Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dohoda o brexite je podľa Mayovej stále dosiahnuteľná: Lajčák nevidí dôvod na paniku

Theresa Mayová Zobraziť galériu (3)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Ben Curtis)

DUBLIN - Britská premiérka Theresa Mayová v pondelok povedala, že dohoda o tzv. brexite medzi Londýnom a Bruselom je stále "dosiahnuteľná", a to i napriek mŕtvemu bodu, v ktorom sa ocitla pre otázku hranice medzi Írskou republikou a britskou provinciou Severné Írsko. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Nemôžeme dovoliť, aby nás tento spor obral o vyhliadku dobrej dohody a ponechal nás bez dohody, čo je výsledok, aký si nikto neželá," povedala Mayová podľa agentúry Reuters poslancom britského parlamentu. Podľa premiérky nie sú Británia a EÚ pri rokovaniach od seba také vzdialené, pričom "obrys dohody" je jasný už vo väčšine oblastí, rozpor však pretrváva v otázke írskej hranice.

Predstavitelia EÚ trvajú na tom, že nesmie vzniknúť režim tzv. tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Brusel si predstavuje možnosť zotrvania Severného Írska v colnej únii s EÚ, Londýn tento scenár vylúčil, Mayová však v pondelok uviedla, že obe strany teraz rokujú o "colnom riešení pre celé územie Spojeného kráľovstva", v rámci ktorého by Británia naďalej ostala colným partnerom EÚ. Londýn takéto riešenie vníma len ako dočasné.

Theresa Mayová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Írsky premiér Leo Varadkar medzičasom varoval, že finalizácia dohody o brexite by sa mohla uskutočniť v novembri, či dokonca až v decembri. Spochybnil pritom optimistické očakávania, že takúto dohodu sa podarí dosiahnuť ešte tento týždeň na summite EÚ v Bruseli. "Niektorí ľudia sú optimistickí ohľadom dosiahnutia dohody o odstúpení... už tento týždeň. Vždy som tvrdil, že to je nepravdepodobné. Usudzujem, že november alebo december je pre dohodu najlepším časom," povedal Varadkar podľa denníka Irish Times v pondelok popoludní novinárom v Dubline.

"Pôvodným zámerom bol október - teraz sa to presunulo na november. Nechcem vytvárať zlý dojem tvrdením, že sa to presunulo na december, to nehovorím. Ak sa dopracujeme k dohode, možnosť mimoriadneho summitu (o brexite) v novembri zostáva otvorená. Ak dohodu mať (dovtedy) nebudeme, bude tu pravidelný summit v decembri," povedal ďalej írsky premiér. Varadkar dodal, že výsledok "bez dohody" by bol "zlý" pre EÚ, avšak celkom katastrofický pre Spojené kráľovstvo. Vyjadril istotu, že britská vláda má dostatočnú motiváciu, aby neskončila "bez dohody".

Zatiaľ nie je žiadny dôvod na paniku, tvrdí Lajčák

Nie je dôvod na paniku. Týmito slovami opísal minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák náladu v radoch európskych diplomatov ohľadom stavu rokovaní o tzv. brexite. Diplomati sa aj tejto téme venovali počas pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Lajčák po skončení ministerských rokovaní priznal, že tak on, ako i jeho rezortní kolegovia z krajín EÚ boli nastavení na to, že k dohode o spôsobe vystúpenia Británie dôjde už v nedeľu večer, čo malo vytvoriť priestor na jej konečné schválenie zo strany premiérov a prezidentov na nadchádzajúcim summite EÚ v Bruseli (17. a 18.10.).

"V tejto chvíli to vyzerá tak, že časový harmonogram sa bude musieť zmeniť, dostávame sa pod časový tlak, ale ešte stále nie je dôvod na paniku. Ja verím, že si obe strany dobre uvedomujú, že akákoľvek dohoda je lepšia než nedohoda a že vedení touto zodpovednosťou sa dohodneme," opísal Lajčák situáciu. Viacerí európski diplomati v tejto súvislosti potvrdili, že na dohodu s Londýnom zostáva jeden mesiac, čiže do mimoriadneho summitu o brexite, ktorý bude v Bruseli v dňoch 17. a 18. novembra.

Minister zahraničných vecí reaguje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Lajčák upozornil aj na návrhy zaviesť mechanizmus sankcionovania osôb, ktoré sa v Európe dopustili chemických útokov. Pripomenul, že na európskom kontinente sme boli svedkami útokov s použitím chemických zbraní proti civilným osobám. "Myslím si, že schválenie tohto mechanizmu, ktorý zatiaľ nemá meno, umožní, aby bol rýchlo  zavedený do praxe," uviedol minister. Podľa jeho slov dá vznik takéhoto mechanizmu jasne najavo, že EÚ takéto útoky nebude tolerovať a že osoby zapojené do aktivít, ktoré sú neprípustné, budú vystavené sankciám.

Lajčák pripomenul, že diplomati sa zhodli v názore, že poveria šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú, aby v mene Únie a v súlade s princípmi EÚ vypracovala stanovisko odsudzujúce zmiznutie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Chášukdží zmizol ešte 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, aby si tam vyzdvihol potrebné doklady pre sobáš s jeho tureckou snúbenicou.

Tusk je realista

O uviaznutí rokovaní medzi Európskou úniou a Britániou o tzv. brexite a o nutnosti zodpovedne sa pripraviť aj na možný brexit bez dohody píše v pozývacom liste na blížiaci sa summit Európskej únie vrcholným predstaviteľom jej členských štátov predseda Európskej rady Donald Tusk. Podľa vlastných slov požiadal britskú premiérku Theresu Mayovú, aby na vrcholnej schôdzke, ktorá sa začína v stredu, predložila hodnotenie rokovaní o odchode jej krajiny z Únie z pohľadu britského vládneho kabinetu.

Dosiahnutie dohody o brexite sa ukázalo komplikovanejšou úlohou, ako mnohí predpokladali, konštatoval bývalý poľský premiér v službách Únie a naznačil, že brexit bez dohody nebol nikdy tak pravdepodobný ako momentálne. Napriek tomu treba veriť v dosiahnutie riešenia výhodného pre obe strany, na čom sú obe zainteresované, vyplynulo zo slov predsedu Európskej rady. Podobne ako Spojené kráľovstvo, už aj Európska komisia začala, ako píše, s prípravou scenára odchodu Británie z Únie bez dohody, o ktorom členské krajiny dostanú informácie na blížiacom sa summite.

"Fakt, že sa pripravujeme na takýto scenár, nás v žiadnom prípade nemôže odradiť od toho, aby sme neurobili všetko, čo je v našich silách, v záujme dosiahnutia najlepšej dohody. Všetko sa javí nemožné dovtedy, kým sa to nestane, preto to nevzdávajme," zdôraznil Tusk. Lídri členských štátov Únie podľa Tuska posúdia v druhý deň summitu otázky migrácie, vnútornej bezpečnosti a vonkajších vzťahov. "Našim cieľom je sformulovať dôrazné posolstvo o boji proti sieťam prevádzačov, o ochrane vonkajších hraníc Únie a o úzkej spolupráci s krajinami pôvodu migrantov a tranzitnými štátmi na ich trasách," konštatoval najvyšší predstaviteľ Únie.

Na stretnutí so šéfom Euroskupiny, portugalským ministrom financií Máriom Centenom a guvernérom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim, s ktorými predstavitelia členských krajín budú hovoriť o reforme hospodárskej a menovej únie, sa pozornosť sústredí na možnosti posilnenia pružnosti v ekonomickej sfére. Tusk v liste súčasne informoval, že po rokovaní Európskej rady sa v piatok uskutoční Ázijsko-európske stretnutie (ASEM) za účasti predstaviteľov 21 ázijských štátov.

Viac o téme: Veľká BritániaMiroslav LajčákTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu