Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smetisko v Hnúšti horí už tretí deň, ľudia sú zúfalí: VIDEO Dym nad mestom ohrozuje ich zdravie

Smetisko v Hnúšti horí už tretí deň. Zobraziť galériu (14)
Smetisko v Hnúšti horí už tretí deň. (Zdroj: Topky, echonoviny.sk)

HNÚŠŤA – Plamene zachvátili skládku odpadu v Hnúšti v piatok v skorých ranných hodinách. Ohnivé peklo sa podarilo lokalizovať, intenzívny vietor však spôsobil, že plocha zasiahnutá ohňom sa v noci z piatka na sobotu začala opäť zväčšovať. Domáci obyvatelia sa navyše obávajú, že je ohrozené ich zdravie. Za pravdu im dáva aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Ten vydal výstrahu pred závažnou smogovou situáciou pre častice PM10 pre spomínanú lokalitu.

SHMÚ o situácii informuje na svojej webovej stránke. Hnúšťa už tretí deň bojuje s požiarom smetiska, ktoré sa nachádza za mestom. „Príčinou smogovej situácie sú vysoké emisie PM10 z horiacej skládky odpadu,“ objasňujú meteorológovia, podľa ktorých možno vysoké koncentrácie PM10 očakávať v miestach zasiahnutých dymom z horiacej skládky. Miestni sú zo situácie zúfalí.

Smetisko v Hnúšti horí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: echonoviny.sk)

Situácia ako na hojdačke 

Hovorca banskobystrických hasičov Erik Piater uviedol, že hnúšťanské smetisko postupne zasypávajú zeminou. V nedeľu krátko pred obedom však hasiči informovali, že dochádza k opätovnému rozhoreniu ohnísk.

Hnúšťa požiar

Situácia je teda, zdá sa, ako na hojdačke, a je otázne, kedy sa konečne hasičom podarí nad živlom zvíťaziť. Ako uviedla Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, požiar likvidujú hasiči z Banskej Bystrice, Pliešoviec, Rimavskej Soboty, Hnúšte a členovia DHZ Klenovec, Teplý vrch, Hrachovo a Drienčany. 

Smetisko v Hnúšti horí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: echonoviny.sk)

Primátor Michal Bagačka však ubezpečil, že situáciu majú pod kontrolou. „Dymí, ale nehorí,“ povedal v nedeľu za obedom s tým, že situáciu intenzívne riešia od piatku. Podľa jeho slov na skládky v nedeľu navážalo zeminu deväť nákladných áut.


Mimoriadna situácia v Hnúšti: FOTO Horí smetisko, zasahujú desiatky hasičov


Závažná situácia

Miestnym však robí vrásky najmä dym, ktorý sa už tretí deň šíri zo smetiska a býva viditeľný nad celým mestom a dokonca aj jeho okolím. „Obmedzuje ma to. Nemôžem poriadne vyvetrať, robiť víkendové aktivity. Obávam sa však, že to neskončí, a situácia bude pokračovať aj cez týždeň,“ posťažovala sa jedna z obyvateľov. „Mesto je už tretí deň zahalené dymom a vo vzduchu cítiť nepríjemný pach spáleniny. Ako problém vnímam najmä to, že obyvatelia sú nedostatočne informovaní o možných negatívnych následkoch tejto situácie,“ dodala ďalšia.

Smetisko v Hnúšti horí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: topky)

Obávajú sa oprávnene. Slovenský hydrometeorologický ústav totiž vydal pre Hnúšťu a jej okolie výstrahu pred závažnou smogou situáciou pre častice PM10. Príčinou sú práve vysoké emisie z horiaceho smetiska. „Vývoj situácie bude závisieť od toho, ako rýchlo sa podarí lokalizovať a následne uhasiť požiar,“ informuje na stránke SHMÚ.

Smetisko v Hnúšti horí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: echonoviny.sk)

Dôležité opatrenia

Obyvatelia Hnúšte sa posťažovali na slzenie očí, práca v záhrade skončila bolesťami hlavy. Nie je isté, či sa pod problémy podpísal dym. O mimoriadnej situácii však informovali aj v miestnom rozhlase a na webe. Mesto odporúča obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností aj obmedziť fyzickú aktivitu. Primátor tiež avizoval, že ak by sa situácia neupokojila ani v najbližších dňoch, budú pokračovať v opatreniach a informovať verejnosť.

Požiar smetiska v Hnúšti
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/I ♥ Hnúšťa)

Keďže jednou z predpokladaných príčin vzniku požiaru skládky môže byť aj horiaci popol, mesto obyvateľom priblížilo aj zásady, ktoré by mali dodržiavať v domácnostiach, kde využívajú lokálne vykurovacie systémy, akými sú napríklad pece, kachle či kozuby.

Smetisko v Hnúšti horí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: echonoviny.sk)

Výstraha platí do odvolania, hrozia riziká

Ako uvádza SHMÚ, pod pojmom PM10 rozumieme „frakciu suspendovaných častíc v pevnom alebo kvapalnom skupenstve s aerodynamickým priemerom 10 µm, ktoré môžu mať akútne i chronické účinky na zdravie“. Citlivo môžu reagovať najmä starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy. Taktiež alergici, astmatici, malé deti a tehotné ženy. Reakcia sa môže prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, pocitov tlaku na prsiach, kašľa či bolesti hlavy.

Smetisko v Hnúšti horí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Hnúšťa City)

Ak by však bol organizmus dlhšie a opakovane vystavený zvýšenej koncentrácii častíc PM10, dostavia sa chronické účinky. Prejavovať sa môžu zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu alebo aj poruchami odolnosti organizmu. „Vývoj situácie bude závisieť od toho, ako rýchlo sa podarí lokalizovať a následne uhasiť požiar,“ informuje SHMÚ.

Smetisko v Hnúšti horí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: echonoviny.sk)

Výstraha platí od nedeľného rána 04.00 h do odvolania. Hodnota prvého prekročenia prahu dosiahla v uvedenej lokalite 166 µg/m3, pričom v predchádzajúcich dňoch dosiahla priemernú dennú hodnotu 117 (5.10.) a 108 (6.10.) µg/m3 a maximálne denné hodnoty 366 resp. 357 µg/m3. SHMÚ varuje pred smogovou situáciou, ak je na jednotlivej stanici viac ako 35-krát v kalendárnom roku prekročená priemerná denná hodnota PM10 nad 50 µg/m3.​ „K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo – cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy,“ uvádza SHMÚ.

Smetisko v Hnúšti horí
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SHMÚ)

Požiar v Hnúšti vypukol v piatok, o 2.30 hod. ráno. Na mieste zasahovali desiatky hasičov, zamestnanci Kontrolného chemického laboratória v Slovenskej Ľupči aj pracovníci miestnych technických služieb. Sobotný zásah skomplikoval vietor. Požiar podľa hasičov zasiahol plochu o rozlohe približne 40 árov.

Viac o téme: PožiarVarovanieSmogSkládkySHMÚHnúšťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu