Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajnička menom Brexit zostáva nevylúštená: Tretie hlasovanie prinieslo ďalšie sklamanie

Theresa Mayová Zobraziť galériu (3)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Jessica Taylor)

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu ani na tretí pokus neschválili v piatok dohodu o odchode Británie z Európskej únie, ktorú s Bruselom uzavrela vláda premiérky Theresy Mayovej. Informovala o tom BBC. Nehlasovali však o politickej deklarácii o budúcich vzťahoch medzi Londýnom a EÚ, ktorá je súčasťou dohody.

Za dohodu hlasovalo 286 poslancov a 344 ich bolo proti. Na schválenie dohody bolo potrebných 318 hlasov. V reakcii na výsledok hlasovania v Dolnej snemovni britského parlamentu zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk na 10. apríla mimoriadny summit EÚ.

Veľká Británia sa zrejme nezúčastní eurovolieb

Veľká Británia sa podľa premiérky Theresy Mayovej pravdepodobne zúčastní na májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Mayová to povedala v piatok krátko po tom, ako poslanci dolnej komory britského parlamentu aj na tretíkrát odmietli dohodu o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, na ktorej sa dohodli britskí vyjednávači s predstaviteľmi EÚ. Krajina teraz musí podľa Mayovej "nájsť inú cestu vpred", a tá bude podľa nej "skoro určite zahŕňať" aj účasť krajiny na voľbách do EP.

Ako Mayová vyhlásila krátko po hlasovaní, je jej veľmi ľúto, že poslanci "opäť neboli schopní podporiť odchod z Európskej únie usporiadaným spôsobom". "Dôsledky tohto rozhodnutia Dolnej snemovne budú veľmi vážne," dodala premiérka. Líder britskej opozície, predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn Mayovú vzápätí vyzval, aby odstúpila a vypísala nové voľby.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Proti dohode o brexite hlasovalo v piatok poobede 344 poslancov, za ňu sa postavilo len 286. Veľká Británia teraz musí do 12. apríla oznámiť predstaviteľom EÚ, čo plánuje robiť ďalej. Základné možnosti sú podľa britskej BBC tri - úplné zrušenie brexitu, žiadosť o dlhší odklad, a vystúpenie z únie "nadivoko", teda bez akejkoľvek dohody. Predseda Európskej rady Donald Tusk bezprostredne po hlasovaní britských poslancov oznámil, že zvoláva na 10. apríla jej mimoriadne zasadnutie.

Únia sa stále viac obáva odchodu Británie bez akejkoľvek dohody. Podľa vysokopostaveného predstaviteľa Európskej komisie, ktorý si prial zostať v anonymite, je tento scenár "veľmi pravdepodobný". Podľa tohto predstaviteľa je 27 zostávajúcich členov EÚ "plne pripravených na scenár odchodu bez dohody 12. apríla".

Ešte krátko pred piatkovým hlasovaním v britskom parlamente Mayová na poslancov apelovala s tým, že toto je posledná šanca, ako zabezpečiť, aby sa brexit určite uskutočnil. Ak poslanci dohodu o brexite opäť neschvália, "brexit to prinajmenšom oddiali a možno úplne zničí", hovorila premiérka.

Mayová posledné mesiace za brexit vytrvalo bojovala, napriek tomu, že pred referendom o brexite z júna 2016 bola ešte za zotrvanie krajiny v únii. Opätovné referendum o brexite Mayová doteraz striktne odmietala, pričom argumentovala, že nie je možné pýtať sa občanov ešte raz na to isté, na čo už raz odpovedali. Už niekoľko mesiacov je pritom verejná mienka v krajine jednoznačne naklonená zotrvaniu v únii, čo potvrdzujú prieskumy všetkých renomovaných agentúr.

Reakcia Mayovej aj EK

Britská premiérka Theresa Mayová v piatok po tom čo, poslanci Dolnej snemovne parlamentu tretíkrát odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, uviedla, že vláda sa aj naďalej bude usilovať o riadený brexit. Premiérka zároveň povedala, že Snemovňa už v procese odchodu Británie z EÚ nemá čo urobiť, informovala spravodajská televízia Sky News.

"Táto Snemovňa odmietla brexit bez dohody, odmietla zrušiť brexit, v stredu odmietla všetky varianty predloženej dohody a dnes odmietla schváliť výlučne dohodu o brexite," povedala Mayová s tým, že vláda bude napriek tomu pokračovať v úsilí o dosiahnutie usporiadaného brexitu tak, ako ju zaväzujú výsledky referenda z júna 2016.

Na výsledok hlasovania v britskom parlamente, keď sa za dohodu o brexite vyslovilo 286 poslancov a 344 ich bolo proti, reagoval aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý na 10. apríla zvolal mimoriadny summit EÚ.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Poľutovanie nad výsledkom hlasovania v britskom parlamente vyslovila aj Európska komisia. "Komisia ľutuje negatívny výsledok hlasovania. Podľa rozhodnutia Európskej rady z 22. marca sa termín odchodu Británie z EÚ predlžuje do 12. apríla. Pravdepodobným scenárom je v tejto chvíli scenár odchodu bez dohody 12. apríla," uvádza sa vo vyhlásení Európskej komisie.

Británia mala pôvodne EÚ oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však minulý týždeň na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla. Ak by "rozvodovú dohodu" parlament 29. marca schválil, mohla Británia EÚ opustiť až 22. mája. Poslanci dohodu vyrokovanú Mayovej vládou s EÚ odmietli už 15. januára, 12. marca. a 29. marca.

Viac o téme: ParlamentHlasovanieVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu