Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kóma a smrť: Český spevák zomrel po páde z bicykla!

Vladimír Tesařík Zobraziť galériu (4)
Vladimír Tesařík (Zdroj: ČT)

PRAHA - Spolu s bratom sa stal známym vďaka skupine YOYO Band. Pred 20 rokmi ale Vladimír Tesařík spadol z bicykla a okamžite bol hospitalizovaný. Domov sa už nikdy nevrátil, zomrel 9. júna 2003.

Vladimír Tesařík sa narodil 20 septembra 1947. Bol športovo nadaný, ako skokan do výšky sa stal juniorským majstrom sveta a dostal sa aj do reprezentácie. Kvalifikoval sa aj na letnú olympiádu v Mexiku, nakoniec sa jej ale nezúčastnil. 

Vladimír Tesařík
Zobraziť galériu (4)
Vladimír Tesařík  (Zdroj: ČT)

Galéria: Vladimír Tesařík

Vo voľnom čase sa s bratom Richardom venovali hudbe, talent zrejme zdedili po starej mame, ktorá bola operná speváčka. Na konci 60. rokov sa rozhodli založiť kapelu. Najprv vytvorili vokálne kvarteto, ktorého súčasťou bol aj Ondřej Hejma, neskôr vznikla skupina YOYO Band. 

Práve Vladimír bol tvorivou osobnosťou zoskupenia, ktoré hralo mix soulu, reggae a popu. V tomto štýle boli priekopníkmi v Československu. 

Vladimír Tesařík a YOYO Band
Zobraziť galériu (4)
Vladimír Tesařík a YOYO Band  (Zdroj: Panton)

YOYO Band sa preslávil hitmi ako Rybitví, Karviná či Jedeme do Afriky. V roku 1994 bodoval v českej Gramy a získal cenu za skladbu roku, platňu roku aj kapelu roku. Zostava skupiny sa obmieňala, stálicami boli práve bratia Tesaříkovci. Spolu si zahrali aj v niekoľkých muzikáloch. 

Bohužiaľ, Vladimírov život vyhasol v 55 rokoch naozaj nečakane. Rád jazdil na bicykli, zrejme nepozornosť zapríčinila v posledný májový deň roku 2003 jeho pád. Zavolal ešte manželke, tá hneď kontaktovala jeho brata Richarda, ktorý sa s ním rozhodol okamžite spojiť. 

„Rozprával normálne, tak som si vravel, že krv z ucha, ale hovorí normálne, tak snáď to nič nie je,” povedal starší z bratov v dokumente Českej televízie. Žiaľ, tomografia ukázala, že ide o poranenie mozgu, ktoré sa nedá operovať, pretože je poškodený celý mozog.

Podľa vyjadrenia lekára mal Vladimír Tesařík aj rôzne chronické choroby, ktoré nesúviseli s úrazom, a tieto pridružené ťažkosti oslabili celkovú odolnosť jeho organizmu a jeho imunitu. „Bežne sa nestáva, aby sa na šiesty alebo siedmy deň hospitalizácie pacient dostal do takého multiorgánového zlyhania na základe sepsy,” vyhlásil doktor z nemocnice, kde hudobník 9. júna 2003 po niekoľkých dňoch v kóme skonal. 

Vladimír Tesařík
Zobraziť galériu (4)
Vladimír Tesařík  (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Vladimír Tesařík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu