Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na lodi Diamond Princess sa nakazilo už 542 ľudí, francúzsky minister upozornil na pandémiu

Na snímke je loď Diamond Princess, ktorá je od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama Zobraziť galériu (3)
Na snímke je loď Diamond Princess, ktorá je od začiatku februára v karanténe v japonskom prístave Jokohama (Zdroj: TASR/AP Photo/Koji Sasahara)

JOKOHAMA - Na 542 stúpol počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu na výletnej lodi Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá sa od začiatku februára nachádza v karanténe v japonskom prístavnom meste Jokohama. Japonské ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo, že vírus sa potvrdil u ďalších 88 osôb, píše agentúra AFP.

Ako dodalo ministerstvo, najnovšie prípady nákazy sa zistili z výsledkov testov, ktorým bolo podrobených 681 ľudí na palube lode. Na lodi Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a vrátila sa začiatkom tohto mesiaca, sa nachádzalo 3711 ľudí z 50 krajín sveta.

V karanténe, ktorá sa skončí v stredu, je plavidlo od 4. februára. Viaceré štáty sa však rozhodli svojich občanov z lode evakuovať už skôr. Podnietil ich k tomu rýchlo stúpajúci počet nakazených. Prvou takou krajinou boli Spojené štáty, ktoré v pondelok evakuovali z lode dvoma lietadlami vyše 300 amerických pasažierov. Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 14 z nich. Austrália, Kanada, Taliansko a Hongkong avizovali, že takisto plánujú evakuovať svojich občanov.

Na snímke je loď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Koji Sasahara)

Nový francúzsky minister zdravotníctva upozornil na možnú pandémiu koronavírusu

Nový francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v utorok povedal, že v súvislosti s koronavírusom šíriacim sa z Číny hrozí, že prerastie do pandémie. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa Vérana ide o pracovnú hypotézu a vierohodnú hrozbu. Francúzsko je podľa jeho slov pripravené na všetky možnosti a jeho zdravotníctvo je dostatočne odolné a vybavené.

Véran 16. februára nahradil predchádzajúcu ministerku zdravotníctva Agnes Buzynovú, pripomína Reuters. Buzynová sa v nedeľu stala novou kandidátkou vládnej strany na post primátorky Paríža. Štyria pacienti, u ktorých testy potvrdili nákazu koronavírusom, zostávajú v nemocnici vo Francúzsku. Čínsky turista, ktorý vo Francúzsku nákaze podľahol minulý týždeň, bol prvou obeťou koronavírusu v Európe.

Olivier Véran
Zobraziť galériu (3)
Olivier Véran  (Zdroj: Profimedia)

Pandémia je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) epidémia, ktorá sa šíri na rozsiahlom území, dokonca celosvetovo, presahuje hranice krajín a zasahuje veľký počet ľudí. Šéf programu WHO pre núdzové situácie Mike Ryan v pondelok povedal, že organizácia zatiaľ v súvislosti so šírením vírusu medzi ľuďmi mimo územia Číny znaky pandémie nezaznamenala.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Mimo Číny ho odvtedy zaznamenali vo viac ako 25 krajinách. Čínska Národná zdravotnícka komisia v utorok oznámila, že počet úmrtí dosiahol 1868. Nákazu v Číne potvrdili u viac ako 72.000 ľudí.

Viac o téme: LoďPandémiaKoronavírusDiamond PrincessOlivier Véran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu