Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bašternák čelí ďalšiemu obvineniu: Ide o prevody bytov vo Five Star Residence

Ladislav Bašternák na súde Zobraziť galériu (2)
Ladislav Bašternák na súde (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ladislav Bašternák čelí ďalšiemu obvineniu. Polícia informuje, že Bašternáka znovu obvinili za zločin skrátenia dane. Ide o prípad prevodu bytov v komplexe Five Star Residence, kde sa skrátila DPH vo výške 200-tisíc eur.

Ladislav Bašterník čelí ďalšiemu obvineniu za zločin skrátenia dane a poistného. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti. Krajský súd pred vyše mesiacom rozhodol, že Bašternák je vinný a odsúdil ho na päť rokov a trest prepadnutia majetku. 

Prevod nehnuteľnost vo Five Star Residence

„Dňa 11.04.2019 bolo podľa § 206 ods. 1 Trestného poriadku vznesené obvinenie proti Ladislavovi B. za zločin skrátenia dane a poistného podľa § 276 ods. 1, ods. 4 Trestného zákona, kde obvinený v mene spoločnosti podal na Daňovom úrade Bratislava daňové priznanie k DPH za zdaňovacie obdobie február 2013, v ktorom zatajil uskutočnený zdaniteľný obchod spočívajúci v prevode nehnuteľnosti - bytov nachádzajúcich sa v bytovom komplexe Five Star Residence, kde skrátila DPH vo výške 200.000 eur,“ uviedla polícia. 

Ladislav Bašternák na súde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Päť rokov pre Bašternáka

Odvolací Krajský súd pred mesiacom rozhodol, že Bašternák je vinný. On sám si rozsudok nevypočul. Podnikateľ dostal päťročný trest a trest prepadnutia majetku a rovnako aj zákaz podnikateľskej činnosti na päť rokov. Bašternák ešte pred rozsudkom previedol všetky nehnuteľnosti na manželku a ďalšie spriaznené osoby. V osobnom vlastníctve mu zostal iba byt v komplexe Bonaparte, ktorý obýva bývalý premiér, v súčasnosti poslanec Národnej rady SR Robert Fico.

Minister spravodlivosti Gábor Gál, pred pár týždňami uviedol, že účelové prevody majetku v prípade odsúdenia Ladislava Bašternáka môžu byť právne anulované. Gál pripomenul takzvaný odporovateľný právny úkon, ktorý sa môže uplatniť v prípade, že majetok dlžník previedol účelovo. „Prípad sme preskúmali a teraz to má v rukách správca majetku,“ potvrdil Gál s tým, že jeho rezort prípad po právoplatnom rozsudku na Krajskom súde v Bratislave preskúmal. 

Rajtár: Celková škoda vo Five Star Residence môže prekročiť 20 miliónov eur

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta, že sa vyšetrovanie Ladislava Bašternáka vo veci krátenia dane a poistného pohlo dopredu. „Vo viacerých trestných oznámeniach som zmapoval podvody s bytmi v komplexe Five Star Residence, ktoré zrealizoval Marian Kočner a Ladislav Bašternák. Samotné obvinenie Bašternáka za podvod na daniach vo výške 200-tisíc eur je len omrvinka zo všetkých podvodov, ktoré sa v tomto komplexe uskutočnili. Celková škoda môže v konečnom dôsledku prekročiť viac ako 20 miliónov eur,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre štíhly štát Jozef Rajtár.

Jozef Rajtár navyše pripomína, že do podvodov v bytovom komplexe Five Star Residence je zaangažovaná aj samotná manželka Ladislava Bašernáka. „Ak na ňu prepísal majetok, tak ten môže prepadnúť aj na základe vyšetrenia týchto ďalších podvodov,“ tvrdí Rajtár. Strana SaS preto drží palce všetkým poctivým policajtom a vyšetrovateľom. „Podporujeme ich a sme pripravení im pomôcť v boji za spravodlivosť,“ uzavrel poslanec Jozef Rajtár.

Viac o téme: Obvinenie Ladislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu