Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

SaS vyzýva Gála na odvolanie predsedu Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Opozičná SaS vyzýva ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby odvolal predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michala Trubana. Minister hovorí, že robí kroky na posilnenie dôvery v justíciu, a odmieta politizáciu súdnictva. Plánuje sa stretnúť s Trubanom a následne rozhodne o ďalšom postupe, informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

Podľa SaS je neprípustné, aby bol predsedom súdu Truban. "Slovensko potrebuje na tomto poste niekoho, kto nie je spojiteľný s Harabinom, Ficovou vládou, Kočnerom a zabíjačkovými advokátmi," povedal poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Alojz Baránik.

Minister odmieta politizáciu justície, ktorá tu podľa jeho slov panovala hlavne počas éry Štefana Harabina ako ministra. "Vtedy boli jemu nepohodlní odvolávaní z pozícií predsedov súdov ako deklarácia jeho vtedajšej politickej moci," uvádza rezort.

V utorok (14. 1.) Peter Tóth na špecializovanom súde vypovedal vo veci vraždy Jána Kuciaka. Truban mal byť podľa neho jedným z tých, ktorých chcel Marian K. ovplyvniť, aby sa dostal na slobodu. Marian K. je obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Viac o téme: PredsedaSaSGábor GálMichal TrubanŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu