Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spomínate si na otca Maroša Kramára? Bohužiaľ, už nie je medzi nami...

Ján Kramár Zobraziť galériu (2)
Ján Kramár (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Dnes by sa dožil 93 rokov slovenský herec Ján Kramár. Nebol jediným umelcom v rodine a talent po ňom zdedil aj syn Maroš. Bohužiaľ, jeho otec minulý rok zomrel.

Ján Kramár sa narodil 14. septembra 1928 v rodine bohatej na umelcov – strýko Alojz Kramár bol členom Slovenského národného divadla, bratranec Jozef Kramár pôsobil v martinskom divadle. 

Galéria: Ján Kramár

On sám sa od 15 rokov venoval ochotníckemu divadlu, no vyučil sa za kolára. V roku 1949 začal študovať herectvo v Bratislave a stal sa členom novovzniknutého Dedinského divadla, ktoré malo za úlohu šíriť kultúru po slovenskom vidieku. Čoskoro ho pozvali na Novú scénu, no ponuku prijal až v roku 1954.  

Ján Kramár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: RTVS)

Vo filmoch a televízii sa najčastejšie uplatnil ako výrazný predstaviteľ ľudových postáv. Objavil sa napríklad v snímkach Pán a hvezdár, Jánošík, Mŕtvi nespievajú, Majster kat, Pacho, hybský zbojník, Červené víno, nevera po slovensky, Soľ nad zlato, Portrét Doriana Graya a v seriáloch ako Vivat Beňovský, Leto s Katkou, Spadla z oblakov, Bakalári, Alžbetin dvor, Susedia. 

V dabingu bolo počuť jeho hlas z filmov Bedári, Zelená karta, Šofér slečny Daisy, Šarlátové písmeno, Prvý rytier a iných, pracoval aj na seriáli Doktor z hôr. 

Talent po ňom zdedil aj syn Maroš Kramár. Bohužiaľ, minulý rok sa musel so svojím otcom navždy rozlúčiť. Ján Kramár zomrel 28. novembra 2020 vo veku 92 rokov. 

Viac o téme: Ján Kramár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu