Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenský hudobník v sebe dlho dusil tajomstvo: Bojuje so zákerným ochorením... Strácal som nádej!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Uplynuli už dva roky, odkedy sa jeho život obrátil hore nohami a lekári mu oznámili desivú diagnózu. Niekoľko mesiacov trpel obrovskými bolesťami a dúfal, že jedného dňa sa jeho zdravotný stav konečne otočí k lepšiemu. A podarilo sa. Raper Majself otvorene prehovoril o svojom boji s Crohnovou chorobou!

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré môže zasiahnuť  ľubovoľné miesto – od úst až po konečník. Z doterajších výskumov vyplýva, že ide o kombináciu nedostatočnej imunity, bakteriálnych vplyvov, životného štýlu a tiež prostredia. 

Ochorenie vyvolávajú vtedy, ak sa spomínané faktory stretnú v tele ľudí s genetickou predispozíciou. Vznik chronického zápalu najčastejšie postihujúceho posledný úsek tenkého čreva pred jeho prechodom do hrubého čreva – ileum, ale i rôznych úsekov v hrubom čreve, sa pripisuje nerovnováhe prozápalových a protizápalových mediátorov.

Galéria: Raper Majself so svojou rodinou
O tomto ochorení sa, bohužiaľ, v poslednom období hovorí čoraz viac. Boj s ním priznal aj raper Majself, ktorý otvorene porozprával o tom, ako ovplyvnilo jeho život. „Sú to presne 2 roky, odkedy mi diagnostikovali Crohnovu chorobu. V preklade ide o autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje celú tráviacu sústavu a špeciálne črevá. Je to neustály zápal, ktorý ti okrem tráviacej sústavy skáče na kĺby, chrbticu, nervovú sústavu. Telo bojuje samo proti sebe,” opísal, o čom vlastne táto diagnóza je. 

Takto Majself vyzeral v čase, kedy mal kvôli Crohnovej chorobe najväčšie ťažkosti
Zobraziť galériu (3)
Takto Majself vyzeral v čase, kedy mal kvôli Crohnovej chorobe najväčšie ťažkosti  (Zdroj: Instagram)

Prvý záber je z roku 2019, druhý aktuálny. Michalov stav sa konečne stabilizoval.
Zobraziť galériu (3)
Prvý záber je z roku 2019, druhý aktuálny. Michalov stav sa konečne stabilizoval.  (Zdroj: Instagram)

V príspevku zverejnil na porovnanie dve fotky. „Jednu aktuálnu a druhú z roku 2019. Vtedy som mal 73 kg a sekal ma 7. mesiac s nonstop bolesťami, bez jediného dňa, kedy by sa mi uľavilo. V tom momente som nejedol 3 týždne pevnú stravu a vnútri som trochu strácal nádej. V marci 2019 mi lekár odporučil skončiť s hudbou, nájsť si prácu na doma a predpísal mi ťažké lieky. Dovtedy som bol iba na lokálnych kortikoidoch,” prezradil a dodal, že po dvojdňovom premýšľaní recept zahodil do koša a rozhodol sa, že to nevzdá – pre svoju krásnu mladú rodinu a tiež hudbu, ktorú miluje.

A prečo sa o všetkom rozhodol prehovoriť? Jeho zdravotný stav sa začal konečne zlepšovať a chystá nový singel Pulz. Hovorí, že aby fanúšikovia pochopili jeho pointu, musia poznať zákulisie.

„Je to presne polrok, odkedy mi lekár povedal, že som sa dostal do štádia remisie. To znamená, že choroba v tebe stále je, ale dostal si ju do “spiaceho režimu”, kedy ju síce trochu cítiš, ale nedá sa to porovnať... Možno to niekomu príde divné, ale som naozaj vďačný za všetko, čo sa mi stalo. Vďaka tomu všetkému som zmenil veľmi veľa vecí nielen v živote, ale najmä vo svojej hlave. Začal som byť viac vďačný za každú vec, za svoju rodinu, že môžem robiť hudbu, za vás fanúšikov, aj za to, že je to “iba” Crohn, lebo sám viem, že sú tisíce ľudí s oveľa horším osudom a problémami, ako mám ja,” uzavrel Majself. 

Viac o téme: MajselfCrohnova chorova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu