Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V roku 2019 rezonovala najmä komunikácia Kočnera, ktorá odhalila rozsiahle podozrenia

Marian Kočner, Monika Jankovská Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner, Monika Jankovská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V roku 2019 rezonovala aj v justícii predovšetkým komunikácia Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema, ktorá odhalila rozsiahle podozrenia z páchania trestnej činnosti. Najvypuklejší problém ukázala komunikácia v súdnictve, svoje vlastné rady však preverujú aj advokáti či prokurátori.

Ešte koncom augusta 2019 v tejto súvislosti zasahovala aj Národná kriminálna agentúra (NAKA). Polícia zriadila aj špecializovaný vyšetrovací tím s názvom Hmla. Na problémy reagovali aj politici, ktorí v závere uplynulého kalendárneho roka odsúhlasili v Národnej rade SR novelu zákona o sudcoch a prísediacich. Podľa nového znenia bude možné zasiahnuť a dočasne pozastaviť výkon funkcie sudcovi aj v prípade, že je podozrivý a prípad tak vrhá zlé svetlo na celé súdnictvo. Definitívne slovo bude mať v tomto prípade Súdna rada SR.

V skupine takýchto sudkýň je aj bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská. V jej prípade začal kompetentní konať. Najskôr podal disciplinárny podnet na Jankovskú minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a následne aj predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková na odporúčanie komisie rady, ktorá prípady preveruje. V oboch prípadoch žiadajú oprávnení pre Jankovskú najprísnejší trest, teda odchod zo sudcovského talára.

Disciplinárna komisia rozhodla: Za klamstvá o Kočnerovi dostala Jankovská prísny trest

Monika Jankovská
Zobraziť galériu (3)
Monika Jankovská  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Z justície odišiel aj ďalší podozrivý sudca Vladimír Sklenka a aj Miriam Repáková. Výkon si dočasne pozastavil bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Ten však následne požiadal o zápis do Slovenskej advokátskej komory. V súčasnosti je jeho ďalšie pôsobenie otázne, pretože proti jeho príchodu sa postavili viacerí advokáti. Advokáti preverujú aj medializované informácie, ktoré sa týkajú obhajcu Mariana Kočnera vo viacerých prípadoch, Mareka Paru.

V prípade podozrivých sudcov konali v rámci možností: Mali komunikovať s Marianom Kočnerom

Vlastné vyšetrovanie spustila aj súdna rada, ktorá zriadila pre tento účel špeciálnu komisiu. Jej členovia si následne vyžiadali dokumenty z polície a Úradu špeciálnej prokuratúry. Tie ukázali ďalší problém, a to, že jednu z podozrivých sudkýň Zuzanu Maruniakovú zastupuje advokát Michal Mišík, ktorý bol zároveň členom súdnej rady. Mišík sa po prvotnej argumentácii, že nejde o konflikt záujmov, napokon stiahol a z postu člena rady odstúpil.

Komisia súdnej rady sa stretne najbližšie 13. januára a predvolala si spomínanú Jankovskú. To, či napokon bývalá štátna tajomníčka príde, je však otázne, pretože účasť pred komisiou nie je povinná. Threema ukázala problémy aj medzi prokurátormi. Komunikácia s Marianom Kočnerom zasiahla napríklad prokurátora Bystríka Paloviča. Ten si následne vzal 30-dňové neplatené voľno.

Viac o téme: JustíciaAplikácia Threema
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu