Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mimoriadna situácia v Hnúšti: FOTO Horí smetisko, zasahujú desiatky hasičov

Požiar smetiska v Hnúšti likvidujú niekoľko hodín. Zobraziť galériu (9)
Požiar smetiska v Hnúšti likvidujú niekoľko hodín. (Zdroj: Facebook/I ♥ Hnúšťa)

HNÚŠŤA - Požiar smetiska na strednom Slovensku dal do pohotovosti desiatky príslušníkov hasičského zboru. V meste Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota bojujú so živlom od 02.30 hodiny v noci. Napriek tomu, že plamene sa už podarilo lokalizovať, zložky sú naďalej na mieste. Pre zadymenie vyhlásil primátor mimoriadnu situáciu.

O správe informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. "Požiar vypukol v noci krátko pred 02.30 hod. Na mieste udalosti už viac ako 7 hodín zasahuje niekoľko desiatok príslušníkov a členov DHZO," priblížila predpoludním. 

Štipľavý dym cítiť po celom meste.
Zobraziť galériu (9)
Štipľavý dym cítiť po celom meste.  (Zdroj: HaZZ)

Hasiči na mieste pokračujú v likvidácii plameňov aj popoludní, živel sa im však podarilo lokalizovať. Miestni uviedli, že nepríjemný a poriadne "štipľavý" zápach je cítiť po celom meste. Šíri sa však aj do okolitých obcí, najmä smerom na neďaleké Rimavské Brezovo, ktoré je od Hnúšte vzdialené približne päť kilometrov.

Hovorca banskobystrických hasičov Erik Piater uviedol, že pre zadymenie primátor Hnúšte Michal Bagačka dokonca vyhlásil mimoriadnu situáciu. "Vzhľadom na to, že včera bol zberový deň a ľudia začali kúriť predpokladáme, že príčinou mohol byť horiaci popol," uviedol primátor jednu z možných príčin požiaru. Presný dôvod udalosti však zatiaľ nie je známy. 

Horieť začalo v nočných hodinách.
Zobraziť galériu (9)
Horieť začalo v nočných hodinách.  (Zdroj: HaZZ)

Bagačka tiež priblížil, že miesto pracovníci technických služieb postupne zasypávajú zeminou. Opatrenia však budú podľa neho potrebné aj počas nasledujúcich dní. Do akcie v Hnúšti sa zapojili aj zamestnanci Kontrolného chemického laboratória v Slovenskej Ľupči. Požiar zasiahol plochu o rozlohe približne 30 árov. 

Horela aj nemocnica

V polovici septembra zachvátili plamene aj budovu miestnej nemocnice, horelo v podkrovných priestoroch, ktoré sa nachádzajú nad oddelením dlhodobo chorých. Požiar likvidovalo 21 hasičov od skorých ranných hodín. Nikomu z pacientov sa našťastie nič nestalo. 

"Došlo k samovznieteniu elektrického spotrebiča, zatiaľ z nezistených príčin," upresnila neskôr banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Viac sa dočítate TU.

Viac o téme: PožiarSmetiskoHnúšťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu