Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kiska sa rozhodol, ide o núdzové opatrenie: Vymenuje troch nových ústavných sudcov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska v stredu vymenuje troch nových ústavných sudcov. Hlava štátu to považuje za výnimočné núdzové opatrenie na zabezpečenie riadneho chodu Ústavného súdu. Ústavný súd funguje v krízovom režime od polovice februára tohto roka.

V záujme riešenia kritického stavu na Ústavnom súde SR vymenuje prezident SR Andrej Kiska troch nových sudcov. Ich vymenovanie považuje prezident za výnimočne núdzové opatrenie na zabezpečenie riadneho chodu ústavného súdu, vďaka ktorému bude môcť zasadnúť plénum a rozhodovať napríklad o volebných sťažnostiach.

Poslanci musia zvoliť ešte desať uchádzačov

Ústavný súd funguje od februára v krízovom režime so štyrmi sudcami po tom, čo si Národná rada SR nesplnila povinnosť a nedokázala zvoliť 18 kandidátov. Z nich má prezident vybrať deväť nových sudcov a sudkýň. Parlamentu sa však v štyroch hlasovaniach podarilo dokopy zvoliť iba osem kandidátov. „Ďalšia voľba bude v máji. Povinnosťou poslancov je zvoliť ďalších desiatich uchádzačov,“ povedal Kiska.

Kiska sa rozhodol, ide
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Troch nových sudcov vymenuje v stredu

Na ústavnom súde sa kopia staré aj nové nevybavené prípady. „Obeťou politických hier vládnej väčšiny a jej neschopnosti dohodnúť sa na kandidátoch sú konkrétni ľudia, ktorých základné práva a slobody dnes Slovenská republika nedokáže účinne chrániť,“ zdôraznil prezident Kiska. V stredu hlava štátu za nových sudcov ústavného súdu vymenuje Ivana Fiačana, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára. Prezident vymenuje aj predsedu a podpredsedu Ústavného súdu, novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová tak zloží sľub do rúk riadne vymenovaného predsedu Ústavného súdu.

Voľba ústavných sudcov

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa má uskutočniť na májovej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne 9. mája. Parlament už volil kandidátov dvakrát, stále však nevybral dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov, z ktorých má prezident vymenovať nových sudcov Ústavného súdu. Má z nich vybrať štyroch. Naďalej však nebude na Ústavnom súde plný počet sudcov (13).

Parlament mal zvoliť 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi. Na takom vysokom počte sa však nedokázali poslanci zhodnúť. Poslanci tak musia voliť znovu. Momentálne sú na Ústavnom súde SR štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.

Čaputová sa zhoduje s Kiskom

Funkčný ústavný súd je podľa budúcej prezidentky SR Zuzany Čaputovej nevyhnutným krokom k spravodlivosti. Stotožňuje sa s krokom prezidenta SR Andreja Kisku menovať z ponúknutých kandidátov troch sudcov tak, aby bola obnovená schopnosť ústavného súdu rozhodovať v pléne.

"V prvom rade považujem za chybu, že parlament si doteraz nesplnil svoju ústavnú povinnosť zvoliť 18 kandidátov na post ústavných sudcov," uviedla Čaputová na sociálnej sieti. Z pozície prezidenta sú preto podľa nej v kolízii dva princípy. Čaputová si myslí, že prezident má od parlamentu vyžadovať splnenie ústavnej povinnosti a dovolenie plného počtu kandidátov, na druhej strane prezident má podľa nej ústavnú povinnosť zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. "V tejto dileme sa stotožňujem s krokom súčasného prezidenta splniť si svoju ústavnú povinnosť zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov a menovať z ponúknutých kandidátov troch sudcov tak, aby bola obnovená schopnosť ústavného súdu rozhodovať v pléne," uviedla.

Čaputová zároveň považuje za korektný krok prezidenta o zvyšných piatich kandidátoch nerozhodnúť a požadovať od parlamentu, aby dovolil chýbajúci počet kandidátov na ústavných sudcov a splnil si tak svoju ústavnú povinnosť.

Viac o téme: Ústavný súdAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu