Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRÁVE TERAZ Veliteľ letectva iránskych gárd prevzal zodpovednosť za zostrelenie lietadla

Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí
Havária lietadla si vyžiadala 176 obetí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

TEHERÁN - Veliteľ vzdušných síl iránskych revolučných gárd brigádny generál Amír Alí Hádžízáde prevzal v sobotu plnú zodpovednosť za zostrelenie ukrajinského dopravného lietadla, pri ktorom zahynulo v stredu všetkých 176 ľudí na jeho palube.

"Preberám plnú zodpovednosť a podrobím sa akémukoľvek rozhodnutiu, ktoré bude prijaté," povedal generál vo vysielaní iránskej štátnej televízie. "Pomyslel som si v tej chvíli (keď som sa dozvedel o páde toho lietadla), že radšej byť mŕtvy než toto," dodal veliteľ.

Strela vypálená na ukrajinské lietadlo vybuchla podľa generálových slov v blízkosti lietadla, ktoré sa následne zrútilo. "Bola to strela krátkeho doletu, ktorá explodovala vedľa lietadla. Preto mohol ten stroj ešte chvíľu pokračovať v lete," uviedol generál Hádžízáde. "Lietadlo vybuchlo až vtedy, keď dopadlo na zem," spresnil veliteľ leteckých síl revolučných gárd.

Operátor mal na rozhodnutie desať sekúnd

Iránske ozbrojené sily zostrelili ukrajinské lietadlo v dôsledku ľudskej chyby, pretože si ho zmýlili s riadenou strelou, povedal v sobotu veliteľ vzdušných síl revolučných gárd brigádny generál Amír Alí Hádžízáde. "Lietadlo bolo identifikované ako riadená strela," citovala generála iránska tlačová agentúra ISNA, ktorej spravodajstvo prebrala agentúra TASS. "Operátor mal len desať sekúnd na rozhodnutie," vysvetlil veliteľ.

Navyše, o tom, či objekt zostreliť alebo nie, sa musel operátor rozhodnúť sám, pretože mal v tej chvíli prerušené s okolitým svetom rádiové spojenie, priblížil generál Hádžízáde podľa agentúry AFP vo vysielaní iránskej štátnej televízie. V stredu 8. januára Boeing 737 prevádzkovaný ukrajinskými aerolíniami UIA havaroval krátko po vzlietnutí z teheránskeho Medzinárodného letiska imáma Chomejního.

Viac o téme: LietadloIránUkrajinaTeheránAmír Alí Hádžízáde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu