Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidentská diskusia favoritov: Hlavnými témami bola Európska únia či milosti pre politikov

Zuzana Čaputová, Maroš Šefčovič a Štefan Harabin Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová, Maroš Šefčovič a Štefan Harabin (Zdroj: Štáb Zuzany Čaputovej/Peter Konečný, TASR/Jakub Kotian/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Kým Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová sú za proeurópske smerovanie Slovenska, podľa Mariána Kotlebu a Štefana Harabina iba prezentujú liberálne hodnoty a nie záujmy Slovenska. Všetci štyria kandidáti na post prezidenta dnes odpovedali na otázky v predvolebnej diskusii televízie Markíza, kde okrem iných tém rezonovala aj zahraničná politika. Čaputová vníma Európsku úniu ako dobrý projekt.

Maroš Šefčovič pripomenul, že bol z pozície eurokomisára pri všetkých dôležitých rokovaniach a obhajoval slovenské záujmy. Podľa Harabina Šefčovič klame, pretože hlasoval za vytvorenie povinných kvót na prerozdelenie nelegálnych migrantov. Kotleba v týchto otázkach vníma kriticky aj Harabina, keď hlasoval za Lisabonskú zmluvu a prijatie spoločnej európskej meny. Okrem iných tém chcú všetci štyria kandidáti reprezentovať v prezidentskom paláci záujmy všetkých občanov.


Čítajte aj: Veľká debata kandidátov na prezidenta: Nie všetci by mali problém ísť na hranu zákona


"Moja orientácia je v týchto otázkach proeurópska. Je dobré, že sme súčasťou Európskej únie. Osobne som za hlbšiu integráciu, ale v takých témach, pri ktorých to ide tak, aby bola zachovaná slovenská suverenita," povedala Čaputová. Šefčovič priblížil, že sa chce venovať najmä spájaniu spoločnosti. "Prezident musí zmierňovať spoločnosť. Toto je téma, ktorú musíme riešiť a nie sa stále pohybovať v minulosti," uviedol Šefčovič. Eurokomisár odpovedal aj na otázky o pôsobení expremiéra Roberta Fica (Smer-SD) v slovenskej politike. Sám by podľa vlastných slov v byte v komplexe Bonaparte nebýval.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (4)
Maroš Šefčovič  (Zdroj: Topky/Maarty)

Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin považuje sám seba za jediného národného kandidáta. "Som jediný kresťanský a národný kandidát, ktorý bude dôstojne zastupovať slovenské záujmy v Európe," pripomenul Harabin. Podľa Mariána Kotlebu nie je medzi Šefčovičom a Čaputovou žiaden rozdiel. "Čo sa týka diktátu z Bruselu medzi pani Čaputovou a pánom Šefčovičom nie je žiaden rozdiel. Obaja sú za prijímanie migrantov, partnerstvá homosexuálov a podobné záležitosti," povedal Kotleba.

O téme milosti

Kandidáti odpovedali aj na prípadné milosti v pozícii prezidenta. "Pri každej žiadosti by som postupovala rovnako, spravodlivosť musí platiť pre všetkých rovnako," odvetila Čaputová. Šefčovič, ktorý prišiel s touto témou, by milosť neudelil politikom. "V prípade politikov je potrebné povedať jasné nie," tvrdí Šefčovič. Harabin by v tejto otázke postupoval až v prípade, že by mal žiadosť na stole, preto či by prípadne udelil milosť Vladimírovi Mečiarovi neodpovedal. "Kým nemám spis sa nemôžem vyjadriť'," povedal.

Štefan Harabin
Zobraziť galériu (4)
Štefan Harabin  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Rovnakú otázku dostal aj Marián Kotleba v prípade obžalovaného poslanca NR SR Milana Mazureka. "Prezident má možnosti, ale nevidím reálne, aby som túto kompetenciu využíval vo vzťahu k politikom, či už ide o Fica, Mečiara, alebo Mazúreka," odpovedal Kotleba. Zároveň doplnil, že obžaloba Mazúreka je účelová.

Na záver relácie dostali všetci kandidáti minútový priestor na vlastnú prezentáciu. Šefčovič vie byť podľa svojho názoru prezidentom od prvej minúty. Čaputová vyzvala občanov, aby prišli 16. marca k volebným urnám. Kotleba vyzval ľudí, aby sa pozreli na zvyšných kandidátov a na to, kde sa nachádza Slovensko v súčasnosti. Harabin pripomenul, že dlhé roky pôsobí v súdnej sieni, kde platí právny poriadok a nie dohady

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Štefan HarabinMaroš ŠefčovičMarian KotlebaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu