Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hlavná migračná trasa praskala vo švíkoch: Pobrežná stráž zachránila 4-tisíc utečencov

4000 migrantov zachránila pobrežná stráž
4000 migrantov zachránila pobrežná stráž

TRIPOLIS - Približne 4000 migrantov sa dnes podarilo zachrániť v priebehu jedného dňa pri pobreží Líbye. Informovala o tom talianska pobrežná stráž, ktorú citovala agentúra AP.

Pobrežná stráž dnes koordinovala v Stredozemnom mori dovedna 40 rôznych záchranných misií. K zvýšenému počtu zachránených migrantov prispelo zlepšenie plavebných podmienok v oblasti po niekoľkých dňoch nepriaznivého počasia. 

Predstavitelia pobrežnej stráže zatiaľ nevedia potvrdiť správy z prostredia eritrejskej komunity o nezvestnom plavidle so 400 utečencami, ktoré údajne vyplávalo v nedeľu z egyptskej Alexandrie. 
Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Dôvodom je dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom o vracaní migrantov z Grécka do Turecka. 

Väčšina migrantov smerujúcich z Líbye do Talianska sa plaví na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Mieria na ostrov Lampedusa alebo na Sicíliu. Niektoré plavidlá vyrážajú do Európy aj z egyptských prístavov. 

Viac o téme: MigrantiLíbyaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu