Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Českých hereckých bratov si všetci plietli: Chyba, na ktorú sa nezabudlo!

Jiří Bruder Zobraziť galériu (3)
Jiří Bruder (Zdroj: ČT)

PRAHA - Pracovali spolu pred kamerami aj v dabingu. Mnohí si ale bratov Jiřího a Stanislava Bruderovcov plietli. V televízii dokonca došlo k chybe, ktorá prežila roky. Dnes si pripomíname výročie smrti staršieho z bratov - Jiřího Brudera.

Jiří Bruder sa narodil 13. apríla 1928. Jeho otec pôsobil vo Vinohradskom kabarete a hudbe sa venovali aj jeho strýkovia. On sa však vyučil za mechanika písacích strojov. 

Galéria: Jiří Bruder

No umelecké gény sa napokon presadili. Jiří začal pôsobiť v divadle a aj vojenčinu si "odkrútil" v Armádnom umeleckom súbore. Veľký úspech zažil na Svetovej výstave Expo 1967 v Kanade, kde zaujal komickým vystúpením s Lubomírom Lipským. Následne vystupovali niekoľko mesiacov v Brazílii. 

Zahral si aj v mnohých filmoch, i keď zvyčajne menšie postavy. Objavil sa napríklad v snímkach Kdyby tisíc klarinetů, Pension pro svobodné pány, Marketa Lazarová, Raport, Ať žijí duchové!, černí baroni, Saturnin. Účinkoval aj vo viacerých seriáloch, medzi inými aj v nezabudnuteľnej Arabele. 

Luboš Veselý a Jiří Bruder
Zobraziť galériu (3)
Luboš Veselý a Jiří Bruder  (Zdroj: ČT)

Hercom bol aj Jiřího o 5 rokov mladší brat Stanislav, zahrali si spolu v rozprávke O princi, který měl smůlu. Keď však účinkovali osobitne, mnohí si ich plietli. A dokonca si ich zamieňali aj dabingu, ktorému sa obaja venovali. Jiří napríklad nahovoril klauna v Simpsonovcoch a v neskorších sériách ho zas nadaboval Stanislav.

Bratia sa striedali aj pri dabingu seriálu o Willym Fogovi a fanúšikovia dodnes vedú spory o tom, v ktorej časti kto vlastne prepožičal hlas postave Barnabáša. Dokonca došlo k takej chybe, že v dabingových titulkoch ku komédii Smoliar s Louisom de Funèsom bol uvedený Stanislav. Po odvysielaní sa strhla mela, no Jiří, ktorý v skutočnosti prácu odviedol, vraj odkázal: „Nech to tam nechajú, veď je to predsa brat!“ 

Jiří Bruder a Stanislav Bruder
Zobraziť galériu (3)
Jiří Bruder a Stanislav Bruder  (Zdroj: ČT)

Jiří Bruder zomrel 31. mája 2014 vo veku 86 rokov. 

Viac o téme: Jiří Bruder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu