Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Karel Gott (†80) sa v hrobe obracia: Pamiatku na zlatého slávika takto zničili vandali!

Pamiatku na Karla Gotta (†80) zničili vandali. Zobraziť galériu (6)
Pamiatku na Karla Gotta (†80) zničili vandali. (Zdroj: instagram/Ján Zemiar)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Po tom, ako spevácky svet prvého októbra minulého roka navždy opustil zlatý slávik Karel Gott (†80), jeden z českých umelcov, ktorý sa venuje grafiti, sa rozhodol vytvoriť mu poctu. Neďaleko budějovického nákupného centra na Dlouhé Louce vznikol obraz s jeho podobizňou, menom i slovami z piesne, ktorú naspieval so svojou dcérkou Charlotte. Božský Kája sa musí v hrobe obracať, pretože vandali túto pamiatku teraz zničili.

Už vyše tri mesiace nielen Česi a Slováci, ale fanúšikovia z celého sveta smútia za zosnulým spevákom Karlom Gottom. Mesiac po jeho smrti, 3. novembra, český umelec, ktorý si hovorí Jack Reyes, vytvoril grafiti dielo s podobizňou božského Káju. Nechýbalo meno speváckeho velikána, roky jeho narodenia a úmrtia ani kúsok z jeho piesne s dcérou Charlotte – „Má jediná z hvězd, svítím ti dál“.

Umelec Jack Reyes vzdal poctu Karlovi Gottovi touto maľbou mesiac po jeho smrti.
Zobraziť galériu (6)
Umelec Jack Reyes vzdal poctu Karlovi Gottovi touto maľbou mesiac po jeho smrti.  (Zdroj: Instagram J.R.)

Obyvatelia Českých Budějovíc sa pri prechádzkach mestom smerom k nákupnému centru mali možnosť kochať umeleckým dielom, no len donedávna. Vandali totiž grafiti od Jacka Reyesa zničili. „Kreténizmus niektorých ľudí nemá obdobu. Ten, kto to urobil, je pre mňa analfabetná nula a byť ním, hanbím sa. To len potvrdzuje hodnoty dnešnej doby, že ľudia si naozaj nevedia vážiť nič a nič im nie je sväté,“ napísal rozhorčený Jack na Facebooku.

Niekto bez kúska hanby a zrejme závistlivý človek sa rozhodol zničiť poctu Karlovi Gottovi, ktorý sa musí teraz v hrobe obracať. Cez jeho tvár totiž niekto načmáral zelený kríž a zaškrtal aj jeho meno. „Pre hrdinu, ktorý mal potrebu dokázať svoju inteligenciu: Len si mi dokázal, že ako človek i umelec stojíš za nič!!!“ odkazuje Reyes vandalovi.

Vandali však takto pamiatku na zlatého slávika zničili.
Zobraziť galériu (6)
Vandali však takto pamiatku na zlatého slávika zničili.  (Zdroj: Facebook J.R.)

A poriadne rozhorčení sú aj ľudia, ktorí sa pohľadom na maľovaného Karla kochali deň čo deň. „Práve v nedeľu sme išli okolo a pozerali sme, aká je to nádhera. Toto je na zabitie,“ vyjadril sa obdivovateľ Tomáš. Nie je jediný a mnohí zvolili na adresu vandala podstatne prudší slovník. „To je pi*us nejaký, zaplatí za to,“ či „Zarežem ho, s*urvené prasa,“ znejú komentáre. Ďalší by mu dolámali ruky, iní sa spoliehajú na karmu.

Jedno je však isté, a to, že Jack maľbu, na radosť všetkých obdivovateľov, opraví. „Sľubujem, že čo nevidieť prídem to prerobiť aj to vedľa, aby to tam bolo späť a toto nenechám len tak!“ napísal Jack Reyes.

Rozhorčený je nielen autor grafiti diela, ale aj verejnosť.
Zobraziť galériu (6)
Rozhorčený je nielen autor grafiti diela, ale aj verejnosť.  (Zdroj: Facebook J.R.)

Viac o téme: Karel GottJack Reyes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu