Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvé reakcie na vraždu novinára v jeho dome: Poprava súvisí s jeho prácou

Robert Fico a Andrej Kiska Zobraziť galériu (10)
Robert Fico a Andrej Kiska (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Celé Slovensko zasiahla šokujúca správa o úkladnej vražde investigatívneho novinára Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Prinášame prvé reakcie na obrovskú tragédiu.

Kiska hovorí o otrasnom čine

„Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť všetkých novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme“ vyjadril sa Kiska.

Fico: Vraždu je potrebné čo najskôr vyšetriť

Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra súvisela s neho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku.

Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku. Ani strana Smer počas svojej jednofarebnej vlády, napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce, neurobila žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili.

Vražda vo Veľkej Mači
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)


Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia.

Na vraždu reaguje aj SaS

"Sme svedkami toho najhrubšieho, najbeštiálnejšieho zastrašovania, a to nielen novinárov, ale všetkých občanov na Slovensku, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu, proti rôznym kriminálnym klikám, ktoré si sprivatizovali spravodlivosť a chcú si zabezpečiť beztrestnosť," tvrdia liberáli.

Je v najvyššom záujme občanov Slovenskej republiky, aby páchateľ alebo páchatelia tohto ohavného činu boli vypátraní a postavení pred spravodlivý súd. "Očakávame, že vyšetrovanie sa bude viesť s inou razanciou ako vyšetrovanie podvodov obskúrnych podnikateľov typu Ladislava B. či Mariana K.  Očakávame, že policajti a prokurátori nebudú stáť na strane vrahov, ako sme toho boli svedkami po vražde Róberta Remiáša," povedal predseda SaS Richard Sulík a doplnil: "Stáva sa Slovensko opäť raz čiernou dierou Európy, kde podsvetie a nájomní vrahovia terorizujú spoločnosť?  V žiadnom prípade takýto vývoj, ktorý tu bol v 90. rokoch minulého storočia, nesmieme dopustiť."

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová na úvod uviedla, že zatiaľ toho vieme príliš málo na to, „aby sme dokázali vynášať akékoľvek súdy“. Zaujíma ju však, čo robila polícia s trestným oznámením novinára Jána Kuciaka. "Ako v tejto atmosfére majú novinári pracovať? Je dôležité, aby bola dvojnásobná úkladná vražda vyšetrená. V opačnom prípade pôjde o totálny rozklad polície a právneho štátu," povedala L. Nicholsonová.

Ak je pravda, že týždne bolo oznámenie novinára pohadzované v rámci policajných oddelení, je to fatálne zlyhanie polície a 1001. dôvod na to, aby Tibor Gašpar a Robert Kaliňák skončili vo svojich funkciách, reagoval podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko. "Na najbližšie zasadnutie branno-bezpečnostného výboru navrhnem zaradiť bod, v rámci ktorého policajný prezident Gašpar a minister vnútra Kaliňák vysvetlia okolnosti tohto činu a konania polície v tomto prípade,“ uviedol Ľ. Galko a dodal: „Prečo až dnes policajný prezident hovorí, že je možné novinárov vyzbrojiť záchrannými tlačítkami, monitorovať ich príbytky, prečo to nebolo možné v prípade novinára Jána Kuciaka?"

Kaliňák: Z vraždy Kuciaka som zdrvený, ruším celý svoj program

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je nešťastný a zdrvený z toho, že bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Napísal to na sociálnej sieti s tým, že ruší celý svoj plánovaný program a vracia sa do Bratislavy.

"Ministerstvo vnútra SR a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko pre to, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení," dodal minister.

Danko odsudzuje vraždu novinára a jeho priateľky

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) odsudzuje vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Ich rodinám vyjadruje úprimnú sústrasť.

"Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov. Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi," povedal. Zdôraznil, že takéto praktiky sú v našej spoločnosti neprípustné.

Potrebujeme uistenie, že novinári nebudú pri svojej práci zastrašovaní, tvrdí Maďarič

 Z vraždy novinára Jána Kuciaka z Aktualít a jeho priateľky je zhrozený aj minister kultúry Marek Maďarič. "Slobodné médiá a slobodných novinárov považujem za jeden zo základov demokratickej spoločnosti. Preto okrem vyšetrenia tejto vraždy spoločnosť potrebuje uistenie, že novinári nebudú pri svojej práci zastrašovaní a že okrem samotnej vraždy sa orgány činné v trestnom konaní budú osobitne venovať všetkým kauzám, o ktorých zavraždený novinár písal. Je to jediný spôsob, ako presvedčiť verejnosť, že žijeme v štáte, kde sú vážne podozrenia dôsledne vyšetrované a kde nie sú ohrození novinári, ktorí o týchto podozreniach píšu," uviedol Maďarič vo vyhlásení, ktoré poskytol jeho hovorca Jozef Bednár. Pozostalým Jána Kuciaka aj jeho partnerky vyjadril minister úprimnú a hlbokú sústrasť.

Vražda vo Veľkej Mači
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov, uviedla Žitňanská

Slovensko nemôže byť krajinou, kde vraždia novinárov. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v reakcii na vraždu investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky.

"Nemôžeme byť krajinou, kde vraždia novinárov. Každú vraždu považujem za obrovskú tragédiu, ľudskú aj spoločenskú. O okolnostiach vraždy nič neviem. Sama čakám na prvé slová, ktoré k tomu povie policajný prezident, aby sme sa vôbec dozvedeli viac," uviedla. 

Sme rodina dúfa, že sa spoločnosť neposúva do stavu bežného vraždenia novinárov

Hnutie Sme rodina vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho družky. Je zároveň znepokojené tým, že išlo o úkladnú vraždu, ktorá zrejme súvisela s Kuciakovou investigatívnou prácou. "Vyjadrujeme ľútosť a znepokojenie nad tým, čo sa stalo, a o čom informoval policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede k vražde novinára Jána Kuciaka s družkou - že ide o úkladnú vraždu, a že najpravdepodobnejším motívom je novinárska investigatívna činnosť zavraždeného. Dúfame, že táto spoločnosť sa neposúva do stavu, kedy budú novinári bežne vystavovaní takýmto postupom," uviedol predseda hnutia Boris Kollár.

Je to prípad, akému sme na Slovensku doteraz nečelili, uvádza Most-Híd

Predstavitelia strany Most-Híd ostro odsudzujú vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu, akému sme na Slovensku doteraz nečelili,  venovali s maximálnym nasadením.  Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti  slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť. Objasnenie prípadu v čo najkratšom čase a potrestanie páchateľov je preto v záujme celej spoločnosti, rovnako je dôležité nezneužívať túto tragickú udalosť na politický boj. Zároveň chceme vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým oboch obetí.

Vražda vo Veľkej Mači
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Vražda súvisí s jeho investigatívnou činnosťou, myslí si vydavateľ

Napriek tomu, že celkové pozadie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky ešte nie je úplne objasnené, existuje dôvod domnievať sa, že tento zločin súvisí so súčasnou investigatívou nášho kolegu. Uvádza sa to vo vyjadrení spoločností Ringier Axel Springer Slowakia, Ringier Axel Springer Media, Ringier a Axel Springer SE.

"Sme šokovaní a zhrození správou, že Ján Kuciak a jeho partnerka sa pravdepodobne stali obeťami krutej popravy. Napriek tomu, že celkové pozadie ešte nie je úplne objasnené, existuje dôvod domnievať sa, že tento zločin súvisí so súčasnou investigatívou nášho kolegu. Ján Kuciak pracoval pre Ringier Axel Springer Slovakia tri roky," píše sa vo vyjadrení, ktoré poskytol Peter Porubský z Ringier Axel Springer Slovakia.

"Smútime s jeho rodinou, priateľmi a kolegami. Budeme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili orgány činné v trestnom konaní pri identifikácii páchateľov. V prípade, že tento zločin bol pokusom odradiť nezávislého vydavateľa, akým Ringier Axel Springer je, od odhalenia porušení zákona, použijeme to ako príležitosť na ešte väčšie posilnenie našej novinárskej zodpovednosti," dodáva sa v stanovisku s tým, že v mene všetkých kolegov vyjadrili rodine aj blízkym úprimnú sústrasť.

Mimoriadne stretnutie

Pre vraždu novinára sa napoludnie na Generálnej prokuratúre SR mimoriadne zídu šéf prokuratúry Jaromír Čižnár, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), policajný prezident Tibor Gašpar a riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik. Na stretnutí bude aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. 

Prvé reakcie na vraždu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

V dome našli dve mŕtvoly, novinára zastrelili do hrude, jeho partnerku do hlavy. Gašpar prisľúbil, že na vyšetrovanie nasadia "všetky možné kapacity", na prípade pracuje aj NAKA. Gašpar dnes na tlačovej dodal, že Slovensko ešte nečelilo takémuto bezprecedentnému útoku na novinára, vyjadril úprimnú sústrasť rodine, kolegom a celej novinárskej obci.  

Ide o vraždu na podobnej úrovni, ako bola vražda Remiáša

Ak sa ukáže, že vražda novinára súvisí s jeho prácou, je to podľa Veroniky Remišovej (OĽANO) vražda na úrovni Róberta Remiáša a minister vnútra musí odísť z politiky. Ako povedala dnes, vražda je okrem iného dôsledok neustálych útokov predstaviteľov vládnej koalície vrátane predsedu parlamentu Andreja Danka a predsedu vlády Roberta Fica, ktorí namiesto poukazovania na konkrétne nesprávne informácie v médiach (ak sa také vyskytli) útočili na novinárov vo všeobecnosti a dehonestovali ich. „Tak, ako nemôže byť krajina slobodná a prosperujúca bez dobrých politikov, tak nemôže byť ani bez dobrých novinárov. Preto by sa žiadny politik, ktorí má rád našu krajinu, nemal snažiť o potláčanie slobodných médií,“ zdôraznila.

K vražde novinára sa vyjadril aj policajný prezident

Úkladná vražda reportéra redakcie Aktuality Jána Kuciaka a jeho priateľky súvisí pravdepodobne s jeho investigatívnou činnosťou. Dnes o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar. Ako informoval, v nedeľu o 21:35 políciu kontaktovala matka poškodenej s tým, že sa nevie spojiť s dcérou. Polícia o 22:30 vykonala previerku vo Veľkej Mači, uvideli osobu ležiacu na zemi, zavolali ďalšie zložky vrátane záchranky.

Policajný prezident Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Babiš k vražde slovenského novinára: Násilie proti novinárom úplne odsudzujem

Český premiér v demisii Andrej Babiš odsúdil násilie proti novinárom. "Som v šoku, je to šialené," reagoval na vraždu 27-ročného investigatívneho slovenského novinára a jeho snúbenice. "Čítam o vražde 27-ročného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Som v šoku. Ak sa potvrdí, že to súvisí s jeho prácou, je to šialené. V živote by mi nenapadlo, že sa niečo podobné môže v roku 2018 na Slovensku stať. Násilie proti novinárom úplne odsudzujem," napísal Babiš v pondelok na Twitteri.

Na udalosť reagoval aj šéf českého parlamentného klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Bol rovnako starý ako môj syn... Myslím na jeho rodičov a neviem si predstaviť väčšie utrpenie. Toto zverstvo musí byť potrestané. Európa nesmie byť miestom, kde sa za slobodu slova platí životom." 

Vraždu slovenského novinára s partnerkou odsúdili aj Reportéri bez hraníc

Vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky odsúdila v pondelok na Twitteri medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Organizácia zároveň vyzvala štátne orgány, aby zodpovedných dostali pred súd. RSF toto vyhlásenie zverejnila spoločne s fotografiou zabitého novinára v angličtine a francúzštine.

O smrti slovenského novinára s partnerkou, ktorá mala podľa polície pravdepodobne súvis s výkonom jeho pracovnej činnosti, informovali české médiá, tlačové agentúry AP a Reuters i svetové denníky, ako napríklad Washington Post.

Vedenie RTVS považuje vraždu novinára za skutok, ktorý sa viac nesmie opakovať

Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) považuje vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka za absolútne neprijateľný, v modernej histórii Slovenska doposiaľ nevyskytujúci sa skutok, ktorý sa viac nesmie opakovať. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

V demokratickej spoločnosti je podľa vedenia RTVS neprípustné, aby prichádzalo k popravám novinárov, ich príbuzných a priateľov pre ich prácu. RTVS to vníma ako útok na slobodnú žurnalistiku a takéto konanie ostro odsudzuje. Verí, že sa zodpovedným orgánom podarí čo najskôr tento čin vyšetriť a jeho páchateľov potrestať. Zároveň vyjadrili hlbokú sústrasť rodine a priateľom zavraždeného reportéra a jeho priateľky.

Beňová chce, aby EP odsúdil vraždu a uctil si Kuciaka a jeho priateľku minútou ticha

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) požiada vedenie Európskeho parlamentu, aby na svojej schôdzi v stredu a vo štvrtok odsúdili vraždu reportéra redakcie Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky a uctili si ich minútou ticha. "Samozrejme, že to však nestačí. Novinárov a slobodu slova si ctí každá demokratická spoločnosť a verím, že vraha/ov čo najrýchlejšie odsúdia," napísala Beňová na Facebooku s tým, že sa ťažko hľadajú slová, ktoré by zdesenie a najmä odsúdenie tohto ohavného činu dostatočne popísali. Beňová zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodine aj kolegom.

Slovenskí študenti sú zhrození z vraždy mladého novinára

Slovenskí študenti vnímajú správu o vražde investigatívneho reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerky s mimoriadnym zhrozením. „Pozostalým obetiam tohto ohavného činu vyjadrujeme tú najúprimnejšiu sústrasť. Ako študenti si uvedomujeme dôležitosť slobodných médií ako jedného zo stavebných kameňov stabilnej a spravodlivej demokratickej spoločnosti. Z tohto dôvodu musíme chápať vraždu známeho novinára a jeho partnerky aj ako stav najvyššieho ohrozenia demokracie," píše sa v stanovisku Študentskej rady vysokých škôl, ktoré agentúre SITA zaslal jej predseda Bálint Lovász.

Podľa študentskej rady sú medzi študentmi aj takí, ktorí sa pripravujú na povolanie novinára. „Nesmieme pripustiť, aby ich práca a budúcnosť znamenali pre nich neistotu, ba až hrozbu, a musíme spraviť všetko pre to, aby sme princípy slobody ochránili," vysvetľujú študenti a dodávajú, „útoky na slobodné média a zastrašovanie novinárov sú príznačné pre nedemokratické krajiny a nie pre civilizované, proeurópske a prodemokratické spoločnosti a sú obrazom o úrovni slobody slova v krajine. Ak Slovenská republika patrí medzi tieto vyspelé krajiny, je nevyhnutné, aby jej spoločnosť dala jasne najavo, že tento otrasný čin je hranicou, ktorú nemôžeme prekročiť."

Matovič: Kuciak zomrel preto, lebo robil robotu, ktorú mala už dávno robiť polícia

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) vyjadrujú úprimnú sústrasť rodinám Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara vyzvali na odstúpenie.

Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča je vražda investigatívneho novinára a jeho priateľky výsledkom atmosféry, ktorú dlhodobo vytváral predseda strany Smer Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák za výraznej pomoci policajného prezidenta Tibora Gašpara. „Neustále útoky na novinárov, očierňovanie, navodzovanie atmosféry, že novinári sú protislovenské prostitútky a nepriatelia štátu. Po dnešnom dni môžeme skonštatovať, že tak ako má Mečiar Roberta Remiáša, takisto má dnes Fico Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú,“ uviedol Matovič.

Igor Matovič zároveň upozornil na novinársku činnosť reportéra Aktualít J. Kuciaka, ktorý sa venoval najmä politikom a osobám blízkym strane Smer. „Keď sme sa pozreli na jeho činnosť a to o čom písal, vieme si urobiť obraz, komu ležal v žalúdku. Bašternák, Výboh, Gašpar, Kaliňák, Glváč, Počiatek a ďalší. Drvivá väčšina článkov patrila pánovi Kočnerovi a jeho obchodom. Niekto si povie, že by sme sa nemali vyjadrovať k tomuto prípadu a len čakať na výsledky vyšetrovania polície. No výsledkom práce slovenskej polície je to, že jej dôveruje najmenej ľudí v Európskej únii,“ povedal Matovič a pokračoval: „Ján Kuciak zomrel preto, lebo robil robotu, ktorú mala už dávno robiť polícia. Chceme preto vyzvať Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara, aby okamžite opustili svoje funkcie a zabezpečili tak nezávislé vyšetrovanie prípadu,“ vyjadril sa Matovič s tým, že súčasný minister vnútra a policajný prezident negarantujú nezávislé vyšetrovanie, pretože sú v evidentnom konflikte záujmov, keďže Kuciak o nich často písal.

Matovič pozval všetkých čestných ľudí na Pietny pochod na pamiatku Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, ktorý sa bude konať v stredu 28.2.2018 o 16:00 hod. so začiatkom na námestí SNP a bude pokračovať pred bytový komplex Bonaparte. „Práve tam je totiž mafiánske hniezdo tých, o ktorých Ján Kuciak písal,“ dodal líder obyčajných.

Vraždu novinára Kuciaka odsúdil šéf europalamentu Tajani

Vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka v pondelok odsúdil aj predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani, ktorý v tejto súvislosti pripomenul vlaňajšie zavraždenie maltskej novinárky Daphné Caruanovej Galiziovej. K vražde Jána Kuciaka sa vyjadrili aj slovenskí europoslanci Anna Záborská, Eduard Kukan, Ján Škripek a Monika Beňová.

"Európska únia nemôže akceptovať, že zavraždia novinára za to, že vykonáva svoju prácu. Vyzývam slovenské orgány, aby spustili dôkladné vyšetrovanie prípadu Jána Kuciaka, ak treba aj s medzinárodnou podporou," uviedol šéf europarlamentu prostredníctvom svojho účtu na Twitteri. 

Tajani upozornil, že Európsky parlament si - rovnako ako v prípade vraždy maltskej novinárky - "nevydýchne", kým nebude učinené zadosť spravodlivosti. Europarlament po maltskej novinárke, ktorá prišla o život v októbri 2017 počas vyšetrovania prípadov korupcie na najvyšších politických miestach, pomenoval tlačové stredisko vo svojej štrasburskej budove. 

Na vraždu slovenského novinára a jeho priateľky zareagovala aj poslankyňa EP Anna Záborská (KDH). Podľa jej slov sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, v ktorých investigatívnym novinárom hrozí smrť.

Zodpovednosť nesie minister

"Politickú zodpovednosť za tento stav má v prvom rade minister vnútra, pretože on je zodpovedný za bezpečnostnú situáciu v krajine," uviedla Záborská. Aj ona pripomenula, že úkladnou vraždou maltskej novinárky, ktorá taktiež písala o politických kauzách, sa zaoberali aj poslanci Európskeho parlamentu. "Sme členským štátom Európskej únie a môžem ubezpečiť predsedu vlády, ministra vnútra, policajného prezidenta, aj generálneho prokurátora, že priebeh vyšetrovania bude pod drobnohľadom. V prípade najmenšej pochybnosti budem prvá, ktorá požiada predsedu Európskeho parlamentu o vyslanie skupiny poslancov na preskúmanie ich postupu," odkázala europoslankyňa.

Europoslanec Eduard Kukan uviedol, že nikdy si ani len nepomyslel, že na Slovensku dôjde k vražde novinára. "Je to bezprecedentná, šokujúca správa a tragédia, ktorá je tieňom v súčasnom stave našej demokracie. Preto je potrebné tento ohavný čin nielen tvrdo odsúdiť, ale najmä vyšetriť", uviedol. Dodal, že Slovensko sa nemôže stať krajinou, v ktorej je sloboda slova a bezpečnosť novinárov takto brutálne spochybňovaná. 

Bude minúta ticha

Obete víkendovej vraždy, ku ktorej sa vyjadril aj poslanec Branislav Škripek, si poslanci EP uctia minútou ticha.

"Vražda investigatívneho novinára je bezprecedentný a ohavný čin. Polícia by mala rázne konať a tento ohavný čin vyšetriť," uviedol asistent Branislava Škripeka (OĽaNO) Martin Štuk. Zároveň Škripek jeho prostredníctvom upozornil na to, že nezávislosť novinárov a demokratické hodnoty je potrebné chrániť. "Preto ako člen Výboru pre občianske slobody a člen skupiny pre slobodu slova budem iniciovať, aby sa prípadom vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice zaoberalo aj plénum EP," konštatoval Škripek.

V rovnakom duchu chce konať aj poslankyňa EP Monika Beňová (Smer-SD), ktorá požiada vedenie EP, aby na svojej schôdzi v stredu a štvrtok tento týždeň vraždu odsúdili a uctili pamiatku zavraždeného novinára minútou ticha. "Samozrejme, že to ale nestačí. Novinárov a slobodu slova si ctí každá demokratická spoločnosť a verím, že vraha/ov čo najrýchlejšie odsúdia," uviedla na sociálnej sieti, pričom zároveň vyslovila úprimnú sústrasť pozostalým a redakcii aktuality.sk 

Rozpútam peklo, sľubuje Čižnár

Ak sa potvrdí, že investigatívny novinár Ján Kuciak bol zavraždený pre svoju prácu, generálny prokurátor Jaromír Čižnár rozpúta peklo. Sľúbil to na mimoriadnom brífingu s tým, že ak bola motívom vraždy jeho práca, potom nie je možné, aby sme si hovorili, že sme právny a demokratický štát.

Novinárov zároveň Čižnár vyzval, že ak majú čo i len náznaky, že pre svoju prácu čelia vyhrážkam, majú na generálnej prokuratúre dvere otvorené. "Sme na Slovensku, kde sa toto, kým som tu ja, diať nesmie," uistil. Aktuálne je podľa jeho slov v riešení prípad novinárky, ktorá mala v rodinnom dome odkaz, ktorý "smrdí" zastrašovaním.

Podľa jeho slov došlo touto vraždou k udalosti, akú za 30 rokov praxe nezažil. "Bude vyvinuté maximálne a extrémne úsilie, aby sa čím skôr zadokumentovali dôkazy, ktoré túto vec objasnia. Bolo ustanovených viacero verzií, niektoré sú pravdepodobné viac, iné menej. Ale hovoriť o nich nemôžem," poznamenal s dôvetkom, že k vražde došlo pravdepodobne ešte vo štvrtok (22.2.) večer, a preto bude páchateľov ťažšie vypátrať. Pomôcť by však mohlo zistenie, na akom prípade Kuciak pracoval a o čom plánoval písať. "Tam by mohli byť informácie, kto mohol mať záujem na tom, čo sa stalo," povedal šéf prokurátorov.

Čižnárovi je ľúto, že niektorí politici už majú jasno, čo bolo motívom. "My v tom jasno nemáme. Nie som rád, keď sa to dopredu zneužíva a vykrikujú sa nepotvrdené veci," povedal.

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky doplnil, že skutok vraždy môže súvisieť s novinárskou integritou a nezávislosťou. "Bolo by zlé, keby sa to stávalo s určitou pravidelnosťou," myslí si.

Zároveň potvrdil, že prokuratúra preverí postup orgánov činných v trestnom konaní, ktoré vyhodnotili údajné vyhrážanie sa podnikateľa Mariána Kočnera Jánovi Kuciakovi ako priestupok. Čižnár však odmieta spájať Kočnera s touto vraždou. Označil to za nezmysel. Podľa jeho slov ide o dve rozličné veci, pričom jedna z nich už bola skončená, a teraz bude preverený postup orgánov. Výsledok preverovania by mal byť známy do týždňa.

Karol Mitrík odsudzuje beštiálnu vraždu

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky Karol Mitrík vyjadruje hlbokú sústrasť rodinám a príbuzným novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. 26. február 2018 sa zapísal do slovenskej histórie tým najsmutnejším odkazom. Priam beštiálnym spôsobom vyhasol život mladého človeka len preto, že poukazoval na nespravodlivosť, hľadal pravdu a nebál sa pomenovávať čierne ovce politického, hospodárskeho života. K. Mitrík v tento čierny deň demokracie vyjadruje úprimnú solidaritu s novinárkami, novinármi a verí, že sloboda slova, ochrana tých, ktorí poukazujú na citlivé spoločenské témy, bude pre štátne inštitúcie jednou z najvyšších priorít.

Dekanka Radičová varuje: Slovensko sa musí spamätať

Paneurópska vysoká škola prijala informáciu o vražde reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej s hlbokým zármutkom a pobúrením.

Ak sa spoločnosť a štátne orgány nespamätajú, bude mať tento strašný skutok efekt výstrahy pre ostatných novinárov či občanov. Tiež môže mať vážny dopad na slobodu slova a novinársku prácu, píše sa v stanovisku Paneurópskej vysokej školy, pod ktoré sa podpísali rektor Juraj Stern a dekanka Fakulty masmédií Iveta Radičová. Ako ďalej píšu, zostáva len povzbudiť k vytrvaniu a v aktivite všetkých novinárov a občanov, ktorí sa zasadzujú za presadzovanie právneho štátu dodržiavajúc princíp, ktorý je pre prácu novinára najťažší, a to hľadanie faktov a odhaľovanie pravdy. Stanovisko Paneurópskej vysokej školy agentúre SITA poskytla marketingová manažérka školy Katarína Holetzová.

Sloboda slova musí byť nedotknuteľná, tvrdí Šefčovič

Sloboda slova musí zostať nedotknuteľná. Uviedol to pre TASR podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v súvislosti s vraždou slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Slovenský eurokomisár pripomenul, že záväzok Európskej únie rešpektovať slobodu a pluralizmus médií (ako aj právo na informácie a slobodu prejavu) je zakotvený v článku 11 Charty základných práv, a hovorí sa o ňom aj v ustanovení článku 10 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

"Som hlboko otrasený, že sme svedkami chladnokrvnej vraždy za výkon novinárskeho povolania. Zo srdca vyjadrujem úprimnú sústrasť blízkym týchto dvoch mladých, odvážnych ľudí, Jána aj Martiny. Ich smrť nesmie nikoho z nás nechať ľahostajným, pretože sloboda slova musí byť nedotknuteľná," uviedol Šefčovič.

Zároveň odkázal, že potrestanie tohto činu je "morálny imperatív" pre zdravie celej slovenskej spoločnosti.

Viac o téme: VraždaNovinárRobert FicoMost-HídTibor GašparVeronika RemišováVeľká MačaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu