Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Komisia rady odporučí ďalšie disciplinárne stíhanie: O koho pôjde, však nekonkretizovala

(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Komisia Súdnej rady SR odporučí disciplinárne stíhať ďalšiu sudkyňu. Pôjde pritom o jednu z dvojice Denisa Cviková a Zuzana Maruniaková. Uviedla to po zasadnutí osobitnej komisie rady jej predsedníčka Elena Berthotyová. Komisia však bude najskôr informovať členov súdnej rady. Berthotyová nevylúčila ani možnosť, že budú stíhané obe sudkyne.

Maruniaková rozhodovala v civilnom spore o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza. Rozsudok bol v prospech Mariana K. Cviková mala údajne podľa zverejnenej komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema na celý proces dohliadať.

Komisia si na dnešné zasadnutie predvolala aj bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, ktorá však neprišla. Svoju neúčasť avizovala ešte v piatok 10. januára. Napokon neprišiel ani jej právny zástupca. Jankovská je v skupine sudcov a sudkýň, u ktorých zasahovala ešte v závere augusta minulého roka polícia. Niekdajšia tajomníčka tiež čelí dvom disciplinárnym podnetom.

Justícia v súčasnosti čelí rozsiahlym podozreniam, ktoré vyplynuli z komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema. S kontroverzným podnikateľom intenzívne komunikovalo viacero sudcov, sudkýň, prokurátorov aj advokátov. Pre komunikáciu s obžalovaným Marianom K. cez aplikáciu Threema odstúpila z postu Monika Jankovská.

Medzičasom sa niektorí sudcovia vzdali svojho mandátu dobrovoľne, zo súdnictva úplne odišla napríklad Miriam Repáková či Vladimír Sklenka. Výkon si pozastavil aj bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner. Komisia súdnej rady odporučila svojim kolegom, aby podali disciplinárny podnet na sudkyňu Andreu Haitovú, sestru Moniky Jankovskej. Dôvodom sú klamlivé informácie, ktoré sa týkajú komunikácie z jej mobilného telefónu.

Okrem samotnej komunikácie preveruje komisia súdnej rady aj majetkové pomery dotknutých sudcov a sudkýň. Rozsiahle podozrenia v justícii rieši aj polícia, ktorá zriadila špecializovaný vyšetrovací tím s názvom Hmla. Jankovská aj naďalej komunikáciu s Marianom K. popiera.

Viac o téme: KomisiaSúd SlovenskoZuzana MaruniakováDenisa CvikováDisciplinárne stíhanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu