulský dohovor) na ratifikáciu, pokiaľ budú existovať legitímne a zjavné rozpory medzi obsahom Istanbulského dohovoru a ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy. Fico to uviedol s tým, že ide o spoločné stanovisko všetkých troch strán vládnej koalície.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) následne v marci 2018 vyzvali členské štáty EÚ, ktoré ešte neratifikovali Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, aby tak čo najrýchlejšie urobili. Výzva sa týkala aj Slovenska. Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkomplexnejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

Viac o téme: Gábor GálLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu