Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tusk sa poriadne rozohnil: Iniciátori brexitu by si zaslúžili špeciálne miesto v pekle

Predseda Európskej rady Donald Tusk
Predseda Európskej rady Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, FILE)

BRUSEL - Britskí politici, ktorí iniciovali vystúpenie krajiny z Európskej únie, no nemali vôbec žiadny plán, ako by sa brexit dal reálne uskutočniť, by si zaslúžili špeciálne miesto v pekle. V stredu to po rokovaní s írskym premiérom Leom Varadkarom vyhlásil šéf Európskej rady Donald Tusk.

"Rozmýšľam, ako vyzerá špeciálne miesto v pekle pre tých, ktorí propagovali brexit bez toho, aby mali čo i len náčrt plánu, ako ho bezpečne uskutočniť," povedal Tusk. Opätovne zdôraznil, že Európska únia už vyrokovanú dohodu s Veľkou Britániou o brexite nebude znova otvárať. "Európska dvadsaťsedmička už nebude dávať žiadne nové ponuky," povedal Tusk. Vo štvrtok do Bruselu opäť cestuje britská premiérka Theresa Mayová, vyzbrojená mandátom na otvorenie a opätovné prerokovanie dohody o brexite s európskymi predstaviteľmi, ktorým ju poveril britský parlament. EÚ však Mayovej dáva jednoznačne najavo, že dohodu o brexite už otvárať nechce.

Hlavným problémom, prečo Veľká Británia nesúhlasí so súčasnou dohodou o brexite, je otázka takzvanej severoírskej poistky, ktorá má za určitých podmienok upravovať režim na írsko-severoírskych hraniciach. Únia však trvá na tom, že toto opatrenie je potrebné zachovať, a to v prvom rade v záujme toho, aby v potenciálne problémovej oblasti, kde boli ešte pred niekoľkými desaťročiami na dennom poriadku teroristické útoky, nemohlo prísť k zhoršeniu bezpečnostnej situácie.

Potrebu zachovať severoírsku poistku v dohode o brexite zdôraznil v stredu Tusk, ale aj írsky premiér Varadkar. "Myslím si, že udalosti v Londýne a nestabilita britskej politiky v posledných týždňoch nám ukazujú, prečo presne potrebujeme právne záruky a riešenie, ktoré je uskutočniteľné a ktoré bude v prípade potreby fungovať," uviedol po stretnutí s Tuskom Varadkar. Írsky premiér už dlhšie spochybňuje snahu Mayovej nahradiť severoírsku poistku "alternatívnymi návrhmi" a už viackrát ju vyzýval, aby uviedla, aké konkrétne návrhy má na mysli. "Zaoberali sme sa týmito vecami už v minulosti a nemyslím si, že existuje nejaké alternatívne riešenie," vyhlásil minulý týždeň.

Severoírska poistka popisuje záložnú možnosť pre prípad, že by sa na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom objavili problémy, predovšetkým v oblasti colnej politiky, ktoré by nešlo vyriešiť nijakým iným spôsobom. Poistka, pri istom zjednodušení, zavádza pravidlo, podľa ktorého v prípade objavenia sa takýchto problémov sa bude obchodná a colná politika Severného Írska riadiť pravidlami platnými v EÚ, nie v samotnej Británii, ak budú tieto rozdielne.

Európski vyjednávači ju považujú za záruku, že na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom, ktoré budú po brexite jedinou pozemnou hranicou medzi Britániou a EÚ, nedôjde k chaosu. Mnohí britskí politici však s takýmto riešením nesúhlasia a argumentujú, že krajina by tak mohla prísť o suverenitu na časti svojho územia a musela by sa riadiť pravidlami EÚ napriek tomu, že už nebude jej súčasťou.

Blesková odpoveď z Londýna

Britský europoslanec Nigel Farage, jeden z popredných zástancov vystúpenia Británie z EÚ, v stredu slovne zaútočil na predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorého okrem iného nazval "arogantným". Informovala o tom agentúra DPA. "Po brexite sa zbavíme nezvolených, arogantných tyranov, ako ste vy, a povedieme našu krajinu. To mi znie skôr ako nebo," napísal na Twitteri v reakcii na jeho slová Farage, zástanca brexitu a bývalý líder britskej euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Farage je v súčasnosti v poslancom Európskeho parlamentu a lídrom tamojšej frakcie Európa slobody a priamej demokracie (EFDD).

"Zaujímalo by ma, ako vyzerá v pekle špeciálne miesto pre tých, ktorí sa zasadzovali za brexit bez toho, aby mali čo i len načrtnutý plán, ako ho bezpečne vykonať," povedal Tusk niekoľko hodín predtým na spoločnej tlačovej konferencii s írskym premiérom Leom Varadkarom, s ktorým sa v stredu stretol v Bruseli. Svoje slová následne zverejnil aj na Twitteri. Britská premiérka Theresa Mayová bude vo štvrtok v Bruseli rokovať s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Diskutovať by mali najmä o riešení spornej otázky budúceho režimu na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou.

Britskí poslanci v januári odmietli dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala Mayovej vláda. Ani necelé dva mesiace pred termínom vystúpenia Británie z EÚ pritom nie je jasné, za akých podmienok sa tento proces uskutoční. Krajine preto hrozí neriadený odchod z Únie. Tusk v stredu nenaznačil, že by zvyšných 27 členských krajín EÚ bolo ochotných znovu otvárať dohodu o brexite.

Naopak povedal, že EÚ "nechystá novú ponuku" pre britskú vládu, aby jej pomohla presadiť dohodu v parlamente. Dodal, že teraz sa musia obe strany sústrediť na to, aby sa vyhli chaotickému brexitu bez dohody. Spoločne s Varadkarom však zdôraznil, že zintenzívňujú prípravy na tento potenciálne katastrofálny scenár, v súlade s ktorým by Británia vystúpila z EÚ 29. marca bez dohody.

Viac o téme: BruselDonald TuskVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu