Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boj o Ústavný súd pokračuje: Do novej voľby sa zatiaľ prihlásilo sedem uchádzačov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Do novej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR je zatiaľ prihlásených sedem uchádzačov. Informoval o tom predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej. Nominácie možno predkladať do pondelka 15. apríla do 16.00 h.

Vypočúvanie kandidátov pred výborom sa podľa Madeja predbežne plánuje na 2. a 3. mája. Do novej voľby boli nominovaní Robert Šorl, Peter Straka, Ladislav Duditš, Libor Duľa, Martin Vernarský, Michal Matulník a Martina Jánošíková. Všetci sa do voľby prihlásili opätovne.


Čítajte aj: Prezident Kiska konzultuje, či môže vybrať sudcov ÚS z menšieho počtu kandidátov


Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na májovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Parlament už volil kandidátov dvakrát, stále však nevybral dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov, z ktorých má prezident vymenovať nových sudcov ústavného súdu. Má z nich vybrať štyroch. Naďalej však nebude na ústavnom súde plný počet sudcov (13).

Ústavný súd v Košiciach
Zobraziť galériu (2)
Ústavný súd v Košiciach  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Parlament mal zvoliť 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi. Na takom vysokom počte sa však nedokázali poslanci zhodnúť. Poslanci tak musia voliť znovu. Momentálne sú na Ústavnom súde SR štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.

Viac o téme: VoľbaKandidátiÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu