Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Britský parlament bude znova hlasovať o brexite: Rokovanie narušil protest polonahých aktivistov

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Matt Dunham)

LONDÝN - Britskí poslanci budú hlasovať o štyroch alternatívach odmietnutej dohody o vystúpení z Európskej únie, ktorú vyrokovala premiérka Theresa Mayová. Alternatívy, o ktorých budú rozhodovať v pondelok v neskorých hodinách, zahŕňajú aj dva návrhy na zachovanie úzkych ekonomických vzťahov medzi Britániou a Európskou úniou.

Na základe jedného z nich by Spojené kráľovstvo po brexite ostalo v colnej únii zahŕňajúcej tovary, zatiaľ čo druhý počíta s jednotným trhom zahŕňajúcim tovary aj služby.

Obe alternatívy odmietla britská premiérka Theresa Mayová. Naopak, zmluvu o odchode Londýna z európskeho bloku, ktorú premiérka vyrokovala s úniou, parlament neschválil ani na tretí pokus, čo Britániu približuje k chaotickému odchodu bez dohody. Naposledy odmietol parlament dohodu v piatok minulý týždeň, zatiaľ najtesnejším rozdielom 58 hlasov. Mayová sa však nevzdáva a v priebehu tohto týždňa by mohla zmluvu predložiť do parlamentu po štvrtý raz.

Ďalšou možnosťou je, aby bola akákoľvek brexitová dohoda predmetom referenda a štvrtý návrh hovorí o tom, že by Británia mala zrušiť odchod z Európskej únie, ak budú do dátumu brexitu zostávať už len dva dni a stále nebude schválená dohoda o ňom.

Predseda dolnej komory John Bercow vybral tieto štyri možnosti z ôsmich predložených návrhov. Londýn má už iba 12 dní na predstavenie nového plánu pre brexit. Dolná snemovňa britského parlamentu zvažuje niekoľko možností. 

Pondelňajšie hlasovania nasledujú po hlasovaniach z minulého týždňa, keď žiadna z ôsmich predložených možností nezískala v parlamente väčšinu. Predseda dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow vybral zo 16 návrhov zákonodarcov. Medzi možnosťami boli napríklad odchod z EÚ bez dohody, zotrvanie v európskej colnej únii a na jednotnom trhu, nechať o akejkoľvek vyrokovanej zmluve o rozchode s úniou hlasovať v referende alebo zrušiť brexit, ak bude hroziť odchod bez dohody. Takzvané "indikatívne hlasovanie" malo odhaliť, či niektorý z plánov brexitu má väčšinu v parlamente.

Rokovanie britského parlamentu narušil protest polonahých aktivistov

Skupina jedenástich polonahých ekologických aktivistov v pondelok narušila rokovanie poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu o tzv. brexite. Informovali o tom spravodajské agentúry AP a AFP. Demonštranti z organizácie Extinction Rebellion sa podľa AP vo verejnej sieni Dolnej snemovne vyzliekli do spodnej bielizne počas toho, ako poslanci debatovali o brexite. Niektorí z nich mali na telách nápisy "SOS" a "Prestaňte strácať čas".

Cieľom protestu bolo podľa skupiny "upriamiť pozornosť politikov na klimatickú a ekologickú krízu". "Som už unavený z toho, koľko času a zdrojov naša vláda minula na to, aby mohla neustále reorganizovať ležadlá na Brexitanicu," uviedol podľa AFP na margo protestu jeden z demonštrantov.

Privolaní príslušníci polície skupinu demonštrantov vyviedli z budovy, a to aj napriek tomu, že niektorí protestujúci si prilepili ruky k skleneným mantinelom. Polícia ďalej uviedla, že aktivisti boli zadržaní za "vzbudzovanie verejného pohoršenia".

 Ako píše agentúra AP, poslanci pokračovali v rokovaní o brexite, pričom k incidentu sa vyjadrili iba niektorí. Konzervatívec Nick Boles sa v tejto súvislosti nechal počuť, že "schopnosť ignorovať zbytočnú nahotu je už od dávnych čias vskutku britskou vlastnosťou".

Juncker: Ak Veľká Británia nevystúpi do 12. apríla, musí sa zúčastniť na eurovoľbách

Veľká Británia sa podľa všetkého zúčastní na nadchádzajúcich májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Po tom, čo túto možnosť v piatok po prvýkrát pripustila britská premiérka Theresa Mayová, o nej ako o veľmi pravdepodobnom scenári v pondelok hovoril aj predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Ako vyhlásil počas návštevy v nemeckom meste Saarbrücken, v prípade, ak Británia z Európskej únie nevystúpi do 12. apríla, ale až neskôr, je dokonca povinná zúčastniť sa na eurovoľbách.

Ak sa totiž Londýn rozhodne zostať v únii dlhšie a požiadať o ďalší odklad brexitu, je vysoko pravdepodobné, že bude v EÚ ešte aj počas európskych volieb, ktoré sa uskutočnia od 23. do 26. mája. Niektorí britskí politici doteraz operovali s tým, že ich krajina by mohla byť počas eurovolieb ešte členom únie, no na samotných voľbách by sa už nezúčastnila - to však podľa Junckera nie je možné. "Taká je zmluva - či sa nám to páči, alebo nie, je iná otázka," povedal šéf EK.

Viac o téme: BritániaJean-Claude JunckerBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu