Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Znepokojivé správy z Japonska: Stovky ľudí opustili loď, koronavírus sa potvrdil u ďalších 79

Stovky ľudí opustili výletnú loď Zobraziť galériu (4)
Stovky ľudí opustili výletnú loď (Zdroj: SITA/AP/Eugene Hoshiko)

JOKOHAMA - Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u ďalších 79 pasažierov veľkej výletnej lode Diamond Princess (Diamantová princezná), ktorá od začiatku februára kotví v prístave japonského mesta Jokohama, pričom až do stredy bola v karanténe. Oznámilo to v stredu japonské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala spravodajská stanica CNN.

Ministerstvo uviedlo, že 68 zo 79 nových prípadov je bezpríznakových. Najnovšie prípady sa zistili z výsledkov testov, ktorým podrobili 607 ľudí na palube lode. Počet prípadov infekcie, ktoré sa na lodi potvrdili, tak stúpol na 621. Z lode Diamond Princess vystúpilo v stredu približne 800 pasažierov, povedal pre CNN predstaviteľ japonského ministerstva zdravotníctva, presné číslo však neuviedol. Na lodi sa pred ich odchodom nachádzalo v stredu ráno približne 3100 pasažierov a členov posádky.


V Iráne zomreli na koronavírus dvaja ľudia, u ktorých predtým nákazu potvrdili


Zvyšní pasažieri sú občanmi Kanady, Austrálie, Talianska a ďalších krajín, pričom na palube lode momentálne čakajú na evakuáciu do svojej vlasti. Z lode už počas uplynulého víkendu evakuovali vyše 300 občanov USA, ktorí sú momentálne v karanténe na amerických vojenských základniach.

EÚ podporí návrat Európanov

Európska komisia v stredu oznámila, že EÚ bude spolufinancovať repatriáciu občanov krajín EÚ, ktorí sa nachádzajú na výletnej lodi Diamond Princess zakotvenej v japonskej Jokohame, kde prešli zdravotnou kontrolou v súvislosti so šírením nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Letecké presuny zabezpečí Taliansko, ktoré akciu zmobilizovalo prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (rescEU). "Vypuknutie tejto epidémie je plné ľudských drám. Nesmieme na ľudí zabudnúť medzi všetkými tými číslami a štatistikami," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá.

Na snímke je loď
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Koji Sasahara)

Komisár sa poďakoval talianskym orgánom a všetkým letovým posádkam a personálu za ochotu pomôcť pri bezpečnom návrate občanov EÚ. A dodal, že Únia je aj naďalej v nepretržitom kontakte so všetkými svojimi členskými štátmi, ako aj s Čínou. Lenarčič v tejto súvislosti upozornil, že už v najbližších dňoch EÚ odošle do Číny ďalšie dôležité dodávky zdravotnej pomoci.

Nové prípady i superprenášač

Južná Kórea v stredu potvrdila 20 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 51. Všetci nakazení sú v karanténe a podstupujú liečbu, informovala agentúra Jonhap. Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedlo, že 18 nových pacientov sa objavilo v meste Tegu, ktoré leží 300 kilometrov južne od Soulu v provincii Severný Kjongsang.

Okrem Číny sa infekčné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Kórejské úrady zároveň informovali, že 61-ročná žena, ktorá je 31. potvrdenou infikovanou osobou, je zrejme "superprenášačom". Údajne nakazila najmenej 15 ľudí a do kontaktu prišla celkovo so 166 osobami. Žena žijúca v meste Tegu, dostala horúčku 10. februára a v utorok bol u nej potvrdený koronavírus SARS-CoV-2. V januári navštívila Soul a keďže pokračovala vo svojom každodennom živote a používala verejnú dopravu, existujú obavy, že mohla nakaziť aj ďalších ľudí.


Prognózy odborníkov sa začínajú napĺňať: Sľubný medzník, pozitívne správy z epicentra koronavírusu


Z predbežného epidemiologického vyšetrovania vyplýva, že potenciálna superprenášačka sa zúčastnila na viacerých bohoslužbách v tom istom kostole, rovnako ako aj ľudia, u ktorých sa vírus najnovšie zistil, a takisto bola v priamom kontakte s jednou osobou v nemocnici v Tegu.

Koronavírus naďalej straší celý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Zdravotníci plánujú testovať na prítomnosť vírusu všetkých, ktorí sa zúčastnili na bohoslužbách súčasne s nakazenou pacientkou. Hoci nie je pojem superprenášača presne definovaný, väčšinou sa ním označuje človek, ktorý ochorením infikuje viac ako desať ľudí.

Viac o téme: Výletná loďČínaJaponskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu