Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Ďalší útok, Bagdad zasiahli rakety! Len sto metrov od americkej ambasády

Vojaci pred americkou ambasádou v Zelenej zóne
Vojaci pred americkou ambasádou v Zelenej zóne (Zdroj: SITA/AP/Nasser Nasser)

BAGDAD - Niekoľko rakiet zasiahlo dnes Zelenú zónu irackého hlavného mesta Bagdad. Nachádzajú sa tam vládne budovy i niekoľko zahraničných ambasád. Tesne pred polnocou miestneho času bolo v Bagdade počuť dva hlasné výbuchy, na čo sa následne rozozvučali bezpečnostné sirény.

Podľa agentúry Reuters zasiahli vládnu štvrť tri rakety, podľa agentúry AFP dve. V prísne stráženej Zelenej zóne sa nachádzajú vládne budovy, viaceré zahraničné ambasády vrátane veľvyslanectva Spojených štátov. Kto za útokom stojí, nie je v tejto chvíli jasné. 


Pri iránskom útoku nikto nezahynul, potvrdil Trump: Avizoval ďalšie sankcie


Silné explózie

Bezpečnostný úrad irackého predsedu vlády potvrdil, že dve rakety typu Kaťuša pristáli v Bagdade v medzinárodnej zóne. Tesne pred polnocou miestneho času počuli spravodajcovia AFP v Bagdade dva hlasné výbuchy, na čo sa následne rozozvučali bezpečnostné sirény. V oblasti potvrdili silné explózie aj miestni obyvatelia. Jedna z rakiet mala podľa Irackej polície padnúť sto metrov od americkej ambasády.

Napätá situácia

K útoku došlo takmer 24 hodín po tom, ako Teherán vypálil viac ako 20 balistických rakiet na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých sa nachádzajú americké a spojenecké jednotky. Útoky sa podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa obišli bez strát na životoch. 

Situácia v Iraku je napätá po minulotýždňovom útoku, pri ktorom Američania zabili v Bagdade kľúčového iránskeho generála Kásema Solejmáního a ďalšie osoby, vrátane člena vedenia vplyvných irackých milícií Abú Mahdiho Muhandisa. Irán sľuboval tvrdú odplatu.

Viac o téme: Raketyútok IránIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu