Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Íri už majú toho dosť: Protestovali proti brexitu, obávajú sa najhorších možných následkov

Stovky ľudí sa v sobotu zhromaždili na hraniciach na írskom ostrove na protest proti brexitu.
Stovky ľudí sa v sobotu zhromaždili na hraniciach na írskom ostrove na protest proti brexitu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Morrison)

NEWRY - Stovky ľudí sa v sobotu zhromaždili na hraniciach na írskom ostrove na protest proti brexitu, informovala agentúra AFP. Demonštranti sa obávajú, že odchod Británie z EÚ môže ohroziť mierovú dohodu medzi Írskou republikou v južnej časti ostrova a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

Na protestoch, ktoré organizovala skupina Border Communities Against Brexit (Pohraničné komunity proti brexitu; BCAB), sa zúčastnili aj bývalý predseda írskej republikánskej strany Sinn Féin Gerry Adams a jeho nástupkyňa vo funkcii Mary Lou McDonaldová. Veľkopiatková dohoda podpísaná v roku 1998 ukončila desaťročia násilia medzi írskymi republikánmi podporujúcimi jednotné Írsko a severoírskymi protestantmi, ktorí chcú, aby Severné Írsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva.

Referendum z roku 2016, v ktorom obyvatelia Británie podporili brexit, však znova upriamilo pozornosť na túto dohodu. Mnohí ľudia sa podľa AFP obávajú, že odchod z EÚ spôsobí opätovné vytýčenie "tvrdých" hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom, čo môže vyvolať násilie. Situácia na hraniciach bola jednou z kľúčových otázok pri získavaní podpory pre dohodu o brexite v britskom parlamente. Organizácia BCAB sa snaží chrániť obyvateľov na oboch stranách hraníc pred negatívnymi následkami brexitu, uvádza na svojej webovej stránke Európsky parlament.​

Viac o téme: ProtestÍrskoBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu