Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Britskú premiérku čaká náročná úloha: Do Brusela pricestovala rokovať o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Zobraziť galériu (5)
Britská premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Britská premiérka Theresa Mayová pricestovala do Bruselu, kde sa pokúsi obnoviť rokovania s lídrami Európskej únie (EÚ) o dohode o odchode Veľkej Británie z európskeho bloku.

Mayová prišla do sídla Európskej komisie, kde sa zvítala s jej predsedom Jean-Claudeom Junckerom. Čakajú ju tiež stretnutia s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

Britská premiérka Theresa Mayová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

Očakáva sa, že predstavitelia únie nebudú s Mayovou spolupracovať na znovuotvorení dohody o brexite, na ktorej sa dohodli v novembri - predtým, než dohodu britský parlament zamietol. Predstavitelia EÚ Mayovej dali už viackrát najavo, že dohodu o brexite otvárať nechcú. Veľká Británia by mala EÚ opustiť 29. marca.

Juncker vylúčil úpravy dohody o brexite

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vo štvrtok znovu vylúčil možnosť opätovného otvorenia dohody o brexite, ktorú s EÚ vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová. Pripustil však, že by k určitým zmenám mohlo dôjsť v sprievodnej politickej deklarácii, o čom by mali obe strany ďalej rokovať, informovala agentúra DPA.  Šéf eurokomisie sa v tomto zmysle vyjadril počas stretnutia s Mayovou v Bruseli. 

"Predseda Juncker zdôraznil, že európska dvadsaťsedmička (EU27) dohodu o odchode opätovne neotvorí... Uviedol však, že je otvorený tomu, aby bolo doplnené znenie politickej deklarácie, ktorú odsúhlasila EU27 a Británia," uvádza sa v spoločnej deklarácii vydanej po stretnutí oboch lídrov.  Prípadné úpravy deklarácie by podľa Junckera mohli súvisieť s budúcimi vzťahmi medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom a umožniť obom stranám, aby boli "ambicióznejšie, čo sa týka obsahu a rýchlosti".

Britská premiérka Theresa Mayová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA - AP Photo/Boris Grdanoski)

Agentúra AFP interpretovala výsledky bruselskej schôdzky ako dohodu o pokračovaní rokovaní o brexite. Už v pondelok by sa mali v Štrasburgu stretnúť hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a britský minister pre brexit Stephen Barclay. 

Juncker a Mayová sa dohodli, že sa znovu stretnú ešte v priebehu februára. "Obaja lídri sa dohodli, že ich tímy budú viesť rozhovory o tom, či sa dá nájsť cesta vpred, ktorá by získala čo najširšiu podporu v britskom parlamente a rešpektovala smernice Európskej rady," uvádza sa vo vyhlásení Junckera a Mayovej. 

Súčasťou brexitu bude írska poistka

Britská premiérka Theresa Mayová prisľúbila vo štvrtok dopoludnia lídrom Európskej únie, že súčasťou dohody s Bruselom o tzv. brexite bude írska poistka. Informoval o tom vyjednávač Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt, ktorého citoval portál televíznej stanice Sky News.

Verhofstadt dodal, že vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody "nie je možnosťou", ale "katastrofou". Vyjednávač tiež povedal, že privítal list lídra britskej opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, ktorý dláždi labouristom cestu, aby v britskom parlamente hlasovali za dohodu.

Britskú premiérku čaká náročná
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mayová predtým uviedla, že sa nesnaží zrušiť írsku poistku, ale nahradiť ju "alternatívnymi riešeniami". Takzvaná írska poistka bola dosiaľ hlavnou prekážkou brániacou schváleniu dohody o brexite v britskom parlamente. Poistka má zabrániť vzniku "tvrdej" hranice medzi britskou provinciou Severné Írsko a Írskou republikou.

Na základe írskej poistky v dohode o odchode Británie z EÚ by - aspoň dočasne - platili pre Severné Írsko odlišné podmienky obchodovania s EÚ, aké by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. Poistka, teda záložný plán pre Írsko, však nie je časovo ohraničená a značná časť britských zákonodarcov ju preto vníma ako pascu, pre ktorú by Británia navždy ostala zviazaná obchodnými pravidlami EÚ.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Brexit bude podľa plánu 29. marca

Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok prisľúbila, že dosiahne dohodu o tzv. brexite, ktorá zaistí, že Británia vystúpi z Európskej únie podľa plánu 29. marca. Mayová sa tak vyjadrila pre novinárov po rozhovoroch s lídrami EÚ v Bruseli, napísala tlačová agentúra AFP "Brexit uskutočním, a to načas. V nasledujúcich dňoch budem tvrdo rokovať, aby som to dokázala," dodala Mayová.

Predseda Európskej rady Donald Tusk však vo štvrtok po stretnutí s Mayovou na Twitteri napísal, že v patovej situácii v rozhovoroch o dohode o vystúpení Británie z EÚ "nie je na dohľad žiadny prelom". "Rozhovory budú pokračovať," uviedol Tusk na sociálnej sieti.

Viac o téme: Rokovanie Jean-Claude JunckerTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu