Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Slávny boxer Muhammad Ali zahodil zlatú medailu do rieky: TOTO bol dôvod!

Muhammad Ali Zobraziť galériu (4)
Muhammad Ali (Zdroj: SITA)

SCOTTSDALE - Americký boxer sa do športovej histórie zapísal tak, ako len málokto. Jeho úspechy, ale aj súkromný život, sa stali inšpiráciou pre mnohých ľudí. Dnes si svet pripomína siedme výročie smrti jedného z najväčších športovcov histórie Muhammada Aliho.

Muhammad Ali sa narodil 17. januára 1942 v USA. S boxom začal už ako 12-ročný a počas svojej amatérskej kariéry sa do ringu postavil celkom 108-krát. Horkosť prehry pritom okúsil len vo ôsmych prípadoch.

Počas jeho profesionálnej kariéry sa zaradil medzi tých najväčších športovcov histórie a porazil všetkých elitných boxerov ťažkej váhy v dobe, ktorú mnohí nazývajú aj zlatým vekom boxu. Legendárnymi sa stali najmä jeho zápasy s Joeom Frazierom a Georgeom Foremanom.

Muhammad Ali
Zobraziť galériu (4)
Muhammad Ali  (Zdroj: SITA)

Zlatú medailu zahodil do rieky

Najväčším úspechom jeho amatérskej kariéry bola zlatá medaila z Olympijských hier v Ríme z roku 1960. Po návrate do svojej vlasti sa však privítania, aké by si šampión jeho rozmerov zaslúžil, nedočkal. 

Jeho a jeho kamaráta totiž po olympiáde odmietli obslúžiť v reštaurácii pre jeho farbu pleti, čo Aliho rozzúrilo natoľko, že svoju zlatú medailu zahodil do rieky Ohio. Po zvyšok svojho žiota nahlas bojoval proti rasizmu a rasovej segregácii.

Po svojej úspešnej kariére však začal bojovať s úplne iným problémov. V polovici 80-tych rokov mu totiž diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. 3. júna 2016 vo veku 74 rokov tomuto ochoreniu podľahol. Počas svojho života bol 4-krát ženatý a mal celkovo 9 detí. 

Muhammad Ali
Zobraziť galériu (4)
Muhammad Ali  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Muhammad Ali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu