Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Migranti to budú mať odteraz ťažšie: Predsedníctvo SR uvedie do života spoločnú stráž EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predstavitelia Európskej únie sa dohodli na vytvorení spoločnej hraničnej a pobrežnej stráže, ktorá by mala pomôcť lepšie zvládať nápor migrantov, ktorých do krajín EÚ v minulom roku prišlo vyše milióna.

Holandský minister pre migráciu Klaas Dijkhoff dnes podľa agentúry AP povedal, že pomocou tohto opatrenia "budeme mať väčšiu kontrolu nad prúdením migrantov a budeme môcť zabezpečiť väčšiu bezpečnosť pre našich občanov"

Zástupcovia členských štátov EÚ sa dohodli s poslancami Európskeho parlamentu ešte v pondelok večer na tom, že ich spoločná hraničná a pobrežná stráž sa vytvorí z pohraničnej agentúry Frontex; bude však mať väčšie právomoci. Bude napríklad zohrávať väčšiu úlohu pri vracaní migrantov, ktorí právo na pobyt v EÚ nezískajú. Dohodu teraz musí odsúhlasiť EP a tiež jednotlivé členské štáty EÚ, čo by však malo byť už len formalitou, spresňuje agentúra DPA.

Nová stráž bude posudzovať aj schopnosť jednotlivých štátov kontrolovať svoje hranice a ponúkať im pomoc v prípade vysokého náporu migrantov či iných mimoriadnych situácií. Poslednou možnosť bude tiež zavedenie hraničných kontrol v rámci schengenského priestoru, na ktorých sa budú môcť dohodnúť krajiny patriace do Schengenu v prípade, že niektorý štát nebude s uvedenou strážou spolupracovať. 

EÚ dúfa, že zavedením spoločnej pohraničnej a pobrežnej stráže sa jej podarí posilniť svoje vonkajšie hranice a tiež zabezpečiť dobré fungovanie v rámci schengenského priestoru.

Predsedníctvo SR uvedie do života pohraničnú a pobrežnú stráž EÚ

Rada EÚ dnes na podnet Európskej komisie (EK) schválila návrh na vytvorenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá vytvorí predpoklady pre spoločné riadenie vonkajších schengenských hraníc. Vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík potvrdil, že aj z hľadiska Slovenskej republiky ide o dôležitý krok pre posilnenie vonkajších hraníc EÚ. Dohoda vznikla na základe trialógu medzi Európskou komisiou, Radou a Európskym parlamentom. Členské štáty EÚ si naďalej ponechávajú svoje kompetencie a suverenitu nad ochranou štátnych hraníc a budú pokračovať aj v riadení svojich vonkajších hraníc.

Európska pohraničná a pobrežná stráž však bude poskytovať podporu všetkým členským štátom, ktoré to potrebujú. Bude tiež môcť rozpoznať slabé miesta a zasiahnuť, aby sa prípadné nedostatky vyriešili v predstihu, a nie vtedy, keď už je príliš neskoro. Predseda EK Jean-Claude Juncker upozornil, že dohoda o vytvorení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže ukazuje, že Európa je schopná jednať rýchlo a rezolútne v riešení spoločných výziev. 

"Komisia spoločne s našimi partnermi v Európskom parlamente a Rade EÚ konštruktívne pracovali, odkedy sme položili vlani v decembri tento návrh na stôl, a ja by som sa rád poďakoval predovšetkým holandskému predsedníctvu, môjmu prvému podpredsedovi Fransovi Timmermansovi a komisárovi pre migráciu Dimitrisovi Avramopoulosovi za ich neúnavnú prácu na tomto dôležitom projekte," uviedol Juncker. Podľa jeho slov táto dohoda dá svetu jasný signál, že EÚ od dnešného dňa vníma ochranu svojich hraníc ako spoločnú solidárnu misiu.

Slovenský veľvyslanec pri EÚ ocenil, že euroinštitúcie sa dohodli v tejto agende. Pripomenul, že naša krajina od začiatku podporovala holandské predsedníctvo v EÚ, aby do konca júna bola táto dohoda naozaj dosiahnutá. 

 "Tento politický záväzok je splnený, ktorý dali aj politickí lídri na summite EÚ. Pre slovenské predsedníctvo bude veľmi dôležité, aby sme túto dohodu, ktorá bude formálne potvrdená aj na papieri, uviedli do života," zhodnotil situáciu Javorčík.

Podľa slovenského diplomata to znamená dohľad na tým, že sa posilní agentúra Frontex a jej vybavenie a ľudské zdroje. Rovnako bude treba uviesť do života nové mechanizmy na monitorovanie zraniteľnosti európskych hraníc a ak k tomu dôjde, zaistiť prijatie spoločných opatrení, aby spoločné hranice EÚ naozaj zabezpečili fungovanie Schengenu vnútri EÚ.

Posádka nemeckého plavidla zachránila z Egejského mora viac ako 70 migrantov

Viac ako 70 migrantov zachránila dnes posádka nemeckej lode Uckermark z vôd Egejského mora pri gréckom ostrove Samos. Podľa informácií nemeckých médií posádka najskôr objavila motorový čln, na palube ktorého sa nachádzalo 19 ľudí. Tých odovzdala príslušníkom gréckej pobrežnej stráže. Nemeckí námorníci následne priplávali k preplnenému nafukovaciemu člnu, v ktorom sa tiesnilo 52 ľudí vrátane 16 detí. Uckermark je jednou z dvoch nemeckých lodí patrolujúcich v Egejskom mori v službách pohraničnej agentúry EÚ Frontex.

Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu