Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemecko vyhostilo Turka do svojej krajiny: Jeho vydanie žiadali v USA pre obvinenia z terorizmu

Vyhostený Turek Adem Yilmaz.
Vyhostený Turek Adem Yilmaz. (Zdroj: Twitter.com/Türkçü Turancı TV ‏ )

BERLÍN — Nemecko v stredu vyhostilo Turka Adema Yilmaza do vlasti, aj keď jeho vydanie žiadali Spojené štáty pre obvinenia z terorizmu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

Yilmaza obžalovali v roku 2015 z účasti na útokoch voči americkým vojakom v oblasti hraníc medzi Afganistanom a Pakistanom, ku ktorým došlo takmer desať rokov predtým. Taktiež ho obvinili z poskytovania rád a inštrukcií pri vojenskom výcviku mužovi zapojenému do samovražedného bombového útoku v Afganistane, pri ktorom prišli v roku 2008 o život dvaja americkí vojaci a 11 utrpelo zranenia.

Yilmaz nemeckým vyšetrovateľom v roku 2009 povedal, že je členom skupiny nazývanej Únia islamského džihádu a "pokiaľ bude trvať vojna, bude bojovať proti Američanom", píše sa v obžalobe. "Sme hlboko sklamaní rozhodnutím Nemecka deportovať nebezpečného teroristu Adema Yilmaza do Turecka a nevydať ho do Spojených štátov, aby čelil spravodlivosti za svoju spoluúčasť na vražde dvoch amerických vojakov," uviedol v stredu večer vo vyhlásení úradujúci americký minister spravodlivosti Matthew Whitaker. Nemecká vláda podľa neho "odmieta prevziať zodpovednosť za to, že Yilmaza nevydala do Spojených štátov, porušila svoje zmluvné záväzky a podkopala právny štát".

Súd zamietol vydanie Turka do USA

Nemecký súd uviedol, že nemal inú možnosť, ako odmietnuť žiadosť Spojených štátov na vydanie Turka, ktorého chcú USA pre obvinenia z terorizmu. Hovorkyňa frankfurtského súdu Gundula Fehns-Boeer agentúre Associated Press vo štvrtok povedala, že Adema Yilmaza už v Nemecku uznali vinným z členstva v teroristickej organizácii a jeho vydanie do USA by predstavovalo dvojité stíhanie.

Viac o téme: VyhostenieUSANemeckoTurekAdem Yilmaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu