Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najťažšie priznanie českej herečky: Porodila postihnutého syna... Utiekla!

Táňa Fischerová Zobraziť galériu (3)
Táňa Fischerová (Zdroj: FS Barrandov)

PRAHA - Najprv bola herečkou, neskôr sa angažovala v politike. Bola tiež vo vedení Národní rady osob se zdravotním postižením. Táňa Fischerová totiž sama mala postihnutého syna. Ako sama priznala, pod tlakom okolností od neho aj utiekla...

Táňa Fischerová sa narodila 6. júna 1947. Jej otcom bol divadelný režisér Jan Fischer. Ona začala študovať herectvo, no školu nedokončila. 

Galéria: Táňa Fischerová

Napriek tomu sa uchytila v divadle. Ako divadelná herečka pôsobila v Činohernom klube Praha, v Divadle Jiřího Wolkera i na voľnej nohe.

Vo filme debutovala v roku 1961 v dráme Kohout plaší smrt. Hrala aj vo filmoch Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roku 1989 sa objavila napr. v seriáli Konec velkých prázdnin (1994).

Táňa Fischerová a Waldemar Matuška
Zobraziť galériu (3)
Táňa Fischerová a Waldemar Matuška  (Zdroj: FS Barrandov)

Fischerová sa okrem herectva roky venovala aj charite a politickej činnosti. Bola členkou správnej rady Nadácie Dagmar a Václava Havlovcov Vize 97 a členkou správnej a dozornej rady spoločnosti Knihovna Václava Havla. V polovici roku 2012 Fischerová oznámila, že sa bude uchádzať v priamej voľbe o post hlavy štátu a v roku 2013 kandidovala v prezidentských voľbách ako nezávislá.

Z divadla odišla herečka po narodení syna Kryštofa. „On sa narodil v termíne, ale mal 1790 gramov, takže bol skutočne maličký, to je vždy problém. Takže pôrod síce prebehol bez komplikácií, ale po pôrode došlo ku krvácaniu do mozgu, takže mi ho vzali a dali ho do inkubátora,” povedala pred kamerami v relácii 13. komnata. 

Dokonca tam otvorene priznala, že kvôli synovmu postihnutiu raz od neho utiekla. „Mala som jednu veľkú krízu, a to keď som si prečítala nejakú knihu o autizme. To som vtedy nemohla predýchať, pretože som mala zrazu pocit, že je Kryštof autista, aj keď nebol. A vtedy som utiekla z domu. Mala som pocit, že to dieťa nemôžem prijať, že nemôžem prijať ten osud, že to neznesiem,” prezradila. Nakoniec sa po rozhovore s manželom, skladateľom Petrom Skoumalom vrátila. 

Ich vzťah sa však časom rozpadol. 

Táňa Fischerová
Zobraziť galériu (3)
Táňa Fischerová  (Zdroj: ČT)

Táňa Fischerová zomrela 25. decembra 2019 po dlhej chorobe. 

Viac o téme: Táňa Fischerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu