Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústavní sudcovia sú kompletní: Prvé reakcie politikov, koniec niekoľkomesačnej frašky

Na plný počet sudcov na Ústavnom súde reagujú aj politickí predstavitelia Zobraziť galériu (12)
Na plný počet sudcov na Ústavnom súde reagujú aj politickí predstavitelia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar, TASR/Branislav Račko, Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Po niekoľkomesačnej ságe vypočúvania kandidátov a parlamentnej voľby týchto kandidátov na Ústavný súd, sa konečne podarilo naplniť zvyšný počet sudcov tejto inštitúcie. Na túto, už uzavretú kapitolu našej politickej scény reagujú aj politickí predstavitelia. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala za ústavných sudcov Libora Duľu, Ladislava Duditša, Petra Straku, Miloša Maďara, Martina Vernarského a Rastislava Kaššáka.

VIDEO Reakcia Andreja Danka a Petra Pellegriniho na zvolenie zvyšných kandidátov Ústavného súdu:

Andrej Danko a Peter Pellegrini reagujú na zvolenie ústavných sudcov

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vítajú, že Ústavný súd SR je už v kompletnom zložení. Povedali to po tom, ako prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala zvyšných ústavných sudcov, ktorí chýbali na Ústavnom súde. "Som rád, že Ústavný súd už je kompletne funkčný, že má kompletné zloženie sudcov, že sa dá bojovať so všetkými podaniami, rozhodnúť o nich a že nehrozia žiadne prieťahy, ktoré by ohrozovali ľudí," vyhlásil Danko. Verí v objektívnu nestrannosť sudcov, ktorých prezidentke ponúkla národná rada.

Koniec ságy

Pellegrini je rád, že sa ukončila dlhá sága neúspešných volieb. "Od dnes je Ústavný súd kompletný a tak je to správne. V demokratickej spoločnosti musí ustanovizeň, ktorá má bdieť nad dodržiavaním pravidiel a zákonov v krajine, byť kompletná," doplnil predseda vlády.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) súhlasí s potrebou očistenia justície, o ktorej hovorila po menovaní nových ústavných sudcov prezidentka Zuzana Čaputová. Ako poznamenal, je na sudcovskom stave, aby našiel silu a odvahu vyzliecť z talára tých, ktorí znižujú dôveru v slovenské súdnictvo. "Sudcovský stav musí nájsť v sebe mechanizmy, aby sa dokázal samoočisťovať, keďže je nezávislý a oddelený od moci výkonnej a parlamentnej. A je na nich, aby našli v sebe silu a odvahu vyzlieť z talára tých, ktorí poškodzujú dobré meno justície a ktorí znižujú dôveru v slovenské súdnictvo," vyhlásil Pellegrini.

Podľa Gála ide o ľudí "z každého súdka troška"

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) považuje výber sudcov, ktorých vybrala prezidentka Zuzana Čaputová, za dobrý a dúfa, že sa to odrazí aj na rozhodovacej činnosti Ústavného súdu. Výber považuje za "z každého súdka troška", vzhľadom na to, že boli vybraní advokáti, sudcovia aj ľudia z akademickej obce. K dlhému procesu výberu kandidátov v Národnej rade SR uviedol, že bol ťažký. "Predsa len ide o najvyšší post v ústavnom systéme, čo sa týka sudcov," dodal Gál.

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Koaličný Smer-SD víta, že si prezidentka SR Zuzana Čaputová menovaním sudcov Ústavného súdu splnila svoju povinnosť a dodáva, že sa Ústavný súd stáva plne funkčným. Informoval o tom vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút.

Premiér Pellegrini rovnaké stanovisko zverejnil aj na sociálnej sieti.

 

 

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Funkčný súd máme aj vďaka strane Most-Híd

Koaličný Most-Híd považuje funkčný Ústavný súd za dobrú správu pre celé Slovensko. Strana tvrdí, že k ukončeniu prieťahov v parlamente prispel aj Most-Híd presadzovaním verejnej voľby. Informovala o tom hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. "Sme radi, že k dokončeniu prieťahov v parlamente prispela aj strana Most-Híd, a to tým, že poslanci poslaneckého klubu pri poslednej voľbe presadili voľbu verejnú, čím znemožnili ďalšie obštrukcie," uvádza sa v stanovisku vládnej strany. Most zároveň zaželal sudcom pracovnú výdrž a spravodlivé rozhodovanie v prospech celej spoločnosti.

Koniec traumy

Bývalá členka a podpredsedníčka SaS Natália Blahová hovorí o konci traumatizujúceho obdobia. "Je neuveriteľné, ako strach koaličných politikov pred možným trestom, ochromil jednu z najvyšších ustanovizní spravodlivosti v tomto štáte," píše Blahová.

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Natália Blahová)

Podpredseda Juraj Šeliga zo strany Za ľudí je rád, že sa zvolil celkový, zvyšný počet sudcov. "Máme konečne kompletný Ústavný súd. Prezidentka Čaputová nemala jednoduchý výber. Mená, ktoré dostala boli výsledkom takmer deväť mesačného politického zápasu," uvádza na sociálnej sieti Šeliga.

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: facebook/juraj šeliga)

Dianie komentujú aj mimoparlamentné subjekty. Urobil tak aj Martin Dubéci z Progresívneho Slovenska.

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Martin Dubéci)

Dnešný deň vníma aj Demokratické jadro (odštiepená frakcia zo strany SaS). Tí nepochybujú o tom, že prezidentka vybrala tých najlepších kandidátov. "A nebolo to ľahké rozhodovanie, o čom svedčí aj nevymenovanie Radoslava Procházku," myslia si v platforme.

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Demokratické jadro SaS)

Podľa SaS je absurdné, že sa na to musela pozerať verejnosť

Opozičná SaS víta, že prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok vymenovala nových ústavných sudcov. Myslí si, že hlava štátu bola pri tejto otázke v nezávideniahodnej situácii. "Je absurdné, že sa verejnosť musela pozerať, ako dokážu nenaplnené ambície jedného politika ovplyvňovať voľbu ústavných sudcov," uviedol vo štvrtok v reakcii predseda strany Richard Sulík.

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) pripomenul, že liberáli sa na voľbe ústavných sudcov zúčastňovali bez ohľadu na to, či bola tajná alebo verejná. "Tragédiou bolo, že koalícia úmyselne ignorovala vynikajúce ľudské a odborné kvality viacerých uchádzačov so zámerom predložiť prezidentke ako kandidátov čo najväčší počet svojich ľudí. To sa im aj do veľkej miery podarilo," mieni.

Liberáli zdôraznili, že Ústavný súd (ÚS) SR udáva tón správania sa nielen v justícii, ale v celej spoločnosti. Tá podľa nich teraz očakáva, že v tejto oblasti nastane zásadný obrat. Pripomínajú, že morálne správanie ľudí vymenovaných za sudcov, ústavných či iných, však nie je možné pred ich vymenovaním garantovať. "Preto sme proti akémukoľvek privilegovanému postaveniu akýchkoľvek sudcov v súvislosti s ich prípadnou nezákonnou či neetickou činnosťou," uzavreli.

Zo strany SaS sa ešte ku komentáru k aktuálnej situácii pridal aj Alojz Baránik. "Je potrebné sa poďakovať pani prezidentke, že sa napriek všetkému zhostila tejto neľahkej úlohy so všetkou potrebnou zodpovednosťou a vážnosťou, myslí si Baránik.

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita)

O názor na situáciu sa podelil Jozef Rajtár, ktorý zdôraznil výraznú pomoc verejnej voľby. 

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Jozef Rajtár - Nádej na skutočnú zmenu)

Koalícia PS/Spolu hovorí o konci osemmesačnej doby, počas ktorej prebiehali verejné vypočúvania kandidátov a hlasovania parlamente. "Dnes sa po ôsmich mesiacoch, počas ktorých vláda pre vlastný prospech pošliapavala zvyšky dôvery ľudí v spravodlivosť, Slovensko dočkalo fungujúceho ústavného súdu. Koalícia PS/SPOLU upozorňuje, že verejnosť by nemala zabudnúť na osem mesiacov, počas ktorých sa najmenej tisíc občanov nevedelo dovolať spravodlivosti, a ktorí budú kvôli vládnym politikom ešte dlho na spravodlivosť kvôli nahromadeniu nevybavených žiadostí čakať. Experti PS/SPOLU Pavel Nechala a Branislav Vančo tiež predstavili zmeny z programu pre spravodlivosť PS/SPOLU - BOD ZLOMU, ktoré by zabránili podobnej situácii v budúcnosti," píše sa v stanovisku koalície.

OĽaNO víta, že je ÚS konečne plne funkčný

Hnutie OĽaNO víta, že je Ústavný súd (ÚS) SR konečne funkčný. Kreovanie ÚS bolo podľa lídra OĽaNO veľmi dôležité, pretože sa tvoril jeho senát na najbližších 12 rokov. Povedal to líder hnutia Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii v reakcii na menovanie zvyšných ústavných sudcov prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Ústavní sudcovia sú kompletní:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič tiež kritizoval proces voľby kandidátov v Národnej rade (NR) SR a to, že až verejná voľba napokon poslancov donútila zvoliť potrebný počet kandidátov. Je to podľa neho "priamy pohľad do toho, v akom stave je vládna koalícia". Dodal, že zásluhou verejného tlaku a opozície sa podarilo zabrániť tomu, aby sa na ÚS dostal napríklad expremiér Robert Fico (Smer-SD).

Viac o téme: PoliticiMenovanieReakcieÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu